Menu

Om Bibliotekernes Sprog- og Læsespor

Sammen styrker vi glæden ved sprog, litteratur og læsning.

Bibliotekernes Sprog- og Læsespor er den fælles portal for de danske folkebibliotekers samlede sprog- og læseindsatser. Her finder du inspiration, viden og ideer til at skabe læseglæde hos børn, unge og voksne.

Er du bibliotekar, fagperson eller forælder er det her, du starter, når du vil finde inspiration til aktiviteter og arbejdet med læseglæde.

Indsatserne er opdelt i tre målgrupper (0-6 år, 6-16 år og 16+) og alt hvad du finder på hjemmesiden, er til fri afbenyttelse.

Indholdet er opdelt i kategorier, så du let kan klikke dig frem til det, som er mest relevant for dig lige nu og her.

Baggrund

Sprog- og Læsesporet er en del af Centralbibliotekernes temaspor Glæden ved sprog, litteratur og læsning. Koncepterne på siden udvikles af biblioteker landet over med inddragelse af både børn og voksne og i løbende dialog med et kompetent advisory board, som bl.a. består af forskere inden for sprog og læsning. Bibliotekernes Sprog- og Læsespor er blevet mulig med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Et af de primære formål med portalen er at dele de gode initiativer på tværs af biblioteker og faggrupper. Jo flere biblioteker vi står sammen om at bidrage med alle de forløb og erfaringer, vi hver især arbejder med, jo bedre grundlag har vi for at bidrage til udviklingen af en stærk læsekultur hos børn, unge og voksne.

Det er ikke alle biblioteker, der udbyder de samme tilbud, men der vil altid være materialer, som kan bruges selvstændigt - også i hjemmet.

Advisory board

Sprog- og Læsesporet ønsker at levere fagligt stærke tilbud og for at sikre kvaliteten er der behov for dialog og sparring med forskellige faggrupper inden for sprog og læsning. Derfor er der til de to indsatser tilknyttet et advisory board, som p.t. består af følgende repræsentanter inden for sprog, læsning, IT, uddannelse og kultur:

  • Torkil Østerbye, Lektor, Ph.d., ekspert i børns sprogtilegnelse, VIA Efter- og videreuddannelse, Campus Aarhus N
  • Thomas Enemark Lundtofte, Lektor, ph.d., studieleder for master i børne- og ungdomskultur Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet (SDU)
  • Katja Vilien, Lektor, Cand.mag., faglig formidler, Nationalt Videncenter for Læsning
  • Mariane Siem, Cand.phil. i dramaturgi, logopæd, Roy Hart Theatre Voice Teacher
  • Ayoe Quist Henkel, Lektor, Ph.d., forsker i børnelitteratur og litteraturpædagogik ved Forskningscenter for pædagogik og dannelse og læreruddannelsen i Silkeborg, VIA UC
  • Tine Kjer Jepsen, Cand.mag. i oplevelsesøkonomi, leder, Vesterbro Bibliotek og Kulturhus og Sydhavnens Bibliotek

Sprogsporet (0-6 år)

Astrid Lindgren Memorial Award nomineret 2024

Bibliotekerne og dagtilbuddene står begge som vigtige medspillere på småbørnsområdet og i samspil med forældrene spiller de en afgørende rolle i småbørns sproglige udvikling og tidlige læseforståelse. Med koncepterne her på siden henvender bibliotekerne sig til alle voksne omkring barnet - både privat og professionelt. Dermed understøttes et praksisfællesskab, som skaber sammenhæng og værdi for barnet.

På siden finder du færdigpakkede sprogstimuleringsforløb, læseinspiration, viden og materialer til fagpersoner og familier i alle samfundslag. Der er både en række mindre forløb, såvel som de tre store koncepter: Sprogstart, Sprogfitness og Sammen om Skolestart.

Presentation in English

Læsesporet (6-16 år)

Styrk børn og unges læseglæde gennem fælles læseoplevelser og læsende fællesskaber! Her har vi samlet bibliotekernes bedste bud på inspiration til at styrke læseglæden og læsekulturen blandt børn og unge. Alt sammen henvendt til de voksne omkring børn og unge i alderen 6-16 år. Er du forælder, lærer eller måske PLC-medarbejder, så er det her du fx finder gode råd om læsning, læseforløb til klassen og læselege, der kan bruges derhjemme. Det er også her du bl.a. finder den nyeste viden om børn og unges læsning.

Her finder du læseforløb, ideer til aktiviteter og kampagner til både indskoling, mellemtrin og udskoling - alt sammen med fokus på at inddrage børn og unge i litteraturformidlingen, hvor det at læse er andet og mere end at sidde stille med en bog i hænderne. Her er læseudfordringer med tju hej, højtlæsning på sansemættede steder og meget andet.

Læsesporet 16+

Læsesporet 16+ er dedikeret til fagprofessionelle, der arbejder med unge og voksne fra 16 år og opefter. Bibliotekerne åbner og inviterer nemlig borgere ind i litteraturens verden igennem hele livet og ønsker at sikre at læseglæden fortsætter eller genantændes også i voksenårene. Koncepterne arbejder ofte med læsning som en social aktivitet, hvor der f.eks. er fokus på læsefællesskaber, bogklubber, guidet fælleslæsning mm.

På siden kan du finde konkrete koncepter, materialeforslag, kompetenceudvikling og viden om voksnes læsning.

Kontaktoplysninger

Aalborg Bibliotekerne
Rendsburggade 2
9000 Aalborg
E-mail: kontakt@laesesporet.dk | kontakt@sprogsporet.dk

Programansvarlige

Projektleder Anne Grønhøj Krebs
Anne Grønhøj Krebs
Programkoordinator for Bibliotekernes Læsespor
Aalborg Bibliotekerne
anne.groenhoej@aalborg.dk
Telefon: 99314348 / 25204348
Programkoordinator Rikke Østergaard Hansen
Rikke Østergaard Hansen
Programkoordinator for Bibliotekernes Sprogspor
Herning Bibliotekerne
bibroh@herning.dk
Telefon: 96288800 / 51702971
Programkoordinator Iben Vestergaard
Iben Vestergaard
Programkoordinator for Bibliotekernes Læsespor 16+
Aalborg Bibliotekerne
iben.vestergaard@aalborg.dk
Telefon: 99314309