Menu

Hurtige sprogtips

Stiger og strategier - hvordan er det nu lige med dem, og hvor finder jeg dem hurtigt? På siden her har vi samlet nogle råd, som er gode at have inden for rækkevidde i en hverdag med mindre børn.

Sprogstrategier

De 10 understøttende sprogstrategier er en del af Sprogpakken. Du finder Sprogpakken, samt de 10 sprogstrategier på flere sprog på EMU - Danmarks læringsportal.

Sprogpakkens sprogstrategier

Plakat med de 10 understøttende sprogstrategier (PDF til print)

Film med tre udvalgte sprogstrategier

Viborg Bibliotekerne har i samarbejde med Pædagogisk Praksis & Læring - Sprog i Viborg Kommune fået produceret en lille film om tre af sprogstrategierne. Se filmen her:

Barnets sprog - 3 små fif
Se en film med tips til at tale med børn

Gode råd til den daglige samtale

Med det lille barn

Øjenkontakt og en tæt relation er grundlaget for at give det lille barn et godt sprog. Selvom barnet endnu ikke selv kan tale, er det vigtigt, at du taler til det og afventer en reaktion fra barn. Du støtter barnet ved at tolke dets signaler og sætte ord på, indtil barnet selv kan tale.

Talehørelærerne i Herning Kommune giver her 10 gode råd til at bruge sproget i hverdagen sammen med det lille barn.

De gode råd er lige til at printe og hænge op.

Plakat med 10 råd

Plakat med 10 gode råd (PDF til print)

Med det lidt større barn

Vær tilstede, brug sanserne og find på historier sammen. Det er mellem de gode råd fra projektet Familiesprog, som er udviklet i samarbejde mellem familier og biblioteker.

Bag Familiesprog stod Køge, Gentofte og Stevns Bibliotekerne. Projektet blev udviklet med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen. Se mere om projektet her:

Familiesprog
Kickstart børnenes sprog i dagligdagen

5 faser i tilegnelsen af et nyt sprog

Få overblik over faser og understøttelse af børns tilegnelse af et nyt sprog. Plakaten er udarbejdet af TrygFondens Børneforskningscenter for Undervisningsministeriet. Plakaten er et af flere elementer i EMUs Viden Om-udgivelse: Sprog- og læsekompetencer hos tosprogede elever.

Plakat med 5 faser i tilegnelsen af et nyt sprog

Plakaten 5 faser i tilegnelsen af et nyt sprog (PDF til print)

Hurtige tips til dialogisk læsning med børn

Vi har samlet tips til en hyggelig læsestund, hvor barnet selv kommer til orde. De gode råd er delt op i før, under og efter jeres læsning. Plakaten er lige til at printe og hænge op.

Plakat med tips til dialogisk læsning

Plakat om dialogisk læsning (PDF til print)

Gør det lettere - gør det sværere

Det er vigtigt, at du tilpasser dit sprog og dine spørgsmål til barnets sproglige udvikling. Læringsstigen giver nogle gode greb til at gøre det lettere og gøre det sværere for barnet. Læringsstigen her er en del af materialet til basis-indsatsen fra Vi lærer sprog ved TrygFondens Børneforskningscenter.

Læringsstigen

Plakaten Læringsstigen (PDF til print)

Hent inspiration på biblioteket

På mange biblioteker kan du gratis hente emnefoldere om sprogstimulering og småbørnsbøger. Folderne kan også frit downloades fra mange bibliotekers hjemmesider. Her finder du masser af gode tips til bøger og sprogstimulering - lige til at gå til.

Plakat for Bibliotekernes Sprogspor

Plakat for Bibliotekernes Sprogspor

Sprogsporets plakat (PDF til print)