Hop til hovedindhold

Forside

Forside »

Vinterbogen

Vinterbogen

Deltag i Vinterbogen sammen med jeres klasse og del de gode læseoplevelser med børn i hele Danmark!

Vinterbogen sætter fokus på at dele begejstringen for at læse og skabe et positivt læsefælleskab i klassen, og lægger op til at man fylder kampagneperioden med sjove aktiviteter, der kan laves i klassen, på biblioteket såvel som i fritiden.

Vinterbogen 2023 løber fra den 16.1 -10.2

Biblioteker

Baggrund for konceptet

Under den fælles afsender ”De Danske børnebiblioteker” har biblioteker og skoler i hele landet nu igen mulighed for at deltage i læsekampagnen Vinterbogen.

Vinterbogen er ”skole-pendanten” til Sommerbogs-kampagnen, og består i et målrettet forløb til skole­klasserne, hvor vi inviterer alle landets biblioteker til at deltage sammen med deres skoler. Kampagnen er tilrettelagt, så både biblioteker og skoler kan være med, med de kræfter I hver især har mulighed for at lægge i det. Grundidéen er som altid den samme: At øge læseglæden hos børnene, og give dem mulighed for at dele de gode oplevelser med hinanden – både i klassen og på www.vinterbogen.dk

Kampagnen er bygget op omkring www.vinterbogen.dk – og her skriver børnene anmeldelser af de bøger de læser, så børn i hele landet kan lade sig inspirere af hinanden.

Der er 3 præmier, som består af forfatter- eller illustratorbesøg til de heldige klasser. Præmierne er fordelt på1-6. klasse, og de bliver fundet via lodtrækning mellem alle deltagende klasser, der også har skrevet anmeldelser på www.vinterbogen.dk. Det er helt op til de deltagende klasser, hvor mange bøger der læses, og hvor mange anmeldelser der skrives.

Udover at stimulere børnenes læselyst, er det også en del af kampagnens formål at knytte de lokale biblioteker og skoler sammen i et forpligtende samarbejde, og det er derfor i år et krav, at skoler der ønsker at deltage, skal tilbydes/deltage i mindst én aktivitet sammen med deres lokale bibliotek i løbet af kampagneperioden. Det betyder, at skolerne udover at oprette sig på vinterbogen.dk også skal tilmelde sig direkte til jer på deres lokale bibliotek, så I sammen kan finde ud af rammerne for samarbejdet. Vær opmærksom på at biblioteker der ikke aktivt har sendt en invitation til deres lokale skoler, derfor kan blive kontaktet af lærere der gerne vil være med i Vinterbogen. Vi håber, at I vil se det som en bonus, hvis I skulle blive kontaktet i den forbindelse.

En af grundtankerne bag Vinterbogen er at give klasserne mulighed for at arbejde konstruktivt med læsning, som andet og mere end bare tekstlæs­ning. Vi håber, at de i kampagneperioden - med jer som samarbejdspartnere - kaster sig over arbejdet med læsning og læseoplevelser med alt lige fra fremstilling af book-trailers, læsetræer, videoer, højtlæsning, læsemiljøer, mundtlige anmeldelser, teater og meget meget mere! Hvis I mangler inspiration til forskellige måder at arbejde med litteraturen på, opfordrer vi til at bruge www.laesesporet.dk, hvor I kan finde masser af idéer og inspiration.

VI HÅBER, I HAR LYST TIL AT VÆRE MED!

De danske børnebiblioteker logo

Illustration børn i sne

Kom i gang med konceptet

Kampagneperiode 16. januar – 10.februar

Målgruppe Konkurrencen er målrettet 1-6 klassetrin

Tilmeldingsperiode Fra 1.-16. januar

Læreren opretter sin klasse her: https://www.vinterbogen.dk/klasseoprettelse

Efter oprettelse modtager læreren et link, som eleverne i klassen skal bruge, når de laver deres anmeldelser på Vinterbogen.dk

Læreren tilmelder sig hos sit lokale bibliotek - husk kontaktinfo på invitationen til skolerne.

Deltagelse Skoler/biblioteket vælger selv om de vil centrere deres læseaktiviteter i en enkelt uge, eller fordele dem over hele kampagneperioden.

Hvad skal biblioteket?

Overvej hvilke Vinterbogsarrangement(er) I vil afholde på jeres bibliotek, ude i klasserne eller begge dele og ret informationen i invitationen til skolerne.

Udsende invitationen til jeres skolenetværk i god tid inden tilmeldingsfristen.

Hvilke biblioteker tilbyder dette koncept?

Vinterbogen markedsføres under den fælles paraply "De danske børnebiblioteker" og alle biblioteker og skoler i landet kan være med.

Skal dit bibliotek være med i år?

De danske børnebiblioteker logo

Hvem står bag konceptet?

Kontaktpersoner på Vinterbogen er Anni Lauritsen fra Herning Bibliotekerne og Johanne Elvers Madsen fra Gentofte Bibliotekerne.

Anni Lauritsen kan kontaktes på bibaka@herning.dk

Johanne Elvers Madsen kan kontaktes på joem@gentofte.dk

Fagprofessionelle

Baggrund for konceptet

Vinterbogen er skolekonkurrencedelen af den velkendte læselystkampagne, ”Sommerbogen”, og jeres deltagelse i kampagnen er en mulighed for aktivt at sætte læsning på skemaet og sammen med bibliotekerne motivere elevernes læselyst. Det er De Danske Børnebiblioteker der sammen står bag Vinterbogen.

Kampagnen sætter fokus på at dele begejstringen for at læse og skabe et positivt læsefælleskab i klassen, og på Bibliotekernes læsespor www.laesesporet.dk kan I finde masser af idéer til sjove aktiviteter og lade jer inspirere.

Kampagnen er bygget op omkring sitet www.vinterbogen.dk – og her skriver børnene anmeldelser af de læste bøger, så børn i hele landet kan lade sig inspirere af hinanden. De enkelte klasser skal oprettes på vinterbogen.dk for at kunne skrive anmeldelser, og dermed kan man som ansvarlig lærer samle, og se elevernes arbejde med anmeldelserne. I bestemmer helt selv, hvordan I tilrettelægger forløbet, og kan dermed vælge at centrere aktiviteterne i en enkelt af ugerne eller arbejde mere spredt fordelt på alle kampagne-uger.

Udover at stimulere børnenes læselyst, er det også en del af kampagnens formål at knytte de lokale biblioteker og skoler sammen i et forpligtende samarbejde. Det er derfor i år et krav, at skoler/klasser der ønsker at deltage i Vinterbogen skal tilbydes/deltage i mindst én aktivitet sammen med deres lokale bibliotek i løbet af kampagneperioden. Hvis Ikke I har modtaget invitationen direkte fra jeres lokale bibliotek, så henvend jer gerne direkte til dette, for at høre om mulig deltagelse.

En af grundtankerne bag Vinterbogen er at give klasserne mulighed for at arbejde konstruktivt med læsning, som andet og mere end bare tekstlæs­ning. Vi håber, at I i kampagneperioden - med biblioteket som samarbejdspartnere - kaster jer over arbejdet med læsning og læseoplevelser med alt lige fra fremstilling af book-trailers, læsetræer, videoer, højtlæsning, læsemiljøer, mundtlige anmeldelser, teater og meget meget mere! Hvis I mangler inspiration til forskellige måder at arbejde med litteraturen på, opfordrer vi til at bruge www.laesesporet.dk, hvor I kan finde masser af idéer og inspiration.

Der er 3 præmier, som består af forfatter- eller illustratorbesøg til de heldige klasser. Præmierne er fordelt på 1-6. klasse, og de bliver fundet via lodtrækning mellem alle deltagende klasser, der også har skrevet anmeldelser på www.vinterbogen.dk.

Det er helt op til de deltagende klasser, hvor mange bøger der læses, og hvor mange anmeldelser der skrives.

De danske børnebiblioteker logo

Illustration børn i sne

Kom i gang med konceptet

Kampagneperiode 16.1-10.2

Målgruppe Konkurrencen er målrettet 1-6 klassetrin

Tilmeldingsperiode 1.-16. januar

Opret din klasse her: https://www.vinterbogen.dk/klasseoprettelse

Efter tilmelding modtager læreren et link, som eleverne i klassen skal bruge, når de laver deres anmeldelser på Vinterbogen.dk

Tilmeld klassen hos det lokale bibliotek. Hvis ikke I har modtaget en direkte invitation fra jeres lokale bibliotek, så kontakt gerne biblioteket alligevel med henblik på at deltage.

Deltagelse Skoler/biblioteker vælger selv, om de vil centrere deres læseaktiviteter i en enkelt uge eller fordele dem over hele kampagne-perioden.

Hvad skal skolen?

Hvis man vil deltage i Vinterbogen, skal man oprette sin klasse her. OBS tilmeldingen åbner 1. januar 2023

Planlæg et læseforløb i hele eller dele af kampagneperioden. På Laesesporet.dk kan man under Plug n play løsninger til læselyst i skolen finde mange sjove ideer, der kan bruges i forløbet.

Det er et krav for at deltage i kampagnen, at klassen tilbydes/deltager i mindst én aktivitet sammen med det lokale bibliotek.

Kontakt gerne selv jeres lokale bibliotek, hvis I ikke har modtaget en invitation til at deltage i Vinterbogen.

Lad eleverne skrive anmeldelser af den læste litteratur på www.vinterbogen.dk

Vinderne af de 3 hovedpræmier får direkte besked, når kampagnen er slut.

Samarbejde på tværs

Spørg det lokale bibliotek hvordan I kan samarbejde omkring aktiviteter, hvor klassen besøger eller får besøg af biblioteket. Der findes masser af ideer på Laesesporet.dk, og mange steder vil det måske være muligt, at benytte sig af tilbud som allerede findes i bibliotekernes lokale skolekataloger.

Materialer og grafik

Plakat A4 (PDF)

Plakat A3 (PDF)

Bogmærker (PDF)

Læseskema (PDF)

Vimpel (PDF)

Forældre

Baggrund for konceptet

Om sommeren har vi Sommerbogen - og om vinteren har vi Vinterbogen - men hvad er forskellen?

Hvor Sommerbogen henvender sig mest til børn i fritiden, så er Vinterbogen henvendt til skolerne, og består i et målrettet forløb hvor alle landets biblioteker inviteres til at deltage sammen med deres skoler. Grundidéen er den samme som hos Sommerbogen: At øge læseglæden hos børnene, og give dem mulighed for at dele de gode oplevelser med hinanden. Det er De Danske Børnebiblioteker der står bag Vinterbogen.

Konkurrencen har 3 hovedpræmier, der består i et klassebesøg af en forfatter eller en illustrator. Vinderne findes via lodtrækning.

Vi finder en vinder i hver af de tre aldersgrupper: 1.-2., 3.-4. og 5.-6. klasse.

Sidste års vindere har haft besøg af Jan Kjær, Sandra Schwartz og Cecilie Eken.

De danske børnebiblioteker logo

Illustration børn i sne

Kom i gang med konceptet

Hør jeres lokale bibliotek og/eller skole om de deltager i kampagnen!

Vidste du, at der også findes et tilbud til børn i alderen 0-6 år?

Bibliotekernes Sprogspor er bibliotekernes fælles indsats, som støtter sprogstimulering og tidlige læsefærdigheder.

Besøg Sprogsporet