Menu

Tekstarkivet

Tekster Emner Del tekst Din liste

Sorte huller

Oprettet
27/02/2024

Forfatter
Hørslev, Lone

Samling/udgave
En ordentlig mundfuld

Type
Novelle

Målgruppe
Voksne

Kompleksitet
Lige til

Sidetal
10

Beskrivelse
Novellen fortæller brudvis om en kvindes vrede og voldsomme handlinger, da hendes mand forlod hende for 5 år siden. Hun fik dengang midlertidigt hukommelsestab - de sorte huller - og hendes mand endte med at vende tilbage. I novellens nutid holder parret middagsselskab med bekendte i deres kolonihavehus. Kvinden får en novellesamling af Henrik Nordbrandt i værtindegave, og et digt derfra bliver læst højt: Det er næsten sommer/men også kun næsten./Og når det er sagt/er sommeren næsten forbi. Novellen skriver sig op mod dette digt, alt ånder idyl, og manden er meget omsorgsfuld, selv da kvinden kommer med en upassende bemærkning, som hun bagefter undskylder med, at hun måske har en hjerneskade.

Emner
Forandring, Udfordringer, Parforhold, Relationer, Venskab, Samtale, Identitet, Ensomhed, Konflikt, Følelser, Kærlighed, Sorg, Svigt, Sanser, Glæde, Voksenliv

Initialer
nlyb

Erfaring med teksten (1)
Novellen satte gang i snakken, og deltagerne inddrog egne erfaringer og reaktioner i forbindelse med skilsmisser. Novellen har sine sjove momenter, som der blev reageret på, og deltagerne (ældre kvinder) kunne godt lide, hvordan kvindens vrede blev beskrevet.

Vi læste efterfølgende et digt at Henrik Nordbrandt for at få perspektiv til digtet, som i novellen bliver gjort lidt til grin - vi læste "Næstenhed", men man kan i princippet vælge et hvilket som helst digt af ham, tror jeg.

Tekster med samme emne
Lasagne, novelle af Thomas Korsgaard (lige til)
Manden der blandt andet var en sko, novelle af Jens Blendstrup (lige til)
Fugle i munden, novelle af Samanta Schweblin (lige til)
Vintermedister, novelle af Thomas Korsgaard (lige til)
Manden der opdagede at han ikke eksisterede, novelle af Svend Åge Madsen (lige til)
De andres bord, novelle af Anja Otterstrøm (lige til)
Døgnkioskmennesket, uddrag af Sayaka Murata (lige til)


Eks: Let og skøn at læse op, masser at tale om. Samtalen kredsede især om barnets univers og overgangen til voksen. Vi talte også om at blive ældre og at miste. Jeg holdt fire pauser undervejs ved tekstens afsnit.


Med støtte fra Slots- og kulturstyrelsen samt Trygfonden