Menu

BørnehaveReolen

Materiale der inspirerer til at bruge eReolens børnebøger og på en praksisnær og brugbar måde inspirerer til nye, sjove måder at arbejde med digitale bøger.

Aldersgruppe:
3-6 år

Produkter og koncepter

Tilbuddet består af et katalog og 5 plakater med QR-koder med tilhørende flyers. Derudover er det muligt for såvel pædagoger som børnebibliotekarer at skrive sig op til et nyhedsbrev, så man kan modtage inspirationen direkte i sin mailboks. Produkterne skal fungere som inspiration til fem temaer, der alle spiller sammen med Den styrkede pædagogiske læreplan, og der gives bud på, hvordan man kan arbejde med specifikke bøger. Bøgerne og aktiviteterne kan bruges i børnehaverne eller på bibliotekerne eller danne udgangspunkt for et samarbejde mellem de to institutioner.

Katalog

I kataloget kan du finde information om tilbuddet, læselister til forskellige situationer og inspiration til 5 temaer, som er relevante for børns dagligdag i børnehaven henover året. Via QR-koder inde i kataloget kan du let og fleksibelt finde inspiration og vejledning og låne bøgerne, lige når du vil.

Hæftet BørnehaveReolen til institutioner

Plakater med QR-koder

Billeder af BørnehaveReolens temaer

Hent plakaterne her eller via BørnehaveReolens hovedside

Du kan besøge de 5 online inspirationssider via linkene her:

Følelser

Efterår

Kroppen

Jul

Sprog

Nyhedsbrev

Ved at skrive dig op til nyhedsbrevet via linket her, www.ereolen.dk/boernehavereolennyhedsbrev, modtager du inspiration med BørnehaveReolens ideer og koncepter direkte i mailboksen. Nyhedsbrevet udsendes med mellemrum og kan minde dig om mulighederne for at bruge de digitale bøger sammen med børnene.

For forældre

5 tips til at læse og lytte digitalt med dit barn

1. Tegn og lyt

Sæt en lydbog på, når I sidder og tegner. Det kræver koncentration at tegne, og derfor er barnet allerede indstillet på at sidde stille (i hvert fald i en vis tid!). Efter en lang dag i børnehave med larm og leg, tilbyder en lydbog ro og fordybelse. Det kan derfor være både hyggeligt og stimulerende for barnets sprogudvikling at lytte til en lydbog.

2. Bøger til bagsædet

Det kan være lidt af en opgave at holde børnene i ro, når man skal ud at køre langt. Sæt en lydbog på og lyt sammen, så har I både underholdning og et fælles samtaleemne undervejs. Spørg evt. ind og snak om historien, når den er slut, så barnets interesse fastholdes.

3. Læs højt fra en e-bog

Læs en e-bog sammen med dit barn, når I sidder i sofaen, sengen eller en anden situation, der er forbundet med ro og højtlæsning. Med e-bøger har I altid nye og spændende bøger ved hånden, og ligesom med papirbogen er der mulighed for, at barnet selv kan ”bladre” og pege i bogen. Det er også en god anledning til at lære barnet, at en tablet også kan være forbundet med læsning og fordybelse.

4. Sæt en lydbog på inden sengetid

Lydbøger kan have en beroligende og søvndyssende effekt, som gør, at vi falder til ro, samtidig med at fantasien sættes i gang. Prøv at kombinere godnatlæsningen med 5-10 min. lyttetid fra en lydbog inden sengetid. Søg på godnathistorier på appen/hjemmesiden, så kan I måske sammen finde den helt rigtige.

5. Sæt smartphone og tablet på flytilstand

Vi forbinder ofte alt, hvad der foregår på en tablet og smartphone med distraktion og det modsatte af fordybelse. Men de digitale platforme kan sagtens bruges til fordybelse – vi skal bare sætte rammerne for det. Start f.eks. med at downloade bogen til din enhed og sæt derefter din smartphone eller tablet på flytilstand, inden I begynder at læse eller lytte til en lydbog – så bliver barnet ikke forstyrret undervejs.

Hent de 5 tips i en printvenlig PDF-version til forældre

Projektet bag BørnehaveReolen

Projekteter blevet til med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen og i samarbejde med biblioteker, børnehaver, forfattere og illustratorer.

I projektet deltager følgende biblioteker: Aalborg Bibliotekerne, Silkeborg Bibliotekerne, Herning Bibliotekerne og eReolen i perioden januar 2021 - maj 2022.

For information om tilbuddet kan du kontakte eReolen på mail.

Logo for eReolen