Menu

Læsning i forandring

Læsning er under udvikling blandt unge og voksne. Hent rapporten her og læs et udpluk af rapportens resultater, der belyser hvordan danskerne engagerer sig i læsning anno 2022.

Udbredelsen af læsning blandt den voksne befolkning, og de læsekulturer de deltager i, belyses i en ny rapport fra Kulturministeriets Bogpanel. Rapporten, som er udarbejdet af Jacob Ørmen fra Institut for Kommunikation ved Københavns Universitet, er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 2752 danskere i alderen 15+. Rapporten indikerer at læsning i disse år er under forandring på flere fronter, og at der eksisterer væsentlige forskelle i danskernes læsekulturer, som ser ud til at være påvirket af generation, køn og socialklasse.

Heriblandt indikerer undersøgelsen, at:

  • Digitale formater for læsning, lydbogen især, er ved at blive en etableret del af danskernes oplevelse af litteratur. Særligt blandt de yngre under 50 år, hvor cirka halvdelen af dem, der tilgår litteratur på ugentlig basis, bruger lyd- eller ebøger.
  • Lydbogen bruges især i ledsagelse af praktiske opgaver og transport. Og lydbogen åbner op for nye måder at opleve litteratur på.
  • I befolkningen under 50 år har sociale medier overhalet traditionelle medier, som kilde og inspiration til litteratur. Samtidig er mange begyndt at supplere køb og lån af bøger med abonnementer på streamingtjenester for lyd- og ebøger.
  • Mens købere af trykte bøger primært findes blandt de højest uddannede, anvendes streamingtjenesterne i større grad af brugere på tværs af uddannelsesniveauer. Det peger på, at de nye formater kan være med til at styrke læselysten blandt dem, der normalt ikke køber bøger eller får dem i gave af andre.
  • Der er kønsforskelle i læsepræferencer. Mænd har tendens til at læse bøger af mandlige forfattere, mens kvinder læser på tværs af kønnene.
  • De yngre under 50 år læser en bredere vifte af genrer inden for både skøn- og faglitteratur, herunder bøger om seksualitet, sundhed, fantasy og science fiction
  • De yngre generationer under 35 år har et større behov for at udtrykke sig omkring det, de læser (fx ved at snakke med andre om bøger, skrive selv eller anmelde bøger), hvorimod de ældre, særligt over 65 år, supplerer samtaler med mere traditionelle oplæsninger og forfatterarrangementer.

Klik her for at hente Bogpanelets rapport ”Læsning i forandring” fra Kulturministeriets hjemmeside