Hop til hovedindhold

Forside

Forside »

Læsedysten

Læs på hovedet eller med en lommelygte!

Med et print af Læsedysten, en blyant ved hånden og et lille udvalg af bøger, kan læsning på en enkel, legende og sjov måde let integreres i hverdagen. Læsedysten består af en række udfordringer, der alle sparker til læselysten på hver deres måde.  

Biblioteker

Baggrund for konceptet

Med Læsedysten kan I sætte skub i børnefamiliernes læseglæde på en måde, som er let at gå til i hverdagen for familierne og som er let at afvikle for jer som bibliotek.

Familierne skal sammen løse en række udfordringer, der på en legende måde sætter gang i deres barns lyst til at læse og få læst højt. Som bibliotek kan I også bruge Læsedysten til at sætte fokus på læsning.

Alle kan være med i Læsedysten, hvor det ikke betyder noget, hvad og hvor meget, familierne læser, men mere hvor og hvordan de læser. Udover læseudfordringer er der også udfordringer, der får børnene til at tælle og skrive samt udfordringer, der skaber fordybelse, ro og nærvær i familien.

Børnene gider godt læse, når de kan gøre det på forskellige måder og bliver udfordret på, at man ikke bare skal sidde i en stol og læse.

- Bibliotekar, Middelfart Bibliotek

Kom i gang med konceptet

I Læsedysten skal børnefamilierne sammen løse en række udfordringer, der alle sætter fokus på at skabe læseglæde. Læsedysten giver også forældre inspiration til, hvordan de kan integrere læsning på en sjov og legende måde i hverdagen.

Hver udfordring udløser et vist antal point. Familierne skal enten løse alle udfordringerne eller samle et bestemt antal point, for at Læsedysten er løst. Læsedysten er udformet sådan, at forældrene sammen med deres barn selv kan regne pointene ud på det medfølgende regneark.

Familierne bestemmer selv, hvor mange udfordringer de vil gå i gang med, og hvor lang tid de vil bruge på Læsedysten. Er der mindre søskende i familien, der endnu ikke har lært at læse, kan de sagtens være med. De kan lege, at de læser eller få læst højt, det er med til at skabe interesse for ord, historier og læsning.

Hvad skal biblioteket?

Ønsker I som bibliotek at gå i gang med Læsedysten, skal I blot printe materialer til Læsedysten ud. I kan vælge at bruge materialerne som de er eller selv tilføje jeres eget logo og rettelser.

Der er lavet 3 versioner af Læsedysten, som I som bibliotek kan afvikle over henholdsvis en måned eller en uge. I kan vælge at bruge den tomme skabelon, så børnene og familierne selv kan lave deres egne udfordringer. I kan også som bibliotek vælge at lave jeres egne udfordringer fx i forbindelse med et bestemt tema eller et arrangement.

Brug Læsedysten som et indslag, hvis I fx afholder Læsemaraton, fejrer FNs læsedag eller har andre aktiviteter og arrangementer, der har med læselyst og læsning at gøre. Afhold "Den Lille Læsedyst" i en vinterferie eller en efterårsferie eller udvælg en af årets måneder og sæt den af til "Den store Læsedyst". I kan både afvikle Læsedysten uden præmier eller med præmier fx bogpræmier, et forfatterbesøg eller en biograftur for hele familien.

Hvilke biblioteker tilbyder dette koncept?

Vejle Bibliotekerne tilbyder konceptet Læsedysten i 2021.

Hvem står bag konceptet?

Kontaktpersonen på konceptet Læsedysten er Marlene Lønholdt fra Vejle Bibliotekerne, som kan kontaktes på mail: mlonh@vejlebib.dk eller telefonnr. 2343 3213.

Materialer og grafik

Her finder du som bibliotek de materialer, der er tilknyttet Læsedysten.

Den lille læsedyst (Word til print). Opdateret marts 2021.
Den store læsedyst (Word til print). Opdateret marts 2021
Vores egen læsedyst (PDF til print)
Plakat for Læsedysten (PDF til print)

God fornøjelse!

Evaluering

Vi vil meget gerne høre din erfaring med at benytte konceptet, og håber derfor at du har tid til at besvare et par spørgsmål.

Hvordan fungerede konceptet hos jer?

Hvad synes du fungerede bedst ved konceptet?

Har du ideer til, hvordan vi kan forbedre konceptet?

Vil du benytte konceptet i fremtiden?

Fagprofessionelle

Baggrund for konceptet

Med Læsedysten kan du som lærer give læsningen et pusterum og sparke lidt til læselysten i din klasse ved at udfordre din elever til at læse på andre måder. Med Læsedysten skal dine elever klare en række læseudfordringer, der gennem leg sætter fokus på læsning.

Læsedysten er nem at gå til. Det betyder ikke noget, hvad og hvor meget, dine elever læser, men mere hvor og hvordan de læser. Udover læseudfordringer er der også udfordringer, der får dine elever til at tælle og skrive og udfordringer, der skaber fordybelse og ro.

Kom i gang med konceptet

I Læsedysten skal dine elever sammen og hver for sig løse en række udfordringer, der på en sjov og legende måde sætter fokus på læsning og er med til at skabe læselyst blandt dine elever.

Læsedysten er udformet sådan, at du som lærer kan bruge den i løbet af undervisningen, som en del af et læsebånd, og du kan give dine elever læseudfordringer med hjem, som supplering til lektier. Dette vil samtidig give dine elevers forældre inspiration til, hvordan de kan læse med deres børn og integrere læsningen i hverdagen.

Hver udfordring udløser et vist antal point. Dine elever skal klare alle udfordringer eller samle et bestemt antal point for at Læsedysten er løst. Læsedysten er udformet sådan at eleverne selv eller i samarbejde med dig kan regne pointene ud på det medfølgende regneark.

Hvad skal skolen?

Som lærer skal du ikke gøre andet end at printe Læsedysten ud og gå i gang.

Der er lavet 4 versioner af Læsedysten, som du som lærer kan afvikle over henholdsvis en måned, en uge eller en dag. Du kan også vælge at lade dine elever lave deres egne udfordringer eller lave udfordringer til hinanden.

Brug Læsedysten som et led i danskundervisningen, som en del af et læsebånd eller en temadag, hvor du og dine elever selv laver læseudfordringer, der passer til temaet, som I arbejder med i klassen. Som lærer kan du også hente Læsedysten, der er udviklet til familierne og give dine elever Læsedysten med hjem i sommerferien eller i en efterårsferie for at holde læsningen ved lige.

Materialer og grafik

Her finder du som lærer de materialer, der er tilknyttet Læsedysten.

Den store Læsedyst (PDF til print) Opdateret marts 2021.
Den lille Læsedyst (PDF til print)
Mini-Læsedyst (PDF til print)
Vores egen Læsedyst (PDF til print)

God fornøjelse!

Forældre

Baggrund for konceptet

Med Læsedysten skaber I læseglæde i jeres familie på en måde, som er let at gå til i hverdagen. I får inspiration til, hvor I som forældre kan sparke til jeres barns læselyst. I skal sammen løse en række udfordringer, der på en legende måde sætter gang i jeres barns lyst til at læse og få læst højt.

Alle kan være med i Læsedysten, hvor det ikke betyder noget, hvad og hvor meget I læser, men mere hvor og hvordan I læser. Ud over læseudfordringer er der også udfordringer, der får jeres barn til at tælle og skrive samt udfordringer, der skaber fordybelse, ro og nærvær i familien.

far og datter læser mens de står på hænder

Hvad kræver det af os?

Det er nemt at gå i gang med Læsedysten, og det kræver ikke det store af jer. I skal blot printe en Læsedyst ud eller downloade den til jeres pc.

Det er en god idé at hænge Læsedysten op på køleskabet eller på en opslagstavle i børnehøjde, så jeres barn selv kan læse udfordringerne og krydse dem af, når de er klaret.

Vælg selv om I vil gå i gang med "den store Læsedyst", som I kan bruge en måned eller en sommerferie på eller om I vil starte ud med "den lille Læsedyst", der er god til at kaste sig over i en efterårsferie eller en anden uge i løbet af året. I kan også vælge at lave jeres helt egne læseudfordringer i familien og klare dem sammen eller udfordre hinanden.

Materialer og grafik

Her finder du som forælder de materialer, der er tilknyttet Læsedysten.

Den lille læsedyst (PDF til print) Opdateret marts 2021.
Den store læsedyst (PDF til print) Opdateret februar 2021.
Vores egen læsedyst (PDF til print)


God fornøjelse!

Vidste du, at der også findes et tilbud til børn i alderen 0-6 år?

Bibliotekernes Sprogspor er bibliotekernes fælles indsats, som støtter sprogstimulering og tidlige læsefærdigheder.

Besøg Sprogsporet