Menu

Tekstarkivet

Tekster Emner Del tekst Din liste

Den store tomat

Forfatter
Nors, Dorte

Samling/udgave
Kantslag: noveller

Type
Novelle

Målgruppe
Alle

Kompleksitet
Lige til

Sidetal
8

Beskrivelse
En novelle om en mexikansk hushjælp, der arbejder hos en dansk familie i New York. Mens hun er alene i lejligheden kommer et bud, Gabriel, der også er mexicaner. Hun bliver i tvivl om, hvordan hun skal agere ift at invitere ham indenfor. De følges ad til en albanske vaskeriejer, der fortæller en allegori om sin tilværelse i Albanien. En fortælling om at være emigrant. Samt en spirende forelskelse.

Emner
Samfund, Kultur, Udfordringer, Arbejdsliv, Moral, Etik, Relationer, Mænd, Kvinder, Status, Identitet, Følelser, Kærlighed, Glæde, Ungdom

Initialer
va

Erfaring med teksten (1)
Let forståelig - let flydende sprog. Hovedpersonen har mange overvejelser, som man kan tale om. Der sker sjove ting i dialogen, som man kan grave ind til betydningen af. Samtalen kredser om emigrantliv, klasseforskelle, magtforhold, forelskelse. Titlen giver anledning til mange gætterier.
Det viser sig at i den spansktalende kultur symboliserer tomaten kærlighed - vi er i The Big Apple og novellen hedder Den store tomat - Amerika er det forjættede land for mange emigranter.

Tekster med samme emne
Vintermedister, novelle af Thomas Korsgaard (lige til)
Du behøver ikke svare mig, novelle af Thomas Korsgaard (lige til)
Manden der blandt andet var en sko, novelle af Jens Blendstrup (lige til)
Forbøn for forfulgte, digt af Hanne Jul Jakobsen (lige til)
Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet - s.9-11, digt af Glenn Bech (lige til)
Døgnkioskmennesket, uddrag af Sayaka Murata (lige til)
Lasagne, novelle af Thomas Korsgaard (lige til)


Eks: Let og skøn at læse op, masser at tale om. Samtalen kredsede især om barnets univers og overgangen til voksen. Vi talte også om at blive ældre og at miste. Jeg holdt fire pauser undervejs ved tekstens afsnit.


Med støtte fra Slots- og kulturstyrelsen samt Trygfonden