Menu

Fire fænomenale lydbøger

Går du efter en helt særlig lydbogsoplevelse? Her får du bogelsker, bibliotekar og bogblogger Line Dalbro Schaumanns bedste lydbogsanbefalinger til de ældste børn og unge.

Sadie

Af Courtney Summers

Udgivet som lydbog af St. Martin's press, 2018

Sadie er den hjerteskærende historie om forsvundne piger i USA, samtidig er det en virkelig fed lydbogsoplevelse. Historien er bygget op som en podcast. Der er altså to sideløbende fortællinger: én fra pigen, Sadies, synsvinkel og én fra radioværten, der tager ud for at finde ud af, hvad der skete med Sadie. Sadies søster, Maddie, som hun mere eller mindre har opfostret alene, bliver fundet død. Sadie har sin egen mistanke, men ikke noget håndgribeligt. Da politiet henlægger sagen, tager Sadie den i egen hånd og begynder at følge efter sin søsters morder. Men så forsvinder Sadie selv …

Mens vi hører om Sadies jagt på sin søsters morder, hører vi fra radiovært West McCray, der overhører historien om Sadie på en tankstation. Han bliver besat af historien om Sadie og Maddie og går i Sadies fodspor, for at se om han kan nå at finde ud af, hvad der er sket med pigerne, inden det er for sent. Det specielle ved lydbogen er at den er indtalt med full cast – altså at alle personer i historien har sin egen stemme. Når vi er i Wests kapitler, er det ham og de personer han møder, der snakker. Altså ikke noget med ”han satte sig ind i bilen og kørte osv…”. Hvor i Sadies kapitler er det hendes tanker og følelser der fylder mest, men når hun så møder én af de andre personer, snakker de igen med deres egen stemme.

Det er virkelig en fed oplevelse at høre den som lydbog!

Bogen er ikke oversat til dansk.

Tag gaden tilbage

Af Sarah Engell & Sanne Munk Jensen

Udgivet som lydbog af Gyldendal, 2019

16-årige Polly kæmper for at få lov til at være sig selv, men alle har åbenbart en holdning til hvordan hun skal være, hvordan hun skal opføre sig, hvem hun skal være venner med og meget mere. Hun vil gerne sy og designe tøj, men den slags drømme er der ikke plads til det i det lille lokalsamfund hvor hun bor og da hun – efter en meget våd aften i byen – bliver lagt for had på de sociale medier, har hun endnu svære ved at finde ro.

Heldigvis er Polly ikke sådan at slå ud, men det kræver sit at stå fast ved ens overbevisning og mening. Samtidig er der hemmeligheder der truer med at ødelægge hele hendes familiebillede. Det særlige ved denne lydbog er, at der er lydeffekter undervejs. Der er kutterlyde, mågeskrig, bølgeskvulp, bas fra diskoteket og meget mere. Det er alt sammen med til at lægge en fed lydkulisse, så historien får et ekstra lag af troværdighed. Det gør også at man suges ind i historien på en helt anden måde end hvis den var uden lydeffekter.

Magnus Chase – Kampen om Sommersværdet

Af Rick Riordan

Udgivet som lydbog af Forlaget Carlsen, 2017

Rick Riordan er nok mest kendt for serien om Percy Jackson, der både er blevet filmatiseret og er ved at blive til en serie også – yay! I serien om Magnus Chase, er det den nordiske mytologi der er i fokus, men fortalt med Riordans kendte humor og skæve karakterer. Vi møder drengen Magnus Chase, der er forældreløs og bor på gaden. Han finder ud af at han er søn af en af de nordiske guder og under en vild kamp, dør han (desværre), men vågner i Valhal. Hans strabadser er dog langt fra ovre og nu begynder en kamp for både at vise sit værd og forhindre Ragnarok.

Lydbogen er indtalt af Laus Høybye (som mange nok kender som Krumme, fra filmene fra 90’erne). Han gør et ualmindeligt fremragende job! Han giver historien liv på en helt anden måde og personerne får helt unikke stemmer – uden at det bliver for karikeret. Selve historien er virkelig underholdende og medrivende. Alt det sat sammen med et virkelig godt persongalleri – især Søren – gør at det hele går op i en højere enhed.

De rullende byer

Af Philip Reeve

Udgivet som lydbog af Alvilda, 2018

De rullende byer er første bind i serien Mortal Engies der foregår i en dystopisk verden, hvor Jorden er bukket under for klimaforandringer og rovdrift. Menneskene har bygget store mekaniske byer der kan rulle fra et sted til et nyt. Ombord på en af disse byer er 15-årige Tom. Han opdager – tilfældigt – at et attentatforsøg er under opsejling og bliver en ufrivillig deltager i kampen mellem det gode og onde. Han finder ud af at alt bestemt ikke er som han forventede – selv hans store helt, er ikke den helt han troede.

Alle fire bøger i serien er indtalt af manden med de 1000 stemmer, Lars Thiesgaard. Han er nok mest kendt for at lægge stemme til virkelig mange tegneseriefigurer som fx Grisling, Pumba, Don Karnage og mange mange flere. Lars Thiesgaard formår at give alle personerne deres helt eget præg. De har ikke samme udtale, samme dialægt eller tone – men det er heller ikke overgjort. Man kan godt høre at det er den samme oplæser igennem hele værket, men der er lige en lille afvigelse ved hver karakter.

Det fungerer rigtig godt – især hvis man ikke har læst bøgerne fysisk, men kun hørt dem. Så har man ikke en forudindtaget opfattelse af hvordan de taler. Første bog i serien er også filmatiseret, men den er ikke nær så god som bogen.

Portræt Line

Lydbøgerne er anbefalet af Line Dalbro Schaumann, bibliotekar og bogblogger.