Menu

Litteraturbanko

Litteraturbanko kombinerer det velkendte bankospil med oplæsning af litteratur og er en underholdende og anderledes måde for unge og voksne at opleve litteraturen på.

Aldersgruppe:
Voksne

Deltagere:
30

Varighed:
30 min.

Sådan gør I

Hvad er litteraturbanko?

Kort fortalt, er litteraturbanko et almindeligt bankospil, hvor bankoplader med tal er erstattet af bankoplader med ord, der stammer fra et udvalgt stykke litteratur, som læses højt af formidleren. Under højtlæsningen lytter deltagerne efter ordene på deres plade og streger ordene ud indtil én af dem får banko og dermed vinder en præmie.

Sådan afholder du litteraturbanko:

 1. Sørg for siddepladser, borde eller andet skriveunderlag til deltagerne.
 2. Giv alle deltagerne en bankoplade og noget at skrive med.
 3. Giv en introduktion til, hvordan man spiller litteraturbanko. Tip: Hvis I første spiller én række, så fortæl gerne om det er en vandret række der kræves for banko.
 4. Præsentér teksten og begynd at læse op
 5. Når én deltager kan råbe BANKO! eftertjekkes pladen.
 6. Uddel præmie til vinderen og fortsæt til spillet er slut.

Tip: Hænder det, at teksten er læst færdig og ingen har opnået banko, kan der læses op fra ordlisten indtil en deltager rammer banko.

Forberedelse til aktiviteten

 1. Find et stykke litteratur du ønsker at læse op for deltagerne. Teksten må gerne tage ca. 15 min. at læse op i roligt tempo. Tip: Overvej gerne at vælge en særligt fængende tekst – om det skal være en novelle, digte eller uddrag fra romaner, faglitteratur eller en kombination af flere tekster – det er op til dig.
 2. Vælg de ord ud som skal sættes på bankopladerne. For bankoplader med 4x4 felter, kan du vælge op til 64 ord. Tip: vælg kortere og særegne ord
 3. Lav bankopladerne eller find en hjemmeside på internettet, hvor du kan lave randomiserede bankoplader, fx https://myfreebingocards.com/bingo-card-generator, hvor du kan lave op til 30 gratis bankoplader
 4. Forbered også gerne en præsentation af det valgte stykke litteratur
 5. Bestem jer for om I vil spille både én række og fuldplade eller blot fuld plade.
 6. Find eller køb præmier til deltagerne. Spiller man både én række og pladen fuld, skal man have to præmier til bankokvinderne. Overvej om der skal være sidegevinster.

Tip: Følg trin 1-6. igen hvis I vil gøre arrangementet længere og fx spille to runder litteraturbanko.

Hvem kan du kontakte?

Har du spørgsmål ang. Litteraturbanko? Se her hvem du kan kontakte

Kontaktperson: Iben Vestergaard, iben.vestergaard@aalborg.dk, Tlf.: 25204309

Det skal I bruge

Bankoplader til litteraturbanko

På myfreebingocards.com kan man nemt lave egne bankoplader (op til 30 stk. gratis)
Åbn webside

Litteraturbankoplader til "Forgabt" af Bjørn Rasmussen

30 stk. bankoplader til udskrift (2 plader pr. ark)
Download PDF

Litteraturbankoplader til "Lindely" af Astrid Saalbach

30 stk. bankoplader til udskrift (2 plader pr. ark)
Download PDF

Litteraturbankoplader til "Den virkelige verden" af Malene Ravn

30 stk. bankoplader til udskrift (2 plader pr. ark)
Download PDF

OPHAVSRET OG HØJTLÆSNING Hvordan er reglerne?

Offentlig oplæsning er omfattet af ophavsretsloven. Det anbefales det enkelte biblioteks at oprette en aftale med Forfatternes Forvaltningsselskab.

Det er Forfatternes Forvaltningsselskab, der forvalter rettigheder til oplæsning af litteratur på vegne af forfattere og oversættere. Dvs. at man ved at indgå en aftale med Forfatternes Forvaltningsselskab får ret til at oplæse tekster offentligt, uden at man behøver tilladelse direkte fra forfatterne og oversætterne. Den betaling, Forfatternes Forvaltningsselskab opkræver til gengæld for aftalen, sender de videre til de forfattere og oversættere, hvis tekster bliver oplæst.

Læs mere her: https://www.forfatterselskabet.dk

HUSK! Tekster, som er skrevet af en forfatter, der har været død i mere end 70 år, må læses op uden nogen særlig aftale.

Måske er du også interesseret i...

Viden om Biblioteksværtens guide til betjening af ordblinde: Gode råd om ordblindhed fra ordblindekonsulent Mie Askjær Midtgaard Alder: Voksne Deltagere: Ordblinde og synshandicappede Viden om Model for folkebibliotekernes læsebegreb: Hvad driver læseren, og hvordan kan drivkræfterne beskrives i et overskueligt værktøj? Alder: Alle Deltagere: Biblioteksmedarbejdere og samarbejdspartnere Guidet Fælleslæsning Lån et depot med gode noveller og digte til Guidet fælleslæsning: Vil du gerne i gang med Guidet fælleslæsning? Mangler du inspiration til tekster? Lån en færdig pakkeløsning med tekster klar til brug! Alder: Voksne