Menu

Tekstarkivet

Tekster Emner Del tekst Din liste

Ud i det grønne

Forfatter
Haslund-Gjerrild, Rakel

Samling/udgave
Øer

Type
Novelle

Målgruppe
Unge, Voksne

Kompleksitet
Middel

Sidetal
11

Beskrivelse
Novelle om en kvinde, der har valgt at leve i en skov i nærheden af et næsten forladt sommerhusområde på en dansk ø. Vi følger hende mens hun prøver at klare sig uden for civilisationen samtidig med, at hun er afhængig af det, andre mennesker efterlader - fx ved at bryde ind i forladte sommerhuse. Hendes livsstil giver på én gang mere frihed, men kræver også en streng struktur, hvis hun skal overleve.

Emner
Samfund, Natur, Identitet, Ensomhed

Initialer
krlan

Erfaring med teksten (1)
En novelle der virkelig satte samtalen i gang! Den har et interessant og åbent tema, som stiller spørgsmål (fx hvorfor har kvinden valgt at bo uden for civilisationen?), og det er spændende at prøve at leve sig ind i kvindens livsstil. Samtidig er novellen tilpas underfortalt til, at den er åben for fortolkning (fx hvilken dansk ø foregår fortællingen mon på?)

Jeg holdt tre pauser undervejs.

Erfaring med teksten (2)
Vores snak startede med at placere novellen i tid og sted, men udviklede sig til en diskussion af naturgenoprettelse. Novellen kan læses som dystopisk og ret uhyggelig, og man kan også snakke om det der driver mennesker til at trække sig fra samfundet.

Jeg holdt 4 pauser: Særligt en pause efter "Her begik hun en fejl." medførte en kæmpe cliff-hanger og udgjorde et spændende sted at tale ud fra.

Tekster med samme emne
Vintermedister, novelle af Thomas Korsgaard (lige til)
En modig myre, novelle af Tarjei Vesaas (lige til)
Det fremmede på dåse, novelle af Yoko Tawada (middel)
Døgnkioskmennesket, uddrag af Sayaka Murata (lige til)
Pulserende Planet, digt af Pia Tafdrup (kompleks)
Lasagne, novelle af Thomas Korsgaard (lige til)
Forbøn for forfulgte, digt af Hanne Jul Jakobsen (lige til)


Eks: Let og skøn at læse op, masser at tale om. Samtalen kredsede især om barnets univers og overgangen til voksen. Vi talte også om at blive ældre og at miste. Jeg holdt fire pauser undervejs ved tekstens afsnit.


Med støtte fra Slots- og kulturstyrelsen samt Trygfonden