Menu

Sang og musik

Børn er fra fødslen opmærksomme på lyd og rytme. Det er trygt at høre mors og fars stemmer, men det er også stimulerende for sproget, når I synger for og med børn - hvad enten det er i familien eller dagtilbuddet.

Børns lydlige opmærksomhed skærpes blandt andet af de mange rim, som typisk indgår i børnesange. Børnene både elsker og lærer af de mange gentagelser, som kan hjælpe dem til at opbygge et ordforråd. Ligesom systematikken i vers og musik understøtter barnets grammatiske udvikling. Brug af fagter og små rytmeinstrumenter hjælper til at få hele kroppen med i aktiviteten. Og så er det både hyggeligt og sjovt at synge sammen!

Leg også gerne med spontansang, hvor I synger spontant om det I laver. F.eks. på melodier som 'Aura for Laura' eller 'Drala'.

Har I ingen instrumenter, kan I selv lave små rytmeinstrumenter af pinde, spande, plasticflasker eller paprør med grødris eller andet fra køkkenskabet. Få meget mere inspiration her på siden.

Hvordan er det nu, den lyder...

Fem små aber illustrationSangskattekisten er et musikalsk sprogstimuleringsprojekt udviklet af Aarhus Musikskole i samarbejde med Børn & Unge, Aarhus Kommune.
På sitet sangskattekisten.dk kan du lytte til nogle af de gode gamle børnesange ved at klikke på videoikonerne. Du kan også læse om, hvorfor sang og musik er så vigtigt, når det kommer til at lære sprog.
Forsiden af De små syngerDe små synger er en klassiker, og klavergangen til alle sangene kan høres her på YouTube-kanalen. Så prøv at klikke her, næste gang du sidder og tænker: "hvordan er det nu lige den lyder..."

Sangbogen kan lånes på biblioteket.

Babyrytmik

Mange steder udbydes hold med babyrytmik. Men du kan også lave babyrytmik hjemme på stuegulvet. Bliv fx inspireret og guidet af Cecilie Angelbrecht Heick, som har lavet CD'en og DVD'en Sange til dig. Sange til dig kan lånes på biblioteket. Se også klip fra DVD'en her:

Ved at klikke på videoen accepterer du YouTubes vilkår for brug

Fagtesange

Ved at sætte bevægelse på sangene, bliver de både sjovere og lettere at huske. Samtidig styrkes både barnets sprog og motorik, når I synger fagtesange sammen. Du kan både låne fagtesangbøger på biblioteket og finde masser af videoer med fagtesange på YouTube. Se bl.a. videoen her fra Minisjang - DR's univers for børn i alderen 1-3 år.

Ved at klikke på videoen accepterer du YouTubes vilkår for brug

Sangglad

Sangens hus driver en række tiltag for børn med udgangspunkt i sang.

Figurer fra SanggladSangglad er ​​​​for daginstitutioner og småbørnsfamilier, som vil give sangen en helt central plads i børnenes dagligdag. En Sangglad daginstitution er en institution, hvor personalet kan noget særligt med sang, og hvor sang er en integreret del af hverdagen. Mere end 100 Sangglad-daginstitutioner er allerede spredt over hele landet.
Læs her om Sangglad (3-6 år), Sangglad mini (0-3 år) og Sangglad familie.
Figurer fra SanggladSmå Synger Sammen er en årlig sangdag for landets førskolebørn. Alle børn  i vuggestuer, børnehaver og dagplejer er inviteret til at synge med.
Små Synger Sammen-dagen foregår altid anden torsdag i september. 
Biblioteker kan vælge at invitere byens daginstitutioner til en samlet Små Synger Sammen Dag.
Sangglad figurerLeg i Sangskoven er sangglads app, som kan hentes gratis i App Store og på Google Play. Her kan I gå på opdagelse i Sangskoven. Et legende univers, hvor man kan synge, så blomsterne springer ud, bygge sine egne melodier, få figurerne til at synge flerstemmigt og se sang-tegnefilm med børnesange indsunget af børn. Med Sangglads app får barnet gennem leg introduceret nogle af musikkens grundprincipper.

Andre aktiviteter med musik

NomerorkesterNomernes orkester er tegner og forfatter Jan Kjærs invitation til børn om at komponere deres egen musik. På hjemmesiden jankjaer.dk finder du ud over Nomernes orkester også mange andre ideer til aktiviteter for børn. 

Nomerbøgerne kan lånes på biblioteket.
Logo for Oldemors sanglegeOldemors Sanglege er en samling af gamle, kendte sanglege, der får nyt liv med Musikflyveren, som i samarbejde med Børnekulturhuset i Aarhus og Favrskov Musikskole har produceret lydoptagelser og videoer, som inspirerer til at bruge legene med børnehavebørn. Du finder også et sanghæfte med legebeskrivelser på hjemmesiden.
Sangene kan høres i fuld længde på Youtube og Spotify.
Logo for Små HitsSmå hits er en hjemmeside og webshop skabt af pædagog, musiklærer og musiker Nicolej Brink. Her finder du bl.a. masser af inspiration til at lave forskellige hjemmelavede musikinstrumenter med og til børn.

Lån på biblioteket

52 sange Syng sammen Hjulene på bussen - og andre fagtesange Min egen sangbog Find rytmen Fagtesange fra nær og fjern De små synger De små synger sanglege Tangokat - og andre børnesange Pjerrot sa' til månen - og andre børnesange Småbørnenes favoritter Syng og bevæg din baby glad

For fagpersoner

Sangglad Kom godt i gang - med dans, musik og sang Musik som udtryksform Barnets musikalske vej Musikleg Barnet og musikken Hvis du siger missetand -

Se også artiklen her om sangaktiviteters kommunikative potentiale for vuggestuebørn: Sang og kommunikation i vuggestuen/ Irene Salling ; Viden om literacy nr. 28, 2020

På eReolen

Sur, sur, sur, lille bi omkring - og andre børnesange Klappe, klappe kage Vi spiller musik