Menu

Børnenes Nytårstale - Talerstolen, event 2

Voksne lader som om, de lytter til børn. Men i virkeligheden tager de os ikke alvorligt” (Maria Højsgaard-Lauridsen, Børnenes Nytårstale 2024)

FORMÅL:

Formål med event 2 er at give eleverne et neutralt og trygt rum, hvorfra de kan formidle deres budskaber i deres taler. Event 2 skal give eleverne oplevelsen af at blive lyttet til og taget alvorligt; at deres perspektiver har værdi.

Aldersgruppe:
4-6. klasse

Antal:
En skoleklasse

Varighed:
2 timer

Kom i gang

Talerstolen, event 2

Event 2 foregår som event 1 på biblioteket. Event 2 afholdes den 20. november - på Børnenes Dag. Børnenes Dag er den årlige markering og fejring af FN´s Børnekonvention, som blev vedtaget den 20. november 1989. Denne dato danner derfor rammen om en årlig fejring af børns rettigheder.

Forventningsafstemning med klassens lærer

  • Eleverne skal have skrevet deres taler færdige på klassen inden event 2
  • Få navnene på de elever, som gerne vil holde deres taler inden event 2, så det hele kan programlægges
  • Klassen må gerne have gennemgået resten eller dele af forløb 2-4 udviklet af UNICEF Danmark på klassen inden event 2
  • Afklar med læreren, at de elever, som ikke skal læse deres taler højt, skal formidle deres tale visuelt til event 2. Det er op til bibliotek og skole at afklare om det visuelle udelukkende er skrift på skabeloner eller om det også er lydoptagelse før event 2
  • Event 2 afholdes fast den 20. november - på Børnekonventionens fødselsdag
  • Send program/procesdesign for event 2 til læreren inden besøget
  • Forventninger mellem skole og bibliotek omkring taleafholdelse er afstemt på forhånd. Hvilke spilleregler er der for, hvordan man deltager på en god måde og lytter til dem, der holder taler?
  • Sørg for at afklare, hvem der på dagen er modtagere af børnenes taler fx klassekammerater, skoleledelse, lokalpolitikere, forældre eller lign.
  • Hav gerne kontakt til mere end én lærer tilknyttet klassen om muligt for at undgå manglende kommunikation ved sygdom eller lign.

Det praktiske

  • Gennemgå procesdesign for event 2 og beslut hvilke konkrete øvelser I vil bruge til de enkelte nedslag.
  • Find møbler og dekoration m.m. som eleverne har udtrykt ønske om til event 2, selvfølgelig med forbehold for ressourcer og muligheder.
  • Forbered en station til den visuelle fremstilling af elevernes taler. Den vil egne sig godt til mindre grupper eller biblioteker, hvor det er en enkelt formidler, der afholder eventet. Den visuelle station kan indeholde skabeloner til visuel fremstilling og/eller et device, hvor de kan optage deres tale på lyd (og evt. billede). Aftal evt. med læreren, at denne er "ansvarlig" for denne station, hvis du er alene om event 2.
  • Se tips og tricks til, hvordan du filmer en tale, som kan indsendes til UNICEF Danmark og TV 2, hvor et barn får mulighed for at holde tale lige inden statsministerens tale 1. januar på tv. UNICEF Danmark har forskellige tricks I kan bruge til en station med optagelse af taler f.eks. en holder til mobiltlf./tablet. OBS denne station kan evt. være tilgængelig på biblioteket, så børn og unge kan komme ind og få hjælp til at filme deres tale, som de kan indsende til UNICEF Danmark og TV 2. Se mere her: Talerstolen - UNICEF Danmarks Læringsunivers

Under event 2

  • Følg procesdesign til event 2 - eller lad dig inspirere af det
  • Brug powerpoint præsentationen til event 1 - ret gerne til så det passer
  • Brug også gerne bogmærker og plakat

Materialer og grafik

Procesdesign - Talerstolen, EVENT 2 (Word-dokument til print)

Power Point-præsentation med dagens program til EVENT 2 (med mulighed for at redigere)

Plakat (PDF til print)

Bogmærker (PDF til print)

Skabeloner til visuel fremstilling af taler i biblioteksrummet (PDF til print)

Skabeloner til visuel fremstilling af taler i biblioteksrummet (Til tryk)

Bogmærker (Til tryk)

Plakat (Til tryk)

Hvem kan du kontakte?

Har du spørgsmål til de to events, som er udviklet i et samarbejde mellem UNICEF Danmark, bibliotekerne og e-Reolen GO?

Kontakt projektleder Lonnie Molin Lund fra Aalborg Bibliotekerne: lonnie.lund@aalborg.dk