Menu
Translate

Modersmål / First language

Som forælder støtter du dit barns sprog og læsning ved at læse og tale med barnet på det sprog, som du selv er bedst til. På den måde får dit barn et rigt sprog, som det kan bygge videre på, når det lærer et andetsprog. Her kan du få inspiration til at stimulere dit barns sprog derhjemme.

Sprog er en gave fra mor og far

Ved at klikke på videoen accepterer du YouTubes vilkår for brug

Denne film er til forældre til tosprogede børn. Jeres barn klarer sig bedre i skolen, når det kan mange ord. Det viser flere undersøgelser. Det forventes at børn kan 10.000 danske ord inden skolestart. Så det er vigtigt at komme tidligt i gang.

Man lærer et sprog ved at bruge det. I skal derfor tale meget med jeres barn. Når man kan et ord på ét sprog, så er det lettere at lære det på andre sprog.

I denne film viser pædagoger og forældre eksempler på, hvordan I kan støtte jeres barn. Tal med pædagogerne, hvis I har spørgsmål om jeres barns sprog. At udvikle børnenes sprog er et fælles ansvar for forældre og pædagoger. Som forældre kan I gøre en stor forskel.

Se filmen Sprog er en gave fra mor og far på flere sprog her.
(kan ses på bl.a. polsk, arabisk, somali og engelsk)

Filmen er produceret af Filmkompagniet med støtte fra Udlodningsmidler, Undervisningsministeriet og Københavns Kommune.

Tal sproget frem

Ved at klikke på videoen accepterer du YouTubes vilkår for brug

Aarhus Kommune står også bag en række film om at tale med sit barn. De små sprogvideoer findes på dansk, vietnamesisk, tyrkisk, somali, daari, arabisk, pashto, kurdisk og engelsk.

Ressourcer til at understøtte børns sprog

Sprogpakken

Sprogpakken er en samling af ressourcer for både forældre og professionelle. Mange materialer er oversat til flere sprog.

Sprogpakken har film og videoer med inspiration til fx sproglege, dialogisk læsning og hverdagssamtaler med børn.

Sprogpakken er udarbejdet af Socialstyrelsen i forbindelse med et efteruddannelsesforløb i 2011-2012. De mange gode film og skriftlige materialer ligger nu på emu.dk - den danske læringsportal.

Se mere på emu.dk

Inspiration fra biblioteket

For at øge læselysten og gøre læseoplevelsen nemmere for voksne og deres børn, har BiblioteksCenter for Integration lavet en folder, der giver gode råd til, hvordan man kan sætte sig sammen med børn og læse.

Folderen findes på tre sprog: arabisk, persisk og tyrkisk.

Den henvender sig både til forældre, pædagoger og børnebibliotekarer.

Københavns Biblioteker har lavet to videoer for forældre om at støtte sit flersprogede barns sprog:

Tosproget fra fødslen og Når børn lærer nye sprog

Børnebøger som lydbøger på flere sprog

SPELL står for Sprogtilegnelse via legebaseret læsning (Structured Preschool Effort for Language and Literacy). I forbindelse med et forskningsprojekt kan ti børnebøger i SPELL-projektet høres som lydbøger på de 7 forskellige sprog: arabisk, engelsk, somalisk, tyrkisk, tysk, urdo og vietnamesisk.

Hør bøgerne her

SPELL forsknings-projektet er udført af en række forskere ved Center for Børnesprog i samarbejde med flere internationale forskere.

Når dit barn skal læse selv

READ – Vejledninger og film på flere sprog

Når barnet selv skal læse, så kan du hjælpe både før, under og efter læsning. Ved af følge linket nedenfor, finder du en række gode råd til at understøtte læsningen.

READ er målrettet de 0-3 årige, de ældste børnehavebørn, elever i 0., 1. og 2. klasse, samt elever på mellemtrinnet.

Du kan finde film, vejledninger og andre materialer, der giver inspiration til læsningen målrettet de forskellige aldersgrupper.

Børn og Unge i Aarhus har gennemført forskningsprojektet READ i samarbejde med TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet og VIA University College.

Materialerne er tilgængelige på dansk, engelsk, arabisk, farsi, pashto, polsk, rumænsk, somalisk, tyrkisk og vietnamesisk.

Find det hele her (Vælg først barnets klassetrin, og herefter sprog)

Lån bøgerne på biblioteket

Vi har børnebøger på mange forskellige sprog på bibliotekerne. Hvis vi ikke har en bestemt bog, kan du selv bestille den fra et andet bibliotek på bibliotek.dk. Så leveres den på dit eget bibliotek.

Du kan også tale med personalet på dit lokale bibliotek. Vi vil altid gerne hjælpe.

Kolûčcì potrìben plastir حين انتقل فندس Very good hats

eReolen Global

eReolen Global er din adgang til e-bøger og digitale lydbøger på primært engelsk fra de danske biblioteker. Der er titler for både børn og voksne. Hvis du bruger app’en kan du downloade titlerne og have dem med på farten. Adressen på websitet er ereolenglobal.dk og app’en findes til iOS, Android og Windows. App’en hedder ”Libby”.

For at logge ind og låne titler skal du bruge dit personlige bibliotekslogin (lånerkort).

På eReolen Global finder du også Read-Along Books, hvor du kan se og lytte bogen samtidig.