Menu

Nyhedsbrev: April 2024

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Forælder Bibliotekar Fagperson

0-6 år 6-16 år

Dit spæde barn

Det lille barn skal lære, at man skifter mellem at tale og lytte, når man taler sammen. Det kalder vi også turtagning. Giv dit barn tid til at svare, når du har taget et initiativ. Også selvom barnet ikke kan tale endnu og svarer dig med et blik eller en bevægelse. Sig for eksempel: ”Igen? Skal vi prøve igen?”, hvis barnet fægter med foden, når du har kildet tæerne.

Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at

  • efterligne barnets mimik og lyde for at vise barnet, at du er interesseret i at kommunikere med det,
  • anerkende det, dit barn forsøger at sige. For eksempel: ”Du gaber. Er du træt?”
  • give respons på det sprog, som I taler i hjemmet,
  • sætte ord på det barnet ser, peger på eller er optaget af og tal om det.

Dit lidt større barn

Fuglenes verden er fantastisk, og den er lige udenfor! Hvad enten I bor i lejlighed, villa eller på en bondegård, så kan I sammen med jeres barn opleve fuglene og lytte til deres sjove lyde. Når først jeres barn opdager glæden ved fugle, er der meget, som I kan gøre sammen. Det koster næsten ingenting:

  • Finde en sø og fodre ænder
  • Hænge et foderrør op til solsikkekerner og se fuglene komme for at spise
  • Lytte til fuglekoret om foråret en tidlig morgenstund
  • Kigge på duerne på torvet - det er sjovt, når de letter og flyver væk
  • Bygge en redekasse og sætte den op i et træ
  • Lave et lille fuglebad
  • Mærke hvordan en fuglefjer kan kildre

I kan også prøve at lære jeres barn hvad nogle af fuglene hedder: Solsort, blåmejse, musvit, bogfinke, lærke, vibe, mursejler og svale. På hjemmesiden fuglestemmer.dk kan I både se og høre de forskellige fugle. Det lille barn vil ofte bare pege og sige ’pip-pip’. Men det er en god øvelse at se, hvor forskellige fuglene er. Det hjælper også barnet til at udvide sit ordforråd. Når jeres barn langsomt lærer fuglene at kende, får det samtidig viden om naturen. Så får man også en forståelse af, hvorfor det er så vigtigt, at vi passer på den.

Der findes også dejlige børnesange om fugle, som I kan synge sammen med jeres barn: Jeg er en lille undulat, Rapanden Rasmus, Jeg er en papegøje fra Amerika, Poul sine høns, Jeg ved en lærkerede og Hør den lille stær. Det gør barnet fortrolig med verden, når det lærer om den gennem sang. Sangene kan med fordel synges mange gange.

I kan også gå på nettet og finde ideer til at være kreative med pap, maling og fjer. I kan lade barnet klippe en fugl og selv bestemme, hvilke farver fuglen skal have. Prøv at hænge fuglen op i loftet, så den svæver. Eller I kan sætte to toiletruller sammen til en fin børnekikkert, som barnet kan dekorere. Bagefter må I ud på en legeplads eller en tur i skoven for at prøve kikkerten af! Måske er I heldige at finde en fuglerede og få lov til at se et lille bitte fugleæg!

Fuglene, deres flotte farver og det faktum at de kan flyve, er også en kilde til inspiration i børnelitteraturen. I fortællingernes verden er fuglene måske først ved at lære at flyve, de har venner og kan tale. Historierne har fået vinger! Så spring ud i det medrivende univers fuldt af fugle, som både udfolder sig i børnebøgernes fantasifulde fortællinger og lige udenfor jeres vindue. De kvidrer lystigt fra hustage og trætoppe. Foråret står for døren, og billedbøgerne må gerne komme med på tur.

Læseforslag

For børn i alderen 0-3 år

Se, rør, føl og form Ugle Lille Tut og fugleungen Fjeren har tabt en fugl Ida er nysgerrig Lille Mus og jordbærtyven

For børn i alderen 3-6 år

Der findes fugle Fuglehuset Hjem, kære hjem Fugl Rigtig gode venner Fugle - fra hoved til hale