Menu

Read Hour - aktiviteter for de 6 - 16årige

Her finder du køreklare aktiviteter til indskoling, mellemtrin og udskoling. Aktiviteterne er tiltænkt fejringen af Read Hour på FN's Internationale Læsedag, men kan benyttes året rundt.

Aldersgruppe:
0-3. klasse, 4-6. klasse, 7-9. klasse

Deltagere:
PLC'er, læsevejledere, lærere og bibliotekarer

Indskoling

Fejr FN's Internationale Læsedag og Read Hour i indskolingen med sjove aktiviteter som Læsedysten eller Læs selv Bogbanko.

Læsedysten

Med Læsedysten dyster børnene mod sig selv og hinanden i en række læseudfordringer med fokus på lyst og glæde. Læsedysterne kan bruges i skolen eller biblioteket og strækkes i omfang og varighed efter behov.

Til brug i skolen kan man vælge mellem tre forskellige versioner; Mini læsedysten der har 10 læse udfordringer, Den lille læsedyst med 16 læseudfordringer og Vores egen læsedyst, hvor børnene selv eller læreren laver læseudfordringer til hinanden.

Screenshot af den lille læsedystLæsedysten
Hent og print materialer til Læsedysten for skoler

Til brug på biblioteket kan man vælge imellem Mini læsedysten med 10 sjove udfordringer eller Vores egen læsedyst - også med 10 udfordringer - hvor børnene eller formidleren laver læseudfordringer til hinanden.

Screenshot af den lille læsedystLæsedysten
Hent og print materialer til Læsedysten for biblioteker

Læs mere om Læsedysten her

Læs selv Bogbanko

Læs selv Bogbanko er en let og sjov måde at præsentere børnene i skolen eller biblioteket, for bøger, de selv kan læse. De udvalgte bøger er forskellige ift. niveau og indhold, så alle børn kan være med. Bagefter er det en en fordel at finde bøgerne fra Læs selv Bogbanko frem, så børnene kan gå på opdagelse og få sat fut i læselysten, når gnisten er blevet tændt.

Screenshot af den lille læsedystLæs selv Bogbanko
Hent og print forsidekort og bankospilleplader samt vejledningen til Læs selv Bogbanko

Mellemtrin

For børn på mellemtrinnet står læsedagen på gyselig højtlæsning og tid til spil!

Stedsspecifik højtlæsning

Læs højt på skolens loft af "Den skrækkelige historie om hende den lille" og oplev hvordan børnene drages ind i historien og får kuldegysninger på armene. Når man læser højt på stemningsfulde steder, forstærker man noget af det, der sker i bogens handling. I højtlæsningen inddrages også konkreter, og bestemte dele af handlingen iscenesættes. Højtlæsning giver børnene en fælles oplevelse, hvor de sammen lytter til historien, oplever omgivelserne og bliver berørt af hinandens reaktioner på fortællingen. Det kan være både grin eller alvorlige miner.

Kontakt gerne dit lokale folkebibliotek for at låne bogen "Den skrækkelige historie om hende den lille" af Lena Ollmark eller find den på eReolen.

Forsiden fra bogen Den skrækkelige historie om hende den lilleStedsspecifik højtlæsning
Hent trin for trin vejledningen til stedsspecifik højtlæsning

Find flere forslag til stedsspecifik højtlæsning i skolen og på biblioteket

Mix og Match

Mix og Match er et spil, hvor deltagerne i hold eller enkeltvis skal mixe og matche tekst og forsider. Spillet har til formål at introducere børn på mellemtrinnet til nyere bøger, der kan inspirere til læsning. Mix og match gælder om at finde flest rigtige match og opnå flest point. På eReolen Go finder du en række af titlerne fra Mix og Match. Det gør det nemt og enkelt for børnene at låne titlerne til frilæsning. Find Mix og match på eReolen Go Read Hour eReolen Go.

ForsidekortMix og Match
Match bogforsider og tekstuddrag. Hent og print spillekort og spilvejledning til Mix og Match her

Fejr Read Hour med Buggi!
8 titler til højtlæsning!

Udskoling

I udskolingen kan du booste læselysten med spændende litteraturaktiviteter som UNG:LITT SPILLET eller Bookflix. Fælles for aktiviteterne er, at de kan bruges i skolen og på biblioteket og har til formål at præsentere de unge for spændende litteratur med afsæt i egne interesser. Samtidig lægges vægt på de unges aktive deltagelse og samarbejde.

Find flere idéer fra projekt UNG:LITT til aktiv og involverende litteraturformidling for unge

UNG:LITT SPILLET

Spillet har til formål at præsentere de unge for et bredt udvalg af bøger på en sjov og anderledes måde.

placeholder billedeUng:Litt Spillet
Hent og print spilleplade og vejledning til Ung:Litt Spillet her

Bookflix

Øvelsen sætter fokus på at tale om bøger ud fra de unges egne interesser og præferencer inden for andre medier.

placeholder billedeBookflix
Hent og print skilte og vejledning til Bookflix her