Menu

Fang bogens stemning i en firkant!

I Book-bento gælder det om at være kreativ og iscenesætte en bog i en kvadratisk form, som man kender det fra Instagram. Fænomenet kendes også som bento box og stammer oprindeligt fra Japan. I Book-bento iscenesættes bogen på en måde, som udtrykker børnenes egen oplevelse af bogen, og som skaber en æstetisk og visuel fortælling omkring bogen.

Aldersgruppe:
4-6. klasse, 7-9. klasse

Deltagere:
Børn og unge

Varighed:
1 time

Sådan gør I

Man kan både lave en Book-bento alene eller sammen i en gruppe. Det er en fordel, hvis man vælger en bog, man godt kan lide, eller en bog, som man har arbejdet med i skolen eller i bogklubben.
Det er vigtigt, at børnene gør sig nogle tanker om, hvordan de gerne vil fremstille bogen, og hvilke ting og stemninger de synes passer til den.

Billedets baggrund

Skal bogen ligge på et stykke stof, noget farvet papir eller måske ude i naturen? Vælg baggrund ud fra, hvad der passer til handlingen, hovedpersonen, grundstemningen eller farverne på bogens forside.

Rekvisitter

Hvilke ting og sager kunne fortælle noget om bogens karakterer, handlingen, sted/miljø? Det kan være alt, man synes kunne
fortælle noget om bogen, og det kan selvfølgelig også være ting, som er konkret beskrevet i bogen og spiller en rolle.

Bogen

Bogens forside er altid tydeligt synlig i Book-bento. Man kan bruge en fysisk bog eller en iPad/mobiltelefon, som viser forsiden.

Sammensætning

Når baggrund, billede og rekvisitter skal sættes sammen, kan man overveje, om udtrykket skal være rodet eller symmetrisk.

Udbytte

Book-bento lærer børnene at formidle en læseoplevelse kreativt og i et visuelt sprog, som de kender fra sociale medier. De arbejder også med at reflektere over deres læseoplevelse og indholdet i bogen. Ved gruppearbejde vil valg af de visuelle virkemidler give anledning til gode samtaler om, hvorfor noget repræsenterer bogen godt eller mindre godt.


Før og efter

Inden workshoppen vises deltagerne, hvordan man finder en Book-bento på fx Google eller Instagram. Børnene læser eller lytter til bøger og udvælger en titel, som de ønsker at formidle i en Book-bento.

Efter endt forløb kan man med fordel samle de producerede billeder i en mappe – digitalt eller printet. Der kan også vedhæftes en ultrakort beskrivelse af bogen samt et link til bogen på bibliotekets hjemmeside eller eReolen Go! De producerede billeder kan udstilles i biblioteksrummet eller formidles digitalt.

Det skal I bruge

Book-bento guide 

PDF til print
Download PDF

Book-Bento i bogklubben

Det er oplagt at bruge Book-bento som en aktivitet i bogklubben. Har du brug for mere inspiration til, hvad man kan mødes om i en bogklub for børn, eller overvejer du, om skal starte en bogklub op? Så tag et kig på siden her, hvor vi har samlet alt, du skal vide om bogklubber!

Alt om bogklubber

Book-bento er del af konceptkataloget Inspiration til læselyst.
Du finder konceptkataloget og de tilhørende materialer her.

Udviklet af eReolen GO logo

Måske er du også interesseret i...

Viden om 5 gode grunde til at lytte til lydbøger: Derfor er det fedt at lytte til lydbøger! Alder: Skolebørn Deltagere: Forældre og andre voksne Viden om Johannes' læseråd til forældre: Få læseråd fra Johannes på 11 år. Alder: 4-6. klasse Forløb Stedsspecifik højtlæsning: Der sker noget interessant, når litteraturen læses højt på steder, der stemningsmæssigt bidrager til fortællingen. Med stedsspecifik højtlæsning bliver læsningen en fælles oplevelse! Alder: 0-3. klasse, 4-6. klasse Deltagere: Skoleklasser Varighed: 45 min.