Menu

Ophavsret, kopiering og højtlæsning

Ophavsret og kopiering - Hvordan er reglerne?

Når man som bibliotek laver Guidet Fælleslæsning for et hold over flere gange, betragtes man af CopyDan som kursusudbyder, hvilket betyder at man gerne må tage kopier til brug i gruppen. Det kræver dog at man har indgået en kususudbyder-aftale med CopyDan.

CopyDan logoCopyDan for kursusudbydere
Læs reglerne for kursusudbydere her og få styr på tilladelse til kopiering af andres udgivne tekster og noder.

Det er det enkelte biblioteks ansvar at oprette en aftale med CopyDan.

Læs mere om ”Aftale om kopiering af ophavsretligt beskyttet materiale” her: https://tekstognode.dk/wp-content/uploads/2019/06/pku-2020-aftale.pdf Vær opmærksom på at kopier, der bliver anvendt i læsegruppen, ifølge aftalen skal indsamles efter brug.

Har I spørgsmål? Kontakt aftalekonsulent Hanne Glud Konradsen, mail: hgk@tekstognode.dk, tlf: 35 44 14 82

HUSK! Tekster, som er skrevet af en forfatter, der har været død i mere end 70 år, må kopieres uden nogen særlig aftale samt udleveres. (se eksempler her)

Ophavsret og højtlæsning - Hvordan er reglerne?

Offentlig oplæsning er omfattet af ophavsretsloven. Forfatternes Forvaltningsselskab anbefaler det enkelte bibliotek at oprette en aftale med organisationen.

Det er Forfatternes Forvaltningsselskab, der forvalter rettigheder til oplæsning af litteratur på vegne af forfattere og oversættere. Dvs. at man ved at indgå en aftale med Forfatternes Forvaltningsselskab får ret til at oplæse tekster offentligt, uden at man behøver tilladelse direkte fra forfatterne og oversætterne. Den betaling, Forfatternes Forvaltningsselskab opkræver til gengæld for aftalen, sender de videre til de forfattere og oversættere, hvis tekster bliver oplæst.

Forfatternes Forvaltningsselskab logoForfatternes Forvaltningsselskab
Læs her hvordan Forfatternes Forvaltningsselskab forvalter rettigheder til oplæsning af litteratur på vegne af forfattere og oversættere og hvordan indgår en aftale om højtlæsning af ophavsretligt beskyttet materiale.
 

HUSK! Tekster, som er skrevet af en forfatter, der har været død i mere end 70 år, må læses op uden nogen særlig aftale.