Forside » Til biblioteker » Inspiration og idéer »
Book-bento
Udviklet af
Book-bento er del af konceptkataloget Inspiration til læselyst.
Du finder konceptkataloget og de tilhørende materialer på eReolen Go.
Målgruppe Mellemtrin og udskoling
Antal 2-30 børn
Varighed ca. 60 minutter
I Book-bento gælder det om at være kreativ og iscenesætte en bog i en kvadratisk form, som man kender det fra Instagram. Fænomenet kendes også som bento box og stammer oprindeligt fra Japan. I Book-bento iscenesættes bogen på en måde, som udtrykker børnenes egen oplevelse af bogen, og som skaber en æstetisk og visuel fortælling omkring bogen.
Sådan gør du
Overvejelser
Man kan både lave en Book-bento alene eller sammen i en gruppe. Det er en fordel, hvis man vælger en bog, man godt kan lide, eller en bog, som man har arbejdet med i skolen eller i bogklubben.
Det er vigtigt, at børnene gør sig nogle tanker om, hvordan de gerne vil fremstille bogen, og hvilke ting og stemninger de synes passer til den.
Billedets baggrund
Skal bogen ligge på et stykke stof, noget farvet papir eller måske ude i naturen? Vælg baggrund ud fra, hvad der passer til handlingen, hovedpersonen, grundstemningen eller farverne på bogens forside.
Rekvisitter
Hvilke ting og sager kunne fortælle noget om bogens karakterer, handlingen, sted/miljø? Det kan være alt, man synes kunne
fortælle noget om bogen, og det kan selvfølgelig også være ting, som er konkret beskrevet i bogen og spiller en rolle.
Bogen
Bogens forside er altid tydeligt synlig i Book-bento. Man kan bruge en fysisk bog eller en iPad/mobiltelefon, som viser forsiden.
Sammensætning
Når baggrund, billede og rekvisitter skal sættes sammen, kan man overveje, om udtrykket skal være rodet eller symmetrisk.
Udbytte
Book-bento lærer børnene at formidle en læseoplevelse kreativt og i et visuelt sprog, som de kender fra sociale medier. De arbejder også med at reflektere over deres læseoplevelse og indholdet i bogen. Ved gruppearbejde vil valg af de visuelle virkemidler give anledning til gode samtaler om, hvorfor noget repræsenterer bogen godt eller mindre godt.
Før og efter
Inden workshoppen vises deltagerne, hvordan man finder en Book-bento på fx Google eller Instagram. Børnene læser eller lytter til bøger og udvælger en titel, som de ønsker at formidle i en Book-bento.
Efter endt forløb kan man med fordel samle de producerede billeder i en mappe – digitalt eller printet. Der kan også vedhæftes en ultrakort beskrivelse af bogen samt et link til bogen på bibliotekets hjemmeside eller eReolen Go! De producerede billeder kan udstilles i biblioteksrummet eller formidles digitalt.
Materialer
eReolen Go's guide til fede book-bentos kan hentes her:
Book-bento guide (PDF til print)
Eksempler på to Book-bento-billeder taget af 11-årige læseklubdeltagere.
Vidste du, at der også findes et tilbud til børn i alderen 0-6 år?
Bibliotekernes Sprogspor er bibliotekernes fælles indsats, som støtter sprogstimulering og tidlige læsefærdigheder.