Menu

Medieleg for mindre børn

Medier findes både med og uden strøm. Få her inspiration til at bruge både nye og gamle medier sammen, udforske verden, sætte ord på og skabe nyt med både kroppen og digitale redskaber.

Aldersgruppe:
3-6 år

Varighed:
1 time

​Leg en bog

Sæt krop på ordene og spil handlingen i en bog sammen med en gruppe børn i alderen 2 - 6 år. Aktiviteten Leg en bog er udviklet af tale- og dramapædagog Mariane Siem. Aktiviteten er særdeles velegnet i forbindelse med dialogisk læsning.

Du kan her frit hente en guide til aktiviteten Leg en bog

Se her en kort præsentation af aktiviteten, som den tager sig ud i en børnehave, hvor Mariane Siem laver aktiviteten for Børnekulissen i Aarhus.

Ved at klikke på videoen accepterer du YouTubes vilkår for brug

Læs, tegn og leg med Nomerne

Forsiden af Den magiske nomTegner og forfatter Jan Kjær står bag de populære Nomerbøger. På hans hjemmeside jankjaer.dk finder I masser af gratis aktiviteter - prøv for eksempel at komponere musik med Nomerne.

E-bogen Den magiske nom kan desuden downloades gratis til iBooks og på Google Play. Nomerbøgerne kan også lånes på biblioteket.

Se en god film sammen

Børnebiffen

Børnebiffen.dk er bibliotekernes filmtilbud for de yngste og deres forældre. Børnebiffen.dk rummer omkring 400 titler, som I kan streame hjemmefra.

Ligesom på Filmstriben.dk skal man gå ind på sitet via sit bibliotekslogin. Der er dog ingen begrænsninger på, hvor mange film man kan se på Børnebiffen.dk.

Portalen er fyldt med flotte billeder fra de mange spændende film, og er enkel for børnene at klikke rundt på – alene eller sammen med en voksen. Her er masser af fine film til både store og små. At se en film sammen er både hyggeligt og kan give anledning til mange gode snakke og nye lege.

Børnebiffen i dagtilbud

Det Danske Filminstitut har lanceret et nyt filmpædagogisk tilbud i form af website og app til dagtilbud. Børnebiffen i dagtilbud rummer 400 kortfilm og mange sjove og lærerige aktiviteter, der tager udgangspunkt i film. Målgruppen er børn på 3-6 år i dagtilbud.

Vi leger med sprog er tre temaforløb med sprogindlæring som omdrejningspunkt:

Temaforløb for børn 3+

Temaforløb for børn 4+

Temaforløb for børn 5+

Målet er at gøre børn til aktive mediebrugere og medskabere og styrke fundamentet for deres kulturelle og digitale dannelse. Det eneste, der skal til for at bruge appen, er en iPad, internetforbindelse og et UNI-login, som er gratis for dagtilbud. Se mere om Børnebiffen i dagtilbud.

Leg med digitale medier

Logo for De første digitale skridt

De første digitale skridt

Du kan hente masser af inspiration og vejledning til at bruge digitale medier med små børn på deførstedigitaleskridt.dk. Medierådet for Børn og Unge står bag projektet og hjemmesiden ’De første digitale skridt’ om digital dannelse for de yngste.

Indsatsen består af en forældreguide, aktiviteter med digitale medier samt viden og inspiration til pædagoger, dagplejere og sundhedsplejersker. Formålet med projektet var ikke, at børn skal bruge mere tid på det digitale, men at introducere aktiviteter med kvalitet, og som kan fremme samværet om digitale medier. Et samvær som også kan styrke sproget.

På hjemmesiden finder du guides, tips og aktivitetsforslag for alle. For dagtilbud og sundhedsplejen er der desuden formidlingsmaterialer til brug sammen med forældre.

Skab selv små film med Film-X Animation

At skabe små animationsfilm sammen er også en sjov anledning til at bruge sproget på nye måder. At arbejde med barnets forskellige udtryksformer støtter sprogudviklingen. Samtidig trænes barnets evner til at tolke forskellige medieudtryk. Med den gratis app Film-X animation fra Det Danske Filminstitut (DFI) er det sjovt og nemt at lave film allerede fra 3-års alderen. Tegn eller modeller jeres egne figurer, brug de færdige skabeloner eller lad legetøjet få nyt liv.

Få masser af inspiration til film-produktion her.

Leg med digitale legeredskaber

Talepædagog Mariane Siem viser i to små film, hvordan man kan bruge digitale redskaber i sproglege. Der findes mange andre redskaber end dem, som vises her. Lad jer inspirere til at lege med lyd og stemmer - kun fantasien sætter grænser.

Dagplejebørn i leg med Talende Æsker (Rainbow Talking Boxes)

Ved at klikke på videoen accepterer du YouTubes vilkår for brug

Instruktions- og inspirationsark

Børnehavebørn i leg med Optageklemmer (Recordable Pegs)

Ved at klikke på videoen accepterer du YouTubes vilkår for brug

Instruktions- og inspirationsark

Kod hinanden

Der er efterhånden en del programmeringsrobotter på markedet, som selv helt små børn kan bruge. Men I kan også eksperimentere med "kodning" helt uden digitalt legetøj - nemlig ved at programmere hinanden! Print disse digitale symboler ud og lav baner for hinanden på gulvet. Hvilken lyd siger du?

Printark med digitale symboler

Lån på biblioteket

Dans en bog Eventyrværksted At fortælle sig selv Digitale børnefællesskaber Digital pædagogik Digital praksis i barnehagen Digital dannelse Digital dannelse i dagtilbud

Se også temaet om gode apps:

Gode apps
Råd om at vælge apps og finde gode steder med inspiration og tips til børnesikring af enhederne