Læs højt på stemningsfulde steder
Når vi læser højt på stemningsfulde steder, forstærker vi noget af det, der sker i bogens handling. Vores erfaring er, at denne form for højtlæsning skærper børnenes opmærksomhed på det, der læses højt, og hjælper til at fastholde børnene i læseoplevelsen. Højtlæsningerne giver os en fælles oplevelse, hvor vi lytter til historien, oplever omgivelserne og bliver berørt af hinandens reaktioner på fortællingen. Det kan være både grin eller alvorlige miner.
Aldersgruppe:
4-6. klasse
Varighed:
45 min.
Sådan gør I
At højtlæse med sit store barn er en god måde, hvorpå man sammen kan holde fast i læseglæden. Omkring 10-årsalderen rammer barnet den såkaldte bogdropper-alder. Mange forskellige medier kæmper om barnets tid og opmærksomhed i denne alder. Men måske er det ikke alene ”skærmens skyld”, når børnene dropper bøgerne. Vi voksne bruger gerne tid på at sidde sammen med det yngre barn og højtlæse, og når barnet starter skole knokler vi løs med at få barnet til at selvlæse de berømte 20 minutter hver dag. Men når barnet selv kan læse, er der en tendens til, at vi slipper barnet og overlader det til sin egen læsning på et sårbart tidspunkt. Det er en rigtig god ide at give læsningen fokus og nærvær ved at læse højt med sit 8-12-årige barn. Og så er det i øvrigt drøn hyggeligt!
Det kan I læse
Her følger et overblik over 3 bøger og forslag til fysiske steder, hvor bøgerne kan højtlæses.
Solvogteren (8-12 år) af Maja Lunde, illustreret af Lisa Aisato, Turbine 2021
Solvogteren har spærret solen inde. Uafbrudt regn og tusmørke har taget over. Hele verden er grå. Dag og nat og ugedagenes skiften findes ikke længere. Men Lilja har opdaget noget, de andre i landsbyen ikke ved, og hun vil kæmpe for at få solen tilbage.
Det er ikke kun solen og farverne og føden, der er forsvundet. Lilja og bedstefaren har mistet nære familiemedlemmer. Alt sammen forsvandt, da Lilja var helt lille. Der er ting, Lilja ikke må spørge om, og bedstefaren giver ingen kram eller fysisk berøring.
Bogen er blændende smukt illustreret af Lisa Aisato. Der er noget nærmest mytisk over fortællingen, og den taler til folk i alle aldre. Bogen tematiserer på smukkeste vis, hvilket mirakel det er, at årstiderne skifter, og ender lykkeligt med at verden blomstrer på ny.
Højtlæsningssted: I en lysegrøn forårsskov eller i haven, der spirer.
Slimfjorden (8-12 år) af Sarah Lang Andersen, illustreret af Kathrina Skarđsá, Vild Maskine 2021
Drengen Elias interesserer sig lidenskabeligt for dyrene i naturen omkring sig. Han indsamler selvlysende gopler fra fjorden og bemærker sig, hvordan de bliver flere og flere. Unaturligt mange, faktisk. Han arbejder med forskellige teorier om goplernes ophav. Han opbevarer dem i glasflasker på værelset og steger også et par stykker på panden.
Men det er ikke de eneste dyr, der optager Elias. På stranden støder han på en døende ulv, der har forvildet sig op fra Tyskland og en forvirret svensk elg, der med sine dårlige manøvreringsegenskaber i vand endte med at gå i land på den danske kyst. Der er noget helt galt med naturen. Elias taler omsorgsfuldt tysk med ulven og svensk med elgen og går i gang med opklaringsarbejdet af goplernes massive tilsynekomst.
Bogen er flot illustreret og er trods sit alvorlige tema virkelig morsomt skrevet.
Højtlæsningssted: Ved havet.
Besat (8-12 år) af Dennis Gade Kofod, illustreret af Kristian Eskild Jensen, Jensen og Dalgaard 2021
Bogen indledes med en illustration af en knoglet skabning, der kravler ud gennem et hul i bogen. Det viser sig at være en heks, og hun er fabelagtigt tegnet af Kristian Eskild Jensen. Læseren får hende helt tæt på i et stort opslag. Hun kan næsten lugtes og føles. Heksen holder en dialog om, hvordan hun ønsker sig at komme ud af bogen og sætte tænderne i barnelæseren. Heksen fortæller også om, hvordan hun med bogens magiske ord er i gang med at besætte den højtlæsende voksne. I bogens slutning slipper heksen ud af bogen, og barnelæseren sidder tilbage med den højtlæsende voksne, som heksen ifølge historien har besat, og som nu vil æde barnelæseren.
Højtlæsningssted: Et mørkt sted. Evt. udendørs ved skumringstid. Kan også bruges ved et halloween-arrangement.
Det skal I bruge
Udviklet af Biblioteket Frederiksberg
Måske er du også interesseret i...
Viden om Læsere mellem medier: Dyk ned i nye bogformater og børns brug af medier. Cirkeltrænings-brainstorm: Brainstorm - på tid Viden om 5 gode grunde til at lytte til lydbøger: Derfor er det fedt at lytte til lydbøger!