Menu

Min bedste læseoplevelse!

Læsning betyder virkelig meget for mig. Det er en pause og et åndehul på en anden måde end fx en film er. Jeg er selv med til at bestemme, når jeg læser en bog.

Skrevet af Ditte Weise

Jeg er forfatter og har fortalt historier hele mit liv. Som ung skrev jeg fiktion og lyrik. Så gik der mange år, hvor jeg skrev opgaver på uddannelser og fagtekster på job, men nu er jeg tilbage på fiktionen og skriver ungdomsbøger.

Læsesporet har spurgt, hvad min bedste læseoplevelse som ung var. Og det er jo som at spørge, hvilken dag, der var bedst. Der var mange. Mange nætter hvor jeg liiige skulle have det sidste kapitel med. Mange togture, hvor tiden fløj forbi sammen med landskabet, fordi jeg havde en god bog. Men der var særligt én bogserie, som jeg læste flere gange om Louise og hendes veninde, der prøvede at overleve ungdommen i provinsen og drømte om alt det, der skulle ske i et mere spændende liv. Det ramte mig helt rent. Jeg var omkring 14 og boede selv i en lille by. Hver dag tænkte jeg, at der måtte være mere og andet derude i verden samtidig med, at jeg elskede deres venindeforhold og forsøgene på at skabe en interessant hverdag der, hvor de var.
Det føltes næsten som om bøgerne var skrevet om mig og selv i dag kan jeg huske fornemmelsen i historierne, og hvordan jeg havde det.

Gode bøger for mig er typisk båret af en karakter, som jeg kan mærke. Det behøver ikke være en som mig, men der skal være noget karakteren kæmper med, som gør dem menneskelige, og som jeg kan føle. Så jeg har lyst til at hjælpe dem, ruske dem og heppe på dem. Gerne det hele på én gang. Den skal drage mig ind og holde mig fast, så jeg slet ikke har lyst til at lægge den fra mig igen.

Jeg læser mange forskellige typer bøger og forfattere. Ofte falder jeg over et emne eller form, som jeg så læser virkelig meget af i en periode. Det kan fx være emner som queerness og sorg eller genrer som graphic novels, dystopier eller krimier. Og så skifter jeg. Men jeg læser generelt en del til unge, både realisme, fantasy og sci-fi.

Læseinspiration kan komme mange steder fra. Jeg bevæger mig jo meget i bogverdenen, så jeg læser blandt andet nyhedsbreve fra forlag og taler med forfatterkolleger, som har skrevet noget eller anbefaler noget, men langt de fleste bøger får jeg lyst til at læse efter at have set dem på Instagram eller på biblioteket.

Læsning betyder virkelig meget for mig. Det er en pause og et åndehul på en anden måde end fx en film er. Jeg er selv med til at bestemme, når jeg læser en bog. Min egen fantasi kan være med til at forestille mig personerne eller der, hvor de går rundt. Og jeg kan sætte mit eget tempo. Jeg bliver ikke påduttet en masse indtryk med billede og lyd, eller tvunget til at følge tempoet i en film eller vente en uge på næste ”kapitel” i en fortælling. Og så giver bøger mig både en mulighed for at stikke lidt af, lære noget om nogen, der lever anderledes end mig og ind i mellem blive klogere på mig selv også.

Det er svært at give boganbefalinger bredt, for den ene bog passer måske ikke til netop dig, i dag, men vil gøre det om nogle år, eller passer bedre til din ven, men der er tre, som har gjort særligt indtryk på mig og også har betydet noget for den måde jeg selv skriver på:

  • Dig og mig ved daggry af Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved
  • Burn af Patrick Ness
  • Spektrum-serien af Nanna Foss

Det kan virke overvældende med alle de bøger, der er at vælge imellem og al den tid, man skal bruge for at læse dem, men vil man gerne i gang eller har været gået i stå, så kan det være en god idé at starte med en bog, der ikke er for voldsom, men som er skrevet, så siderne vender sig selv. Det er helt lige meget om andre synes, det ikke er så fint eller interessant. Hiv et par graphic novels med hjem, action eller romance. Bare DU synes, det lyder okay. Og giv den en chance. Tænk over, hvad du godt kunne lide ved den. Eller ikke brød dig om og stoppede, så du ikke falder i samme fælde med næste forsøg.

Så er det bare næsen i læsesporet og dykke ned i alle de verdener du slet ikke engang kan forestille dig.

Ditte Wiese

Hvad betyder læsning for dig?

Vi har spurgt tre forfattere Sanne Munk Jensen, Sarah Engell og Ditte Wiese, hvad læsning og læselyst er for dem. Om hvad læsningen kan give os som mennesker og hvilke læseoplevelser, der har gjort størst indtryk på dem hver især. Det er der kommet tre fremragende artiker ud af. Læs dem her.

Mod til at drømme stort!
Skønlitteratur kan noget, som Netflix, YouTube og Instagram ikke kan. Sarah Engell deler ud af hendes litterære oplevelser.
"Du er god nok. Bliv ved med at være som du er. Stay gold."
Forfatter Sanne Munk Jensen deler hendes tanker om.

ScreenshotHvad betyder læsning for dig?

Hent en samlet PDF med de tre artikler sat flot op.