Menu

Bogvogterkursus

Bogvogterkurset er både en introduktion til skriftsprogskonventioner og bogen som medie. Der er stor forskel på børns forhåndsviden om bøger – og stor forskel på, hvordan man behandler bøger. Om bøger betragtes som legetøj, der kan efterlades på gulvet mellem klodserne, eller bøger ses som et værdifuldt redskab til kommunikation, som man passer på og sætter på plads efter brug.

Aldersgruppe:
3-6 år

Sådan gør I

Bogvogterkurset kan enten afvikles i institutionen og evt. følges op med en genvisit, hvor børnene vises rundt på biblioteket. Eller kurset kan afholdes på biblioteket og inkludere en rundvisning.

Kurset kan altså også fungere som en introduktion til biblioteket.

I Holland blev Lucy Cousins Malle Mus-figur anvendt som gennemgående karakter. I manuskriptet står det åbent, om man vil bruge bibliotekets maskot, en vilkårlig bamse, en litterær figur – eller slet ingen.

Manuskript til hele kurset ses i filen nedenfor.

Rekvisitter

  • En bamse eller figur, der kan være gennemgående karakter og identifikationsobjekt
  • En syltetøjsmad eller lignende
  • Kasserede bøger med skader som hundebid, sammenklistrede sider, skriblerier, fugtskader og løs ryg
  • Bogmærker - evt. også til at give med hjem
  • Reparationstape (“englehud”) og evt. saks
  • Diplomer til at give med hjem efter kurset - kan printes nedenfor

Det skal I bruge

Bogvogterkursus

Manuskript til bogvogterkursus inkl. liste over rekvisitter m.m.
Download PDF

Bogvogtersang

Sang til at synge under kurset
Download PDF

Bogvogterdiplom

Diplom til at printe og give børnene med hjem efter kurset
Download PDF

Ideen til Bogvogterkurset er oprindeligt opstået hos Varde Bibliotekerne i forbindelse med projektet ’Vores bog’ som et led i Kulturministeriets Læselystkampagne i 2005. Siden er konceptet brugt flere steder og videreudviklet med bl.a. inspiration fra hollandske biblioteker.

Bøger til inspiration

Relationer på biblioteket Luna elsker biblioteket Noa på biblioteket Mor Muh læser Vi er i den forkerte bog!

Måske er du også interesseret i...

Viden om Bæredygtighed - kom i mål sammen: Særligt i uge 17 arbejder bibliotekerne med verdensmålene, men året rundt er der masser af muligheder for at biblioteker og dagtilbud kan samarbejde omkring bæredygtighed i børnehøjde Alder: 0-3 år, 3-6 år Deltagere: Børn i dagtilbud Viden om Sprogmiljøer: Inspiration til indretning af sprogmiljøer - udendørs og indendørs Alder: 0-3 år, 3-6 år Leg med litteratur, Leg med sprog Boganmeldelser for de små børn: Inspiration til læsning fra barn til barn Alder: 3-6 år Deltagere: Børnehavebørn Varighed: 15 min.