Menu

Gode apps

Der findes masser af gode, sjove og lærerige apps, som kan give jer mange gode sprogstunder sammen.

Hvis leg med tablets og smartphones skal styrke dit barns sprog, skal du hjælpe dit barn med at sætte ord på billeder og handlinger. Det handler om at sætte sig sammen med barnet og tale om de ting, som barnet oplever på og med sin tablet.

Logo for De første digitale skridtDu kan hente masser af inspiration og vejledning til at bruge digitale medier med små børn på deførstedigitaleskridt.dk. Medierådet for Børn og Unge står bag projektet og hjemmesiden De første digitale skridt om digital dannelse for de yngste.Logo for Digitalt - det er for børnDigitalt - det er for børn er Vejle Kommunes side for inspiration til virkeliggørelse af deres strategi for arbejdet med digitale medier i det pædagogiske arbejde. Siden er altså tænkt til professionelle, men kan også inspirere forældre. På siden findes både forslag til apps og en række vejledninger til brugen.

Apps med sang

Sangglad figurerLeg i Sangskoven er Sangglads app, som kan hentes gratis i App Store og på Google Play. Her kan I gå på opdagelse i Sangskoven. Et legende univers, hvor man kan synge, så blomsterne springer ud, bygge sine egne melodier, få figurerne til at synge flerstemmigt og se sang-tegnefilm med børnesange indsunget af børn. Med Sangglads app får barnet gennem leg introduceret nogle af musikkens grundprincipper.

Kreative apps

Der er også apps, som I kan bruge til at være kreative sammen.

Logo for Book CreatorBook Creator kan I bruge til at lave jeres egen billedbog. Digitalt - det er for børn har en vejledning, som I kan hente ved at følge linket her. Findes kun til IOS, men lignende apps kan findes til Android.Logo for Film-X AnimationFilm-X Animation kan I bruge til at lave små film sammen. Få fx legetøj eller modellervoksfigurer til at bevæge sig og læg nemt lyd på. Findes kun til IOS, men lignende stop motion-apps kan findes til Android.

Få flere ideer under temaet Medieleg:

Medieleg for mindre børn
Få indtryk sammen og skab jeres egne udtryk

Apps med gode historier

Logo for eReolenBibliotekernes site eReolen har samlet et helt tema om litterære apps, hvor I får en god historie og kan fordybe jer i billederne. Nogle apps er endda interaktive, så I kan være med til at påvirke historien.Logo for app'en Den sultne larve AldrigmætSpillet Den Sultne Larve Aldrigmæt er baseret på den skønne klassiker af Eric Carle og tro mod bogen. De mindre børn bliver hurtigt optagede af at sørge for, at den sultne larve leger, spiser og hviler sig. Universet er enkelt, men med mange muligheder for at øge sit ordforråd, hvis man taler med barnet undervejs. Kan hentes gratis i App Store og på Google Play.

Bogen om den sultne larve kan lånes på biblioteket.

DR's børneuniverser

DR Minisjang

Minisjang appen er DRs univers til de allermindste børn i alderen 1 til 3 år. Du kan lege med pindsvinet Børste og finde andre aktiviteter tilpasset aldersgruppen.

DR Minisjang app kan hentes gratis til både IOS og Android.

Når du har hentet appen, ligger alt indhold på din enhed, så du kan bruge appen uden internet. Minisjang universet har også en streamingkanal.

DR Ramasjang

DR Ramasjang er et helt univers for børn i alderen 4 til 8 år, hvor de kan finde spil og oplevelser i en tryg ramme.

DR Ramasjang LEG, KREA og LÆR, samt DR Naturspillet er selvstændige apps fra DR Ramasjang.

I Naturspillet kan man lave forskellige verdener med forskellige slags natur og se hvilke dyr, det tiltrækker. Når det bliver nat, kommer nye dyr frem, mens andre sover. Med spillet kan børnene lære om de danske dyr og planter i en naturbog, og med kameraet kan man tage billeder af dyr og planter til at fylde sin naturbog ud med.

Også denne app kan hentes gratis til både IOS og Android.

Tips til valg af apps

  • Se på om app’en har reklamer. Apps helt uden eller med et minimum af reklamer er at foretrække. Hvis der popper reklamer op midt i et spil, kan det virke meget forstyrrende for et lille barn.
  • Vurder om app’en er pænt sat op, eller om grafikken virker for hjemmelavet. Det skal helst være så enkelt og let overskueligt som muligt til det lille barn.
  • Gå så vidt muligt efter gratis apps. Er du i tvivl, om du skal købe en bestemt app, så undersøg om der findes en light-udgave, hvor du kun kan bruge dele af app’en og så kan købe dig til resten. Så har du mulighed for at vurdere, om du har lyst til at betale for resten af app’en.

Børnesikring af smartphones og andre enheder

Sidder dit barn alene med en smartphone eller tablet, kan det ske, at der dukker ting op på skærmen, som ikke er egnet for børn. Heldigvis er der hjælp at hente til sikring mod uønsket indhold, selvom ingen funktioner kan give jer fuld garanti.

Android enheder

iPhone/iPad enheder

Mac/MacBooks

Windows 10 (beskrivelse af familiefunktion)

YouTube

Mange børn er glade for videoer på YouTube. Uanset hvilken enhed du bruger, kan også YouTube med de rette indstillinger gøres mere børnevenlig.

Begrænsning på visning af indhold

Forældreressourcer med tips og værktøjer

Anbefalinger om skærmbrug

Sundhedsstyrelsens Styr på skærm-materiale for forældre med børn i alderen 0-15 år

Sundhedsstyrelsens opdaterede anbefalinger fra oktober 2023

Logo for SprogklarJustin Markussen-Brown fra Sprogklar har udarbejdet en model, der kan bruges som dialogværktøj, når I drøfter familiens brug af digitale medier.
 
Skal børnene have et sprogligt udbytte, er det nemlig ikke lige meget, hvordan skærmen bruges. Hvem vælger fx indhold? Taler I sammen om det, der foregår? Kigger barnet passivt, eller laver I noget aktivt med skærmen? Hent modellen ved at klikke her. 

Hvad siger sprogforskningen om skærmtid?

VIA model for skærmtidArtikel: Børn og skærmtid: Hvordan påvirker skærmtid børn mellem 2 og 6 år? Hvilke positive og negative effekter kan der være ved børns skærmtid? Hvornår ser børn for meget skærm? Hvordan påvirker skærmen børns sprog? Og hvad er din rolle som pædagog? To lektorer fra VIA indkredser emnet i denne artikel.

Lån på biblioteket

For forældre:

Sprogvinduet Hjælp! Spillet ta'r mit barn Digitale medier i forældrehøjde 10 tanker om digital dannelse

For fagpersoner:

Digitale børnefællesskaber Digital pædagogik Digital praksis i barnehagen Børn, unge og medier Digital dannelse Digital dannelse i dagtilbud Børn og digitale teknologier Barnets digitale læringsrum