Menu

Inspirationskataloger med sproglege

Hvis man ved, hvor man skal lede, kan man finde masser af inspiration til sprogaktiviteter, som andre har udviklet - lige til den målgruppe, man selv arbejder med. Vi har her samlet en række idékataloger til dig.

Aldersgruppe:
3-6 år

Ordspilopper

Idekataloget Ordspilopper giver jer 10 sjove lege, gode råd og ideer til, hvordan I sammen kickstarter børns sprog. Legene er primært for børn i alderen 3-5 år og tænkt til brug i hjemmet.

Idekataloget Ordspilopper er en samling af de bedste lege og aktiviteter fra projektet Familiesprog for de 3-5-årige, som er afviklet i samskabelse med lokale familier på Køge-, Gentofte og Stevns Bibliotekerne.

Download hele idekataloget Ordspilopper her.

Sproglege fra Sprogpakken – oversat til flere sprog

Sprogpakken er udarbejdet af Socialstyrelsen i forbindelse med et efteruddannelsesforløb i 2011-2012. De mange gode film og skriftlige materialer ligger nu på emu.dk. Her kan I finde inspiration til fx sproglege, dialogisk læsning og hverdagssamtaler med jeres barn.

Få inspiration her, hvor I bl.a. finder sproglege på flere sprog.

Idekatalog for børn i dagtilbud

Den blå elefant skal ud at køre – og andre ideer til et sprogligt fokus i dagtilbud er et idekatalog, som Nationalt Videncenter for Læsning også står bag.

Kataloget samler og formidler 25 gode ideer fra pædagoger til pædagoger til, hvordan man kan understøtte børn i dagtilbud i at blive aktive sprogbrugere.

Find idekataloget for børn i dagtilbud her.

Samme sted findes også fire små film med gode ideer til sprogligt fokus i dagtilbud. Filmene er lavet i forbindelse med projektet Pædagoger på Sprogvisit, hvor pædagoger fra i alt 8 dagtilbud, fordelt på 4 kommuner, tog på besøg i naboinstitutionen for at få inspiration til deres eget arbejde med at styrke børns sprog.

Pædagoger på sprogvisit blev gennemført af Nationalt Videncenter for Læsning i perioden 2016-2018.

Idekatalog til et aktivt samarbejde om sprog ved skolestart

Nationalt Videncenter for Læsning har udgivet et katalog med idéer til et aktivt samarbejde om sprog ved skolestart. Kataloget er tænkt til inspiration for pædagoger og lærere.

Formålet med kataloget er at bidrage til kvalificering af pædagogers og læreres arbejde med sprog, læsning og skrivning fra skolestart på et forskningsinformeret grundlag. Knyttet til sprog er også en særlig opmærksomhed på matematisk sprog.

Find idekataloget til et aktivt samarbejde om sprog ved skolestart her.

Lån på biblioteket

Bibliotekerne har ofte sprogkufferter og andre sprogstimulerende materialer til hjemlån. En sprogkuffert indeholder typisk billedbøger og konkreter til sproglege - lige til at tage i brug både hjemme og i dagtilbud.

Sproglege Leg med sproglyde Leg med tal og former Sanselige legeprojekter - med 0-2-årige