Menu

Sammen om skolestart »

Læsefidusens ABC

Om bogen

Læsefidusens ABC er skabt til skolestartbarnet og barnets voksne. Bogen er bygget op som en ABC, fordi det er en genre, som mange vil genkende.

ABC-bogen er barnets personlige aktivitetsbog med et fokusord som overskrift på hver side, f.eks. ALFABET, BUTIK, CYKEL og DANMARK.

Læsefidusen og Lillefidusen taler om de 29 fokusord og inviterer barnet ind i et læringsfællesskab om at være nysgerrig og om at samle sig et forråd af ord. Og det er vigtigt. Det er nemlig lettere at forstå og lære nyt, hvis man kender mange ord.

Se en smagsprøve på Læsefidusens ABC.

Bogen kan bruges i alle mulige læringsmiljøer - for eksempel derhjemme, på biblioteket, i børnehave, førskole, børnehaveklasse, klubtilbud eller boghandel.

Læsefidusens ABC kan støtte barnet i overgangen fra børnehavebarn til skolebarn, fordi bogen vokser i takt med barnets udvikling af skriftsprog via tegne- og skriveleg.

Bogen inviterer også barnet til at tegne eller skrive oven på modelbogstaver fra A til Å, fordi de såkaldte store bogstaver ofte er de første betydningsfulde bogstaver for barnet. Barnets yndlingsbogstav er typisk det store begyndelsesbogstav i barnets navn.

Alle bogens sider kan genbesøges - også i skolen. Sidste side med kodebrikker fra A til Å, kan eksempelvis bruges til kreativ leg og bogstavlotteri, hvor de store bogstaver kobles med de små bogstaver. Se Årshjulet ARK 10.

Det er muligt løbende at købe bogen via Dansklærerforeningens webshop til kr. 25,00 + moms tillagt forsendelse. Kommuner kan via deres folkebiblioteker indkøbe bogen til særpris ved samlet bestilling.

Kontakt Bibliotekernes Sprog- og Læsespor for nærmere information: kontakt@sprogsporet.dk.

Om forfatteren

Bag bogen står forfatter Maj-Britt Westi i samarbejde med illustrator Gunhild Rød, Dansklærerforeningens Forlag og Holbæk Bibliotekerne.

Westi er aktiv formidler af viden om børns skriftsproglige udvikling med fokus på at give barnets voksne fidus til tidlig tegne-skriveleg og læselyst.

Westi er uddannet lærer, skolebibliotekar og læsevejleder (PD). Siden 1980’erne har hun engageret sig i projekter om forældres rolle i barnets udvikling af talesprog og skriftsprog. I 1987 skaber hun ordet Læsefidusen til et ministerielt støttet udviklingsarbejde om børns læselyst i Holbæk. Hun bruger ordet Læsefidusen til at indfange pointen i internationale forskningsresultater, der fremhæver, at børns læselyst og fordybelse kan styrkes via et anerkendende og struktureret samarbejde mellem skole og hjem.

Læsefidus-kortet bliver navnet på et bogmærke og kontaktkort, der viser sig at få stor betydning for det enkelte barn, fordi barnets voksne skriver værdifulde hverdagskommentarer om barnets læselyst og fordybelse i selvvalgte bøger fra biblioteket. Samtidig viser barnets voksne, at de værdsætter fælles boglæsning.

I 1999 arbejder Westi som forlagsredaktør i Dansklærerforeningens Hus, hvor hun genbruger navnet Læsefidusen til en plysabe, der siden har været børns tryghedsskabende læseven, og en figur i indskolingsmaterialer fra Dansklærerforeningen. Læsefidus-figuren udvikles af flere forfattere, tegnere og forlagsredaktører, og Læsefidusen bliver storebror til Lillefidusen.

I 2016-2020 er Westi medforfatter til et nyt dansksystem til indskolingen, hvor begge aber er figurer i børnehaveklassens bøger.

I Læsefidusens ABC fra 2021 bruger Westi Læsefidusen og Lillefidusen til at invitere til aktiviteter og samtaler, der kan skabe sammenhæng, tryghed og nysgerrighed på overgangsrejsen fra børnehavebarn til skolebarn.

Om figurerne

"Læsefidusen" og "Lillefidusen" er navnene på den store abe og den lille abe.

De to figurer har hovedrollerne i Læsefidusens ABC, hvor de inspirerer til at lege og eksperimentere med bogstaver, tal, ord og fortællinger før skolestart.

I kan printe de to figurer her på læsesporet.dk - se Ark 2: Blyantsfigurer under Læsefidusens Årshjul.

Hent også Læsefidusen og Lillefidusen som farvelægningsark her.

Læsefidusen og Lillefidusen findes også som to bløde plysdyr, der kan skabe tryghed og fungere som læsevenner. De to plysdyr kan købes i den fysiske boghandel eller via Dansklærerforeningens webshop.

Figurerne indgår i materialer med flere forfattere og tegnere. Alle materialer er udgivet af Dansklærerforeningen. De to brands "Læsefidusen" og "Lillefidusen" tilhører Dansklærerforeningens forlag A/S og er registrerede varemærker.