Model for folkebibliotekernes læsebegreb
Model for folkebibliotekernes læsebegreb giver svar på, hvordan folkebibliotekerne ser på læsning. Modellen sætter fokus på de drivkræfter og de mekanismer, der er på spil på tværs af læsere, generationer, medier, begreber og biblioteker - og så tilbyder modellen et bredt læsebegreb.
Publikationen, "Model for folkebibliotekernes læsebegreb"
”Modellen udvider sproget om, hvad der driver læsningen, og hvordan drivkræfterne hænger sammen med den omgivende læsekultur. Den er med til at forklare bibliotekernes læsebegreb og deres dannelsesopgave”
Thomas Illum Hansen, ph.d. og forskningschef ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.
Download og læs publikationen herModellen er udviklet af: Thomas Illum Hansen, ph.d. og forskningschef ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Lisbet Vestergaard, selvstændig bibliotekskonsulent og centralbibliotekerne. Derudover har over 60 biblioteksmedarbejdere og flere samarbejdspartnere været involveret i udviklingsarbejdet.
Hør Thomas Illum Hansen fortælle om modellen
Lad Thomas Illum Hansen guide dig gennem folkebibliotekernes læsebegrebsmodel i denne PowerPoint-præsentation med lyd.
Værktøjskassen
Alle landets folkebiblioteker får tilsendt en fysisk værktøjskasse, der er bygget op omkring en magnettavle med en model uden ord. Værktøjskassen har åbne og dynamiske værktøjer, der kan forme sig alt afhængig af, hvad I vil bruge dem til. I kan selv bygge tavlen op med hjælp fra de fortrykte hjælpeord eller skabe jeres egen model med egne ord ved at bruge de tomme magnetbrikker. Folkebibliotekerne modtager den fysiske værktøjskasse i uge 5 eller 6.
Herunder finder du værktøjskassen i en print-selv-version. Det kan eksempelvis være nyttigt, hvis du vil arbejde med modellen i større skala, fx til et personalemøde eller lignende. Værktøjerne kan bruges enkeltvis, i sammenhæng eller som en del af en længere proces. Fx kan analyse- og udviklingsværktøjet med fordel anvendes i forlængelse af hinanden. I kan selvfølgelig også kombinere værktøjerne med andre metoder og værktøjer, som I kender. I kan arbejde med modellen i grupper, teams, med borgere eller samarbejdspartnere.
Hent en A3-fil med en tom Model for folkebibliotekernes læsebegreb til print her. Modellen kan bruges i mindre grupper, hvis I fx selv vil sætte ord på læsebegrebsmodellen eller placere jeres aktiviteter i den.Hent de 6 forskellige værktøjer her, hvis I gerne vil have en beskrivelse af forskellige processer, som I kan bruge i forbindelse med modellen.Hent de forskellige ord, som kan sættes på modellen her. Ordene kan bruges i mindre grupper sammen med A3-filen.Hent hjælpearket ”Læsetiltag og drivkræfter” her, hvis I gerne vil have inspiration til, hvilke aktiviteter, som kan igangsættes i forlængelse af de 4 drivkræfter.Filmklip "Sådan kan læsebegrebsmodellen bruges"
Hør Lisbet Vestergaard fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker fortælle, hvordan hun ser, at læsebegrebet kan bruges.Her fortæller Lonni Østergaard fra Herning Bibliotekerne, hvordan læsebegrebsmodellen kan bruges.Hør Rikke Rørbeck Drustrup fra Holbæk Bibliotekerne forklare, hvordan læsebegrebsmodellen kan bruges.Artikler om læsebegrebsmodellen
Læs artiklen, som er skrevet af Thomas Illum Hansen og Lisbet VestergaardForskeren bag læsebegrebsmodellen, Thomas Illum Hansen, har udfoldet det teoretiske fundament for læsningens drivkræfter i denne forskningsartikel udgivet i Acta Didactica Norden. Brug forskningsartiklen hvis du ønsker at gå i dybden med læsebegrebsmodellen.CB-guider
Overordnet kontakt:
Brian Stephansen: brian.stephansen@aalborg.dk
Aalborg Centralbibliotek
Iben Vestergaard: iben.vestergaard@aalborg.dk
Camilla Kvist Jepsen: camilla.jepsen@aalborg.dk
Herning Centralbibliotek
Lonni Østergaard: biblos@herning.dk
Vejle Centralbibliotek
Maria Graversen: mg@vejlebib.dk
Else Zakarias: ez@vejlebib.dk
Odense Centralbibliotek
Heidi Drasbek Martinussen: hdm@odense.dk
Jette Blåstedt: jebl@odense.dk
Roskilde Centralbibliotek
Julia Standly Hopf: juliash@roskilde.dk
Anne Iversen: anneiv@roskilde.dk
Liv Cæcilie Clausen: livccl@roskilde.dk
Gentofte Centralbibliotek
Cecilie Nedovic Lyneborg: cnly@gentofte.dk
Ea Elmer: eelm@gentofte.dk
Ida Sondrup: ids@gentofte.dk
Marianne Skou Christensen: msch@gentofte.dk