Hop til hovedindhold

Forside

Forside » Til fagprofessionelle » Plug'n play løsninger til læselyst i skolen »

Sådan styrker vi 5. klassernes gode læsevaner!

Udviklet af 6 nordjyske biblioteker som en del af projektet Læseforældre

Målgruppe børn og forældre i 5. klasse

Antal en klasse

Varighed 3-6 uger

Er du lærer i en 5. klasse, og skal du snart holde forældremøde og derfor rigtig gerne vil minde forældrene om, hvordan vi sammen styrker børns læsevaner? Så er du havnet det helt rigtige sted! Her på siden får du nemlig masser af god inspiration til mere læsning og læselyst, som du kan formidle videre til forældrene i din klasse.  

Seks nordjyske biblioteker har i samarbejde med 5. klasser fra seks kommuner testet nedenstående materiale. Projektet med navnet Læseforældre blev gennemført i 2019 med tilskud fra Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre under Slots- og Kulturstyrelsen.

Sådan gør du

Herunder finder du forskelligt materiale, som du kan præsentere for forældrene på et forældremøde, og som forældrene kan tage udgangspunkt i, når deres børn skal inspireres til mere læsning. Flere af tingene kan med fordel printes ud og hænges op på køleskabet eller på opslagstavlen, når de fx har klaret en challenge eller læst en ny bog. De kan også prøve at spille Læsespillet, som er både sjovt og udfordrende for hele familien.

Forberedelse

Orienter dig i materialerne, orienter forældrene og sæt i gang! 

Materialer til lærere

Herunder finder du en Powerpoint præsentation, som særligt er tiltænkt dig som lærer, når du fx har forældremøder eller i andre sammenhænge, hvor et oplæg kan være en god kickstarter på mere lystlæsning.

Hvordan styrker vi børns gode læsevaner? (Powerpointpræsentation til læreroplæg)

Der er noter til oplægget i et særskilt word-dokument til udskrivning. Du er naturligvis velkommen til at tilpasse powerpointoplægget, så det passer til lige præcis din klasse.

Noter til Powerpointpræsentation (Word) 

Tipskuponen kan være en indledningsvis øvelse for forældrene, og besvarelsen kan tages op senere i oplægget og give anledning til en snak om læselyst hos børnene.

Tipskupon til udlevering til forældrene inden læreroplæg (PDF)

Materialer til forældre

Få 6 gode læsetips får forældre og børn gode ideer til, hvordan læsningen kan gå fra pligt- til lystlæsning.

Få 6 gode læsetips (PDF)

Læse-bingo går ud på at "få hele pladen fuld". Barnet skal løse alle 16 udfordringer, og måske er man så heldig at få en præmie, når alle 16 udfordringer er krydset af.

Prøv med en gang læse-bingo (PDF)

Biblioteket er eksperter i at finde bøger, som ligner det, man allerede har læst. Find inspiration til noget der ligner er 40 forslag til, hvilken bog barnet nu kan kaste sig over. Det er bygget op på den måde, at der tages udgangspunkt i én bog om et bestemt emne, og så gives der fire bud på bøger, som er i samme stil.

Find inspiration til noget der ligner, det der interesserer dig (PDF)

Læsespillet er et hyggeligt og sjovt spil, som hele familien kan samles om. Spillet giver viden, inspiration og udfordrer deltagerne på litteraturen, men uden det bliver for svært.

Læsespillet (PDF)

Læsespillet, regler (PDF)

Der kan være mange gode grunde til, at læsning ikke er barnets livret. Hvis det er svært at finde ud, hvorfor det er sådan, og I måske har brug for en løsning på, hvordan barnet kommer videre, kan han/hun prøve at teste sig selv i, hvor læsesej barnet er.

Tag testen og find ud af hvor læsesej du er (PDF)

Vidste du, at der også findes et tilbud til børn i alderen 0-6 år?

Bibliotekernes Sprogspor er bibliotekernes fælles indsats, som støtter sprogstimulering og tidlige læsefærdigheder.

Besøg Sprogsporet