Menu

FN's internationale læsedag

På læsesporet har vi gjort det nemt for jer at markere FN's internationale læsedag på biblioteket, i skolen og dagtilbud. Det gør vi, fordi læsning og læseglæde er Læsesporets DNA.

Aldersgruppe:
0-3 år, 3-6 år, 0-3. klasse, 4-6. klasse, 7-9. klasse, Voksne

Deltagere:
Børn, unge og voksne

Varighed:
1 dag

Baggrunden for FN's Internationale Læsedag

Den 8. september blev udnævnt som International Literacy Day af UNESCO d. 17. november 1965. Dagen blev første gang fejret i 1966. FN's internationale læsedag markeres over hele verden for at synliggøre vigtigheden af læsning og literacy Med dagen fremhæves den store betydning, som læsefærdigheder har for både enkeltpersoner, fællesskaber og samfundet som helhed. Mens vi i Danmark i høj grad har fokus på, at børn udvikler stærke læsefærdigheder og holder fast i læsningen livet igennem, markerer dagen i andre dele af verden massive udfordringer med analfabetisme og lige adgang til uddannelse. Ifølge UNESCO står mindst 773 millioner børn og voksne verden over uden selv de mest basale læsefærdigheder.

Read Hour 2023

Read Hour fejres på FN's Internationale Læsedag i en række af vores nabolande. Og i år er Danmark med. Læs mere om Read Hour og find årets aktivitetsforslag her.

Read Hour logoRead Hour 
Read Hour fejres på FN's Internationale Læsedag i en række af vores nabolande. Og for første gang er Danmark i år også med. 

Hold læsedag på biblioteket eller i skole og dagtilbud

Hvordan fejrer I FN's internationale læsedag? Hvad med at holde et minilæsemaraton for skoleklasser eller bruge dagen på Læsedysten? I kan også invitere børn og forældre til en omgang bogbingo. Læs højt et særligt sted, del forfatter Sofie Boysens festlige læsevideo eller inviter en forfatter på besøg. Lad jer inspirere af læseaktiviteterne herunder! Som lærer er det oplagt at gøre noget ud af FN's internationale læsedag i skolen. I kan invitere en forfatter, læse dagen lang eller dyste i Læsedysten!

Forfatter Sofie Boysen fejrer dagen sammen med os og kommer i videoen herunder med gode grunde til at læse samt et par boganbefalinger i anledning af FN's internationale læsedag. Videoen er frit tilgængelig og må deles på skærme i biblioteksrummet, på de sociale medier, i et nyhedsbrev, og hvor det ellers giver mening hos jer!

Ved at klikke på videoen accepterer du YouTubes vilkår for brug

Aktiviteter 16 +

Om Guidet Fælleslæsning
Introduktion til metoden, læseguidens rolle og gode råd til opstart af læsegrupper, rapporter og biblioteksstrategiske perspektiver.

Aktiviteter 6 - 16 år

ScreenshotStedsspecifik højtlæsning
Læs højt på stemningsfulde steder
ReadathonReadathon
24 timers læsemarathon med udfordringer.
LæsedystenLæsedysten
Dyst i sjove læseudfordringer eller lav nemt jeres egen læsedyst.
BogbingopladeBogbingo
Få først fem bøger på stribe! Lige til at printe og spille. 
​​​​​

Aktiviteter 2 - 6 år

Billedbogsbingo
Familierettet billedbogsbingoplade til de mindre børn

Grafik

Find billeder og video til markedsføring af FN's internationale læsedag her: PR og grafik