Menu

Læs mens du gynger eller står på et ben

Læs med tju-hej består ganske enkelt af en række bogmærker, der kobler læsning af begynderlæsningsbøger med en bevægelsesinstruks. Ved at koble læsning med bevægelse opstår anderledes læseoplevelser, og vi prikker til læselysten på nye måder. Det gør ikke noget, om bogen læses halvt eller helt færdig. Det er koblingen mellem bevægelse og læsning, der er i centrum.  

Aldersgruppe:
0-3. klasse

Deltagere:
Begynderlæsere

Varighed:
15 min.

Sådan gør I

  • Find en stak læs selv bøger frem, mindst én pr. barn

  • Print alle tju-hej-bogmærkerne, og fold dem. Der skal være ét bogmærke i hver bog

  • Brug gerne det tomme bogmærke til at lave dine egne bevægelsesinstrukser

Nu vælger børnene hver sin bog med en læse- og bevægelsesinstruks på. Når alle har forstået bevægelsesinstruksen, sætter den voksne tiden i gang. Efter ca. 3–5 minutter fløjter den voksne, og børnene bytter bøger til en ny bog med en ny instruks. Læs med tju-hej afrundes ved, at børnene og den voksne sætter sig ned sammen (gerne på gulvet, op ad væggen eller omvendt på stolene) og slutter af med en fælles refleksion over læseoplevelsen.

Hvordan var det sjovest/ sværest/ mest hyggeligt at læse?

Hvor læste du bedst?

Hvordan vil du helst sidde/ligge/stå, når du skal læse?

Man kunne også...
Printe en stak tomme "udfyld selv" tju-hej-bogmærker og lade børnene finde på deres egne bevægelsesinstrukser

Det skal I bruge

Bogmærker

Print og fold bogmærkerne
Download PDF

Udfyld selv bogmærker

Tomme skabeloner du selv kan udfylde
Download PDF

Læs med tju-hej kan bruges som et afbræk i en ellers stillesiddende undervisning, som en aktivitet i skolernes læsebånd eller som del af læsningtræningen i hjemmet.

Udviklet af Ikast-Brande Bibliotek

Måske er du også interesseret i...

Viden om En kort artikel, der gør dig klogere på, hvordan vi kan forstå læselyst: Læselyst - hvad er det? Af Henriette Romme Lund. Alder: Skolebørn Deltagere: Bibliotekarer, lærere og læsevejledere Læsefællesskab Idéer til bogklubaktiviteter : Har du brug for nye idéer til aktiviteter i bogklubben? Så læs med her. Alder: Skolebørn Deltagere: Børn og unge Varighed: 1 time Leg med litteratur Læs for din hamster eller under dynen: Læsedysten: Sjove læseudfordringer med Læsedysten. Alder: 0-3. klasse Deltagere: Børnefamilier Varighed: En uge