Menu

Krop og bevægelse

Børn lærer også sprog med kroppen!

På siden her finder du ideer til lege og aktiviteter med hele kroppen.

Sprog og bevægelse hænger nemlig sammen. Barnets sproglige udvikling går hånd i hånd med barnets øvrige udvikling - følelsesmæssigt og motorisk.

Børn bliver ikke gode til sprog bare ved at bevæge sig. Men bevægelse kan styrke hjernens aktivitet og give gode forudsætninger for at kommunikere og udvikle sprog.

Samtidig kan det styrke indlæringen at inddrage barnets sanser i udforskningen af sprog og skrift. Lad bogstaveligt talt børnene smage på ord og bogstaver!

Krop og relationer

Sproglig og motorisk leg med rim og rytmer giver børn mulighed for at sanse sproget og få en kropslig fornemmelse for sprog.

Samtidig kan det medvirke til at underbygge relationen mellem forældre og barn – kropssproget er jo i høj grad det lille barns kommunikationsmiddel. Dermed er leg med kroppen også jeres øvebane for samtale. Det lille barn skal lære, at man skifter mellem at tale og lytte, når man taler sammen. Det kalder vi også turtagning. Derfor skal du give barnet tid til at svare dig, når I leger - også selvom barnet kun kan "svare" med bevægelser og blikke.

Som forælder kan du støtte ved at tolke og italesætte barnets eget udtryk. ”Åh, hvor du gaber, du er da vist blev træt”. Det er udviklende for barnet, når du forstørrer følelserne og spejler barnets mimik. For eksempel spærre øjnene op og sige ”Hov! Hvad var det for en lyd?”.

Når barnet med krop og sprog lærer at give udtryk for egne følelser og behov og kunne aflæse andres signaler i familien, vil barnet også føle sig mere tryg, forstået og set i andre fællesskaber.

Det er altså vigtige områder for barnet at beherske for at kunne begå sig i livets mange fællesskaber.

Leg med kroppen

Leg med rim og rytme

Opmærksomhed på lyd og de små dele, som sproget består af, er vigtig for både barnets sprog og senere læsning. Når vi synger, understreges sprogets melodi og rytme langt mere, end når vi bare taler almindeligt. Hvis vi samtidig bruger kroppen, får børnene koblet bevægelser og rytme med sproget. Ovenikøbet er der ofte mange gentagelser, når man synger. Derfor er sanglege og andre lege med krop og lyde gode for barnets sprog.

Rim og remser er i høj grad med til at styrke den lydlige opmærksomhed. Barnet vil efterhånden kunne skelne stavelser og rimord - og selv finde på nye rim. At kunne bryde sproget op i mindre dele på denne måde er vigtige skridt på vej mod læsning og skrivning. Og så er det sjovt at danse, synge og rime sammen!

Hjemme kan man blandt andet bruge den skønne billedbog Buller – rim og remser med masser af inspiration til fagter og små hoppe- og kildelege, som man kan lege med det lille barn. Men som du kan se nedenfor, findes der mange flere bøger til at lege med sproget.

Buller - rim og remser Tumlebiller & dansemus

Find mere inspiration til leg med rim og remser her:

Rim-leg
Inspiration til leg med rim og remser

Fagtesange

Der er masser af legemuligheder i klassikere som Ro, ro, ro din båd, Borte-borte tit-tit, Ride Ranke og Pandeben – godt det gror!. Det vil hurtigt få baby til at spjætte af forventning, når du begynder med "Pandeben, øjesten, næsetip, mundelip, hageflip og kilde, kilde, kilde…"

Dig og mig og vi to - Min egen sangbog

Men der er også mange nyere sange, som er sjove at synge med små børn. Mange af dem kan du finde videoer til på Youtube. Se for eksempel sangen Her er højre, her er venstre.

Allermest vil baby selvfølgelig elske, at du synger sangen, mens du med hænderne på baby viser, hvilke dele du synger om – og ”prutter” baby på maven til sidst med din mund.

Længere nede på siden finder du et udvalg af bøger med fagtesange.

Til de lidt større børn kan du bruge sange som Lille Peter Edderkop, Mon du bemærket har og Hjulene på Bussen. Disse findes også som fagtesange på Youtube, hvor I kan hente inspiration.

Men husk: sproget opstår mellem dig og dit barn, så lær gerne sange og fagter online – men lad barnet høre DIN stemme og reagere på det, som DU gør. Dit barn vil elske det!

Find mere inspiration til sang og musik her:

Sang og musik
Film og andre materialer der kan få jer i gang med at synge og bruge musik sammen

Sæt lyd på legen

Helt almindeligt samvær på en legeplads kan være alletiders anledning til at styrke sproget ved at sætte ord på jeres aktiviteter og lege med jeres stemmer.

Brug gerne din stemme i hele dens vidde. Glid op og ned som en rutsjebane. Tal og syng dybt eller højt, svagt eller kraftigt, hurtigt eller langsomt.

Hvis du vil støtte et barns sprogudvikling, er det vigtigt, at du er nærværende og lægger mærke til, hvad barnet er optaget af. Prøv at beskrive i stedet for at stille spørgsmål: ”Du griner – åh hvor er det sjovt at gynge”.

Det er også en god idé at synge spontant om det I laver. F.eks. på melodier som 'Aura for Laura' eller 'Drala'. Gør det enkelt både for dig selv og dit barn: ”Nu skal vi gynge – vi vil også synge”.

Kroppen på Toppen

Logo for Kroppen på ToppenHjemmesiden Kroppen på Toppen er en samling af bevægelseslege inddelt i kategorier. Se blandt andet Sprog og Sang. Hjemmesiden er for både dagtilbud og familier. Det er fysioterapeuter ved Aalborg Kommune, der står bag siden.

Videoer med bevægelege til de mindste

Forlaget Skalmeje står bag flere udgivelser med vejledning til forældre. Det er de to sundhedsplejersker Hanne Kronborg og Meta Jørgensen, som driver forlaget. Begge har mange års erfaring med at rådgive om børns udvikling og trivsel.

Lille menneskeI app’en Lille menneske finder I forslag til aktiviteter, legetøj og bøger til barnets forskellige udviklingstrin i alderen 0-3 år. Under hver aldersfane ligger områder som sprog og rytme, bevægelege, samspil og motorik m.m. Der er mulighed for at oprette sit eget barn i app’en og få besked, når barnet kommer ind i et nyt udviklingstrin. Forældrene kan også føre logbog og tilføje milepæle i barnets udvikling. App’ens største styrke er dog de små videoklip.

App’en koster 25 kr. Men forlaget Skalmeje, som står bag app’en, udgiver også hæfterne Lille menneske – stor udvikling, der kan lånes gratis på biblioteket. Både i app og hæfter er der forslag til bevægelege til de forskellige udviklingstrin i alderen 0-3 år.

Lille menneske - stor udvikling Lille menneske - 3-6 år

Bevæg jer med Lotte Salling

Lotte Sallings hjemmesidelottesalling.dk er der også mange materialer om sprog og bevægelse - og mange af dem lige til at afspille eller printe ud gratis. Se for eksempel Spring sproget frem.
Se også remsoghop.dk med masser af gratis bevægesange og -lege for de største.

Med Lotte Sallings bog ALFABET-ATLET kan børnene lære alfabetet at kende med kroppen og lege bogstaverne ind med rim og motorik, både sammen og hver for sig. Der er et vers til både store og små bogstaver i hele alfabetet. Vi har her fået lov at bringe de fine kropsbogstaver, tegnet af Dina Gellert. Lige til at printe og bruge som billedkort - for eksempel i en skumterning med billedlommer. Hent hele alfabetet her:

Alfabetkort

Lotte Salling har også udgivet bogen TAL-ATLET med forslag til øvelser, hvor man former tal og geometriske figurer med kroppen.

Alfabet-atlet Tal-atlet

Sprogfitness

Sprogfitness er en årlig begivenhed, hvor biblioteker inviterer førskolebørn og indskolingen til at komme og lege med sprog og bevægelse. Sprogfitnesslegene er frit tilgængelige og kan bruges hvor som helst og når som helst. Se mere om Sprogfitness her:

Sprogfitness derhjemme
Sprog er noget, vi leger! Sprogfitness er sjove og lærerige sproglege, som styrker børns glæde ved sprog, læsning og læring samtidig med, at børnene får bevæget sig.

Ud i naturen

Logo for Grønne SpirerFriluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening har i samarbejde med Grønne Spirer og med støtte fra Nordea-fonden udgivet hæftet Bevægelse i naturen : Inspirationshæfte om børn, bevægelse, natur og udeliv.

Lån på biblioteket

Nedenfor finder du bøger om krop og bevægelse.

Kroppen

For de mindste

Baby træner Vi går til babyrytmik Lille hånd Lille fod Lille mave Se på mig - se på dig! Buller og hans fine krop Lille næse Min bog om kroppen

For de lidt større

Min første bog om kroppen Peter puslespil Min krop Kroppen Min helt egen supernavle Alt om din krop Numsebogen Hej hår!

Rim, fagter og bevægelse

Buller - rim og remser Klappe kage Hjulene på bussen - og andre fagtesange Kroppen - rim og mirakler

Fagbøger for den voksne

Hoved og hale 365 lege til børn Den høje legebog Leg med sproglyde

På eReolen

Lyt til løven Bevæg mig Din krop Alfabet-atlet Tal-atlet Klappe, klappe kage