Menu

Vinterbogen

Deltag i Vinterbogen sammen med jeres klasse og del de gode læseoplevelser med børn i hele Danmark! Vinterbogen sætter fokus på at dele begejstringen for at læse og skabe et positivt læsefælleskab i klassen, og lægger op til at man fylder kampagneperioden med sjove aktiviteter, der kan laves i klassen, på biblioteket såvel som i fritiden.

Vinterbogen 2023 løber fra den 16.1 -10.2

Årets præmier:

1.- 2. klasse Thomas Brunstrøm

3.- 4. klasse Ida-Marie Rendtorff

5.-6. klasse Mette Finderup

Aldersgruppe:
1-3. klasse, 4-6. klasse

Deltagere:
Skoleelever

Varighed:
En måned

Kom i gang

Vinterbogen er skolekonkurrencedelen af den velkendte læselystkampagne, ”Sommerbogen”, og deltagelse i kampagnen er en mulighed for aktivt at sætte læsning på skemaet og motivere elevernes læselyst.

Kampagnen er bygget op omkring sitet www.vinterbogen.dk – og her skriver børnene anmeldelser af de læste bøger, så børn i hele landet kan lade sig inspirere af hinanden. De enkelte klasser skal oprettes på vinterbogen.dk for at kunne skrive anmeldelser, og dermed kan man som ansvarlig lærer samle, og se elevernes arbejde med anmeldelserne. I bestemmer helt selv, hvordan I tilrettelægger forløbet, og kan dermed vælge at centrere aktiviteterne i en enkelt af ugerne eller arbejde mere spredt fordelt på alle kampagne-uger.

Udover at stimulere børnenes læselyst, er det også en del af kampagnens formål at knytte de lokale biblioteker og skoler sammen i et forpligtende samarbejde. Det er derfor i år et krav, at skoler/klasser der ønsker at deltage i Vinterbogen skal tilbydes/deltage i mindst én aktivitet sammen med deres lokale bibliotek i løbet af kampagneperioden.

Der er 3 præmier, som består af forfatter- eller illustratorbesøg til de heldige klasser. Præmierne er fordelt på 1-6. klasse, og de bliver fundet via lodtrækning mellem alle deltagende klasser, der også har skrevet anmeldelser på www.vinterbogen.dk.

Det er helt op til de deltagende klasser, hvor mange bøger der læses, og hvor mange anmeldelser der skrives.

Hvad skal skolen?

Hvis man vil deltage i Vinterbogen, skal man oprette sin klasse her. OBS tilmeldingen åbner 1. januar 2023

  • Planlæg et læseforløb i hele eller dele af kampagneperioden. Du kan finde inspiraiton og idéer lige her på Læsesporet.
  • Lad eleverne skrive anmeldelser af den læste litteratur på www.vinterbogen.dk
  • Vinderne af de 3 hovedpræmier får direkte besked, når kampagnen er slut.

Det er et krav for at deltage i kampagnen, at klassen tilbydes/deltager i mindst én aktivitet sammen med det lokale bibliotek. Kontakt gerne selv jeres lokale bibliotek, hvis I ikke har modtaget en invitation til at deltage i Vinterbogen.

Banner

Hvem kan du kontakte?

Det er De Danske Børnebiblioteker der sammen står bag Vinterbogen.

Kontaktpersoner på Vinterbogen er Anni Lauritsen fra Herning Bibliotekerne og Johanne Elvers Madsen fra Gentofte Bibliotekerne.

Anni Lauritsen kan kontaktes på bibaka@herning.dk

Johanne Elvers Madsen kan kontaktes på joem@gentofte.dk

Materialer og grafik

Plakat A4 (PDF)

Plakat A3 (PDF)

Bogmærker (PDF)

Læseskema (PDF)

Vimpel (PDF)

Logo (JPEG)

Mest til biblioteket

Invitation til skoler (PDF)

Invitation til skoler (Word)

Web

Banner 1008x1920

Banner 1600x649

Fb-cover 851x315

Instagram 1080x1080

Skærm 1920x1080

Baggrund for konceptet

En af grundtankerne bag Vinterbogen er at give klasserne mulighed for at arbejde konstruktivt med læsning, som andet og mere end bare tekstlæs­ning. Vi håber, at I i kampagneperioden kaster jer over arbejdet med læsning og læseoplevelser med alt lige fra fremstilling af book-trailers, læsetræer, videoer, højtlæsning, læsemiljøer, mundtlige anmeldelser, teater og meget meget mere!