Menu

Læs mens du gynger eller står på et ben

Læs med tju-hej består ganske enkelt af en række bogmærker, der kobler læsning af begynderlæsningsbøger med en bevægelsesinstruks. Ved at koble læsning med bevægelse opstår anderledes læseoplevelser, og vi prikker til læselysten på nye måder. Det gør ikke noget, om bogen læses halvt eller helt færdig. Det er koblingen mellem bevægelse og læsning, der er i centrum.  

Aldersgruppe:
0-3. klasse

Deltagere:
Begynderlæsere

Varighed:
15 min.

Sådan gør I

  • Find en stak læs selv bøger frem, mindst én pr. barn

  • Print alle tju-hej-bogmærkerne, og fold dem. Der skal være ét bogmærke i hver bog

  • Brug gerne det tomme bogmærke til at lave dine egne bevægelsesinstrukser

Nu vælger børnene hver sin bog med en læse- og bevægelsesinstruks på. Når alle har forstået bevægelsesinstruksen, sætter den voksne tiden i gang. Efter ca. 3–5 minutter fløjter den voksne, og børnene bytter bøger til en ny bog med en ny instruks. Læs med tju-hej afrundes ved, at børnene og den voksne sætter sig ned sammen (gerne på gulvet, op ad væggen eller omvendt på stolene) og slutter af med en fælles refleksion over læseoplevelsen.

Hvordan var det sjovest/ sværest/ mest hyggeligt at læse?

Hvor læste du bedst?

Hvordan vil du helst sidde/ligge/stå, når du skal læse?

Man kunne også...
Printe en stak tomme "udfyld selv" tju-hej-bogmærker og lade børnene finde på deres egne bevægelsesinstrukser

Det skal I bruge

Bogmærker
Print og fold bogmærkerne
Download PDF
Udfyld selv bogmærker
Tomme skabeloner du selv kan udfylde
Download PDF

Læs med tju-hej kan bruges som et afbræk i en ellers stillesiddende undervisning, som en aktivitet i skolernes læsebånd eller som del af læsningtræningen i hjemmet.

Udviklet af Ikast-Brande Bibliotek

Andre læselege I også kan prøve

Leg med litteratur Brug bogen Drillepind i undervisningen: Tal om vendinger og leg med karaktererne fra Drillepinduniverset Alder: 0-3. klasse, 4-6. klasse Deltagere: Skoleklasser Varighed: 1 time Arrangement Litterære temadage: Alfons Åberg og Harry Potter: Inviter børnefamilierne til en hel dag i Alfons Åbergs eller Harry Potters tegn! Alder: 0-3. klasse, 4-6. klasse Deltagere: Børnefamilier Varighed: 1 dag Leg med litteratur Tag dit tøj omvendt på eller spis cornflakes med juice: Et udfordringsark med udgangspunkt i Vitello. Alder: 0-3. klasse Deltagere: Børn 6 - 9 år Varighed: 45 min.