Menu

Læsevenner

Rundt omkring på landets biblioteker findes en række forskellige måder at have Læsevenner på. Her får du Fredericias udgave, hvor du kan læse mere om, hvordan de takler opgaven. Brug det, som det er, eller tilpas det til dit bibliotek.

Kort og godt om Læsevenner

På Fredericia Bibliotek har tilbuddet om Læsevenner til de 9-13 årige været på programmet de sidste to år. Læs her hvordan de kom fra start, om udfordringer og gode råd, som du kan bruge, hvis I skal i gang med Læsevenner hos jer.

Et læsevennepar kan give hinanden utrolig meget glæde. Den frivillige læseven nyder at arbejde med at give sin læseglæde videre, og barnet nyder at have kontakt med en læsende voksen, der ikke har det samme ansvar for barnets læseudvikling som fx forældre og lærere. Læsning med en læseven handler altså om læseglæde, frem for læsefærdigheder. I Fredericia er Læsevenner et samarbejde mellem biblioteket og kommunens læsekonsulent. Læsekonsulenten har kontakt til skolernes læsevejledere og hjælper herigennem med at skabe opmærksomhed om projektet og rekruttere børn, der har mistet læselysten.

Biblioteket står for at finde frivillige læsevenner og skabe opmærksomhed om projektet. Siden opstarten har der været et hold af 5-6 frivillige med lidt udskiftning undervejs. Det har været en god blanding af pensionister og unge studerende. Den største udfordring for os i Fredericia har været at finde børn til at læse sammen med vores læsevenner. Derfor har vi arbejdet meget med kommunikationen – både i folder og på de sociale medier. Det er ikke et tilbud, der primært henvender sig til læsesvage børn, men til børn der har mistet motivationen og lysten til at læse.

De frivillige læsevenner får ved vores opstartsmøde for nye læsevenner en booktalk med bøger til aldersgruppen og en introduktion til dialogisk læsning. Vi har planer om at holde fælles jule- og sommerafslutninger for alle.

Få fat på læsevennerne

Teksten herunder er fra Fredericia Bibliotekernes hjemmeside.

Mangler dit barn en læseven?

“Forældre har et ansvar for barnets læring. Det har læsevennen ikke. Læsevenner bestemmer selv, hvad de vil. M og jeg læser nogle gange mindre end 60 min – nogle gange mere. M læser, jeg læser - alt efter dagsformen. Vi taler meget om mange ting, nogle gange snakker vi måske mere end vi læser. Min pointe er, at vi er venner – ikke skole eller forældre - og vi gør hvad vi har lyst til, ud fra tanken om, at M skal nyde litteraturen” Mette Christensen, frivillig læseven.

Det er svært for mange børn at finde ro til at få læst i fritiden. Det er måske også svært for dig som forælder at motivere dit barn til at få læst i fritiden. Har du et barn (9-13 år), som er kommet skævt ind på læsningen, er gået i stå eller føler sig bagud i forhold til sine jævnaldrende? - så kan en læseven måske være noget for jer!

Hvad er en læseven?

Her på {indsæt bibliotekets navn] bibliotek har vi en række frivillige læsevenner – lige fra gymnasieelever til pensionister – der alle brænder for at læse. De vil gerne give læseglæden videre til børn, der oplever udfordringer med læsningen eller oplever manglende læselyst. Nedenfor kan du se hvordan de ser ud og læse lidt om dem. [Gå til fredericiabib.dk hvis du vil se læsevennerne præsentere sig selv]

Hvad kan en læseven?

En læseven er først og fremmest en ven, der kan skabe en hyggestund omkring læsningen. Sammen med læsevennen kan læsning blive noget andet end krav fra forældre eller lektier fra skolen. Det kan blive succesoplevelser, nærvær og hyggeligt samvær om litteraturen. Når man er læsevenner, er det ikke det læsetekniske, der er i fokus, men at opleve de mange spændende, fantastiske fortællinger der findes i bøgernes verden – sammen.

Det praktiske

  • Aldersgruppe 9-13 år Man aftaler selv med den frivillige læseven hvornår og hvor ofte man mødes.
  • Møderne skal foregå på biblioteket.
  • Der indhentes børneattest på alle frivillige.
  • Forældre og søskende er velkomne til at være på biblioteket imens.
  • Bibliotekspersonalet hjælper med råd og vejledning.

Hvad gør jeg nu?

Hvis dit barn mangler en læseven, så skriv en mail til [indsæt kontaktoplysninger], så formidler vi hurtigst muligt kontakt til en frivillig læseven.

Baggrunden for Læsevenner

Er du blevet nysgerrig og vil vide mere om baggrunden for Læsevenner? Så se med i evalueringsrapporten fra projektet Læseløft fra 2018.

Projekt publikation

Evalueringsrapport, Læseløft, 2018 fra Frederikssund Bibliotekerne, Egedal Bibliotekerne og Herlev Bibliotek

To læser sammen på en bakke