Hop til hovedindhold

Forside

Forside » Til biblioteker » Inspiration og idéer »

FN's internationale læsedag

På læsesporet har vi gjort det nemt for jer at markere FN's internationale læsedag på biblioteket eller i skolen. Det gør vi, fordi læsning og læseglæde er Læsesporets DNA. 

Forfatter Sofie Boysen fejrer dagen sammen med os og kommer i videoen herunder med gode grunde til at læse samt et par boganbefalinger i anledning af FN's internationale læsedag. 

Videoen er frit tilgængelig og må deles på skærme i biblioteksrummet, på de sociale medier, i et nyhedsbrev, og hvor det ellers giver mening hos jer!

 

Hold læsedag på biblioteket

Hvordan fejrer I FN's internationale læsedag? Hvad med at holde et minilæsemaraton for skoleklasser eller bruge dagen på Læsedysten? I kan også invitere børn og forældre til en omgang bogbingo. Læs højt et særligt sted, del forfatter Sofie Boysens festlige læsevideo eller inviter en forfatter på besøg. Lad jer inspirere af læseaktiviteterne herunder!

Readathon
24 timers læsemarathon
Stedsspecifik højtlæsning
Læs højt på stemningsfulde steder!
Læsedysten
Læs for din hamster, læs på hovedet og under dynen
Bogbingo
Et sjovt og anderledes bingospil med bogforsider

Hold læsedag i skolen

Som lærer er det oplagt at gøre noget ud af FN's internationale læsedag i skolen. Forlagene Gyldendal og Høst & Søn har sammen skabt sitet Den kæmpe store læsedag. Her finder du et væld af aktiviteter og idéer, som frit kan benyttes til at skabe en skøn læsedag eller læseuge i skolen. Der er indhold målrettet indskoling, mellemtrin, udskoling samt PLC. Besøg siden og bliv inspireret! Du kan selvfølgelig også finde endnu mere inspiration lige her på læsesporet.dk. 
Gå til:denkæmpestorelæsedag.dk

Baggrunden for FN's Internationale Læsedag

Den 8. september blev udnævnt som International Literacy Day af UNESCO d. 17. november 1965. Dagen blev første gang fejret i 1966. FN's internationale læsedag markeres over hele verden for at synliggøre vigtigheden af læsning og literacy Med dagen fremhæves den store betydning, som læsefærdigheder har for både enkeltpersoner, fællesskaber og samfundet som helhed. Mens vi i Danmark i høj grad har fokus på, at børn udvikler stærke læsefærdigheder og holder fast i læsningen livet igennem, markerer dagen i andre dele af verden massive udfordringer med analfabetisme og lige adgang til uddannelse. Ifølge UNESCO står mindst 773 millioner børn og voksne verden over uden selv de mest basale læsefærdigheder. 

 

Grafik og markedsføringsmaterialer

Grafik med International læsedagslogo

Download video: FN's internationale læsedag, forfatter Sofie Boysen (video i MP4 format)

Banner og grafik til sociale medier: FN's internationale læsedag, billeder (ZIP-komprimeret mappe)

 

Vidste du, at der også findes et tilbud til børn i alderen 0-6 år?

Bibliotekernes Sprogspor er bibliotekernes fælles indsats, som støtter sprogstimulering og tidlige læsefærdigheder.

Besøg Sprogsporet