Menu

Bogvogterkursus

Bogvogterkurset er både en introduktion til skriftsprogskonventioner og bogen som medie. Der er stor forskel på børns forhåndsviden om bøger – og stor forskel på, hvordan man behandler bøger. Om bøger betragtes som legetøj, der kan efterlades på gulvet mellem klodserne, eller bøger ses som et værdifuldt redskab til kommunikation, som man passer på og sætter på plads efter brug.

Aldersgruppe:
3-6 år

Sådan gør I

Bogvogterkurset kan enten afvikles i institutionen og evt. følges op med en genvisit, hvor børnene vises rundt på biblioteket. Eller kurset kan afholdes på biblioteket og inkludere en rundvisning.

Kurset kan altså også fungere som en introduktion til biblioteket.

I Holland blev Lucy Cousins Malle Mus-figur anvendt som gennemgående karakter. I manuskriptet står det åbent, om man vil bruge bibliotekets maskot, en vilkårlig bamse, en litterær figur – eller slet ingen.

Manuskript til hele kurset ses i filen nedenfor.

Rekvisitter

  • En bamse eller figur, der kan være gennemgående karakter og identifikationsobjekt
  • En syltetøjsmad eller lignende
  • Kasserede bøger med skader som hundebid, sammenklistrede sider, skriblerier, fugtskader og løs ryg
  • Bogmærker - evt. også til at give med hjem
  • Reparationstape (“englehud”) og evt. saks
  • Diplomer til at give med hjem efter kurset - kan printes nedenfor

Det skal I bruge

Bogvogterkursus

Manuskript til bogvogterkursus inkl. liste over rekvisitter m.m.
Download PDF

Bogvogtersang

Sang til at synge under kurset
Download PDF

Bogvogterdiplom

Diplom til at printe og give børnene med hjem efter kurset
Download PDF

Ideen til Bogvogterkurset er oprindeligt opstået hos Varde Bibliotekerne i forbindelse med projektet ’Vores bog’ som et led i Kulturministeriets Læselystkampagne i 2005. Siden er konceptet brugt flere steder og videreudviklet med bl.a. inspiration fra hollandske biblioteker.

Bøger til inspiration

Relationer på biblioteket Luna elsker biblioteket Noa på biblioteket Mor Muh læser Vi er i den forkerte bog!

Måske er du også interesseret i...

Viden om Læreplanstema: Natur, udeliv og science: Find inspiration til aktiviteter og bøger der taler ind i læreplanstemaet Natur, udeliv og science Alder: 0-3 år, 3-6 år Leg med litteratur Sprogfitness derhjemme: Sprog er noget, vi leger! Sprogfitness er sjove og lærerige sproglege, som styrker børns glæde ved sprog, læsning og læring samtidig med, at børnene får bevæget sig. Alder: 3-6 år, 0-3. klasse Deltagere: Børn og deres voksne Varighed: 45 min. Leg med litteratur BOGglad: Gør børn i dagtilbud, SFO’er og fritidsklubber glade for bøger Alder: Skolebørn Deltagere: Pædagoger i dagtilbud, SFO'er og fritidsklubber Varighed: 45 min.