Menu

Smag på bøger som var det en treretters menu!

Book tasting handler om at give eleverne smag for bøger på en sjov og anderledes måde. Hvad gør en bog spændende, og kan man dømme en bog på dens omslag? Hvordan smager en bog egentligt?

Aldersgruppe:
4-6. klasse, 7-9. klasse

Deltagere:
Børn og unge

Varighed:
1 time

Sådan gør I

Bibliotekaren, læreren eller PLC-medarbejderen dækker op ved borde som på en restaurant, så eleverne sidder i en gruppe på 4-6 personer. Ved hver kuvert ligger en iPad/tablet med forsiden på den e-bog eller lydbog, der skal 'smages på'. Det kan også være en fysisk bog. Det er bibliotekaren, læreren eller PLC-medarbejderen, som vælger bøgerne ud fra, hvad de vurderer, er det rette niveau for eleverne. Rundt om et bord skal der være forskellige bøger. Midt på bordet finder eleverne et menukort med forret, hovedret og dessert, som fortæller, hvordan de skal 'smage' på bøgerne:

Forret: Se på coveret

Hvad synes du om forsiden? Lyder bogen spændende? Hvad tror du, den handler om? Efter tur fortæller eleven kort de andre rundt om bordet, hvad de synes om forsiden, og hvad de tror, den handler om.

Hovedret: Læs/lyt i 10 minutter

Hvad ved du nu? Hvem handler bogen om, hvor og hvornår foregår handlingen? Efter tur fortæller eleverne hinanden, hvad de nu ved om bogen. Hvem eller hvad handler den om, hvor foregår den, og kan man sige noget om, hvad man forventer sig af bogen?

Dessert

Eleverne har nu smagt de forskellige bøger og skal nu diskutere, hvilke af bøgerne omkring bordet de kunne lide og hvorfor. Var der noget, der ikke var som forventet?

Udbytte

I Book tasting får eleverne mulighed for at 'smage' på forskellige bøger og lade sig inspirere til at læse videre. De gør sig nogle tanker om, hvad de kan lide at læse, og de arbejder med at videreformidle en læseoplevelse. De øver sig derved også i at holde oplæg for andre og i at lytte til andres oplæg. Eleverne lærer også at reflektere over, hvorfor de kan lide eller ikke lide en bog.

Du kan også...

Gøre det ekstra sjovt med saft i vinglas, levende lys og hvid dug.

Har man god tid, kan man nå at smage på flere bøger - gerne 4-5 bøger. Dette kan gøres ved, at alle omkring bordet rejser sig og går hen til det næste bord, hvor der ligger nye bøger parat.

Det skal I bruge

Vejledning

Vejledning udformet som menukort
Download PDF

Book tasting er del af konceptkataloget Inspiration til læselyst.
Du finder konceptkataloget her

Udviklet af eReolen GO logo

Måske er du også interesseret i...

Fake news skalaen: Hvor på skalaen bor udsagnet? Alder: 4-6. klasse Viden om Faglitteratur i fokus: Skab lyst til faglitteratur i skolen og på biblioteket. Alder: Skolebørn Deltagere: Bibliotekarer Forløb Læseklasser: Inspirerende boganbefalinger og fantastiske læseoplevelser for skoleelever gennem et helt skoleår. Alder: 4-6. klasse Deltagere: Skoleklasser Varighed: Flere måneder