Hop til hovedindhold

Forside

Forside » Til biblioteker » Inspiration og idéer »

Gamificeret Booktalk

Læselysten smitter mellem børnene og holder et halvt år frem, så mange gerne vil læse de samme bøger.

- Udtalelse fra PLC-medarbejder i Flensborg

Inspiration fra Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig.

Målgruppe 3.-10. klasse

Antal 15-30 elever

Varighed 1-1½ time (30-35 minutters Booktalk +10-15 minutter hvor eleverne skriver navn på bestillingssedlerne i deres favoritbøger)

 

Sådan gør du

I Gamificeret Booktalk bestemmer eleverne, hvilke bøger du skal fortælle mere om.

Med bogforsider og -omtaler ved hånden er du klar til at lave en 10 sekunders præsentation af 6-10 bogpar - en 10 sekunders præsentation kan fx lyde sådan her: Er du vild med krimigåder og elsker du en bog med fuld knald på fra start til slut? Så er Spilopposerien lige noget for dig! (Spiloppo af Kristian Mørk og Oliver Zahle) Det er en præsentation af bogen med udgangspunkt i, hvem den oplagte læser af bogen er.

Efter den korte præsentation afgør børnene med emojisticksene Thumbs up (Grøn) eller Poop (Rød), hvilken bog de gerne vil høre mere om.

Bogen, der får flest grønne stemmer/Thumbs up, fortæller du mere om i max 2 minutter. Herefter gentages proceduren. Ved stemmelighed beskrives begge bøger. Eleverne må selvfølgelig gerne stemme ja eller nej til begge bøger. Det er deres valg. Læreren noterer de grønne stemmer på bogparlisten.

NB: Noteringen af stemmetal er primært beregnet til jer selv, så I bagefter kan se hvilke bøger, der var mest populære samt refleksion over, hvad I evt. kan gøre anderledes næste gang. Giv evt. læreren en kopi af bogparlisten med stemmetallene på.

I alle bøgerne ligger en bestillingsseddel. Fortæl børnene, at de efter booktalken kan få deres favoritbøger ved at skrive deres navn (fornavn+efternavn) på bestillingssedlerne. Så sørger vi for at, alle får én eller flere af de bøger, de ønsker.

Afholder du Gamificeret Booktalk præsenterer du altså mellem 12 og 20 bøger - hvor halvdelen præsenteres uddybende. Gamificeret Booktalk kan afholdes på biblioteket, i PLC eller i klasseværelset. Medbring evt. pc med Cicero, så du kan udlåne bøgerne til børnene med det samme. 

Det kan være en fordel at være to bibliotekarer til at forberede og afvikle Gamificeret Booktalk. Det sikrer nemlig en god dynamik, når to kollegaer skiftes til at fortælle og vise bøgerne frem. Vis forside, bagside og et enkelt opslag i bogen for at vise eventuelle billeder, skriftstørrelse og skriftmængde.

Gamificeret Booktalk kan med fordel afholdes i forbindelse med promovering af Sommerbogen og Vinterbogen. Eller i forbindelse med opstart af læsebånd, litteraturfestivaller eller lignende læselysttiltag på dit bibliotek.

Børn der læser

Forberedelse 

  • Invitér skolerne i god tid. Send datoer og deadline for tilmelding via mail, opret en bookingformular på jeres hjemmeside eller tilføj Gamificeret Booktalk i skolekataloget.
  • Udvælg bøger til målgruppen.
  • Find bøger i biblioteket og på eReolen Go.
  • Kontakt forlag og spørg om generel tilladelse til at benytte bogforsider i forbindelse med formidling.
  • Udarbejd bogomtaler inkl. forside og bestillingssedler + plakat + 2 x liste over bogparrene (én til jer og én til læreren).
  • Lav gerne lister med Noget-der-ligner! til hvert bogpar. Det kan fx være et A4-ark med 9 forsider: øverst et bogpar fra booktalken og 7 andre titler, Hvis du elsker Superskurkeskolen eller De unge helte – så vil du også elske disse bøger!
  • Læg en bestillingsseddel i alle bøger, så eleverne kan skrive deres navn i deres favoritbog efter booktalken.
  • Medbring bogstøtter til bøgerne og sæt bøgerne op parvis sammen med bogforsider og -omtaler inden booktalkstartskud.
  • Husk masser af kuglepenne og emojisticks.

Udvælgelse af bøger

Udvælg mellem 6 og 10 bogpar med fede forsider og i forskellige sværhedsgrader. Et bogpar skal minde om hinanden genre- eller typemæssigt. På Dansk Centralbibliotek i Sydslesvig går vi ofte efter følgende bøger:

3.- 6. klasse: Venskab, identitet, sorg, det overnaturlige, sport, spænding, gys, dyr/heste, fantasy, historiske bøger, humor, tegneserier...

7., 8. og 9. klasse: Historiske fortællinger, krigsfortællinger Sicklitt, chicklitt, kærlighed, identitet, gys, sport, spænding, fantasy, myter, tegneserier...

Biblioteket er garant for variationen i udvælgelsen af bøger og andet læsestof. Vælg lette og svære bøger, bøger med meget tekst og bøger med mindre tekst. Vælg fag- og skønlitteratur, vælg mange forskellige genrer, genopfrisk ældre, men holdbare serier og medbring gerne de tre første bind i både ældre og nyere serier. Gys og sjove bøger er populære på alle klassetrin, Fortnite, Roblox og Lego er ofte blandt favoritbøgerne. Vælg dine egne favoritbøger fra hylderne i børnebiblioteket og fra hylderne med ungdomslitteratur, tidsskrifter - og fra eReolen Go.

Det er dit dybe kendskab til bøgerne, der bærer booktalken! Kendskabet opnås ved at læse bøgerne, helt eller delvis – suppleret med materialevurderinger og anmeldelser.

Samarbejdet med skoler og PLC

Gamificeret Booktalk er en oplagt mulighed for at etablere kontakt og samarbejde med skoler og PLC og booste børn og unges læselyst - både fritidslæsningen og læsningen på skolen.

PLC-medarbejderen kan efterfølgende hænge plakaterne op i PLC og klasseværelset, lave udstillinger i PLC og læsekasser til klassen med titler fra booktalken og Noget der ligner listen/smittelisten (med de bøger, der allerede findes i PLC). På den måde vedligeholdes og udfordres elevernes læselyst løbende.

Bogforsider

Materialer

Skabelon til emojis til sticks (pdf-dokument)
Emojisticks: Lav ét eller to klassesæt m. emojisticks, der kan genbruges: Print emojis. Klip emojicirkler ud. Laminer emojis. Tape emojis fast til blomsterpinde. Klar til brug.

Bogforside med omtale af bogen på bagsiden + bestillingsseddel (Word-dokument) Her finder du et eksempel på en bogforside med omtale af bogen på bagsiden. Printes bogforsiderne så husk at have aftale om rettigheder på plads med forlagene. Mangler du tid til at lave dine egne omtaler? Skriv en mail til Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, så sender de dig gerne en stak - klar til print! 

Bogparliste til 5.-6. kl. (Word-dokument) Her finder du et eksempel på en bogparliste til 5.-6. klasse. Skift blot bogparrene ud, hvis du vil!

Eksempel på plakat m. bogforsider (Word-dokument) af de omtalte bøger for at fastholde elevernes interesse og læselyst. Medbringes og/eller sendes som PDF til skolen. Printes plakaten så husk at have aftale om rettigheder på plads med forlagene.

Liste med Noget-der-ligner! (Word-dokument)  Her er listen, du kan give til dine samarbejdspartnere på skolen. Den kan hjælpe lærere og PLC-medarbejdere med at finde Noget-der-ligner det, som de enkelte børn er vilde med at læse!

Vidste du, at der også findes et tilbud til børn i alderen 0-6 år?

Bibliotekernes Sprogspor er bibliotekernes fælles indsats, som støtter sprogstimulering og tidlige læsefærdigheder.

Besøg Sprogsporet