Menu

Nyhedsbrev: December 2023

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Forælder Bibliotekar Fagperson

0-6 år 6-16 år

Jul er en del af de fleste børns liv her i landet. Måske møder de den hjemme i form af julepynt og julebag. I dagtilbuddet med julesange og klippe-klistre aktiviteter eller gåture rundt i byen og butikkerne med de farvede lys og duften af brændte mandler.

Selvom det lille barn endnu ikke forstår hvad ”jul” er, er det stadig en god lejlighed til at introducere nye ord ved fx at læse nogle af de fine pegebøger til de helt små.

Hvad er julen?

Ja hvad er julen egentlig? Sæt jer ned sammen og kig i nogen af de mange bøger om julen. Man kan have fokus på det religiøse eller måske det kulturelle aspekt af julen. Læs gerne bøger, hvor der holdes jul på forskellige måder.

Sang styrker børns sprog, så udnyt gerne at julen er fyldt med musik og lyde, der stimulerer sproget. Sæt evt. lidt extra tid af til at synge julesange og snakke om, hvad ordene i de forskellige sange betyder. Brug også gerne legetøj og andre rekvisitter, som gør ordene mere levende for børnene.

Julens traditioner

Mange dagtilbud har deres egne juletraditioner, og nye kommer til. Start fx jeres egen tradition med højtlæsning hver dag. Gør det til en hyggelig stund at læse en af de mange kalenderbøger til aldersgruppen.

En anden aktivitet kunne være at kigge i de mange bøger med kreativt håndværk og lave sin egen julepynt, som fx kan komme på juletræet. Det er også en god måde at snakke om de ting, vi pynter med til jul. Hvorfor ser de anderledes ud, end dem vi pynter med til påske og halloween? Mal en sten i flotte julefarver eller put glimmer på grankogler, som I finder på en tur i skoven. Kun fantasien sætter grænser.

Inspiration til julebøger

Bøger for børn i alderen 0-3 år

Find Plet Emils jul Lille Nisse Peter Kanin - julegavejagten Min allerførste juletid Willi holder jul

Bøger for børn i alderen 3-6 år

Gode fortællinger

Verner venter på juleaften Anker er et julemirakel En vild juleaften i børnehaven Glædelig jul, Pax Drages jul Lotte juleko En jul i Småland for længe siden Julemandens jul Den lille julemand

Bøger med julesange og julepynt

Gyldendals store julebog for de små Nu er det jul igen - og andre julesange for børn De bedste julesange - for børn og barnlige sjæle Julenisser af krympeplast Julebogen Jul

Bøger der tæller ned til jul

Et juletræ til nisserne Kongehusets julekalender 24 sjove decemberdage Otto holder jul Ruth-Violas jul Julen rundt i rim

Hvis I vil bruge Lotte Sallings bog Julen rundt i rim som kalenderbog i december, kan I printe et planlægningsark her.