Menu

Knæk læsekoden sammen

Længe før skolestart kan du hjælpe børn til at blive gode læsere ved at gøre tegn, skrift og bøger til en naturlig del af hverdagen.

Hvordan fungerer en bog? Og hvad er det for nogle kruseduller, som står på siderne og mange andre steder, hvor vi færdes i hverdagen? Det har det lille barn brug for at lære - og som forælder kan du hjælpe.

Lad tidligt børnebøger ligge fremme, hvor barnet tit sidder. Gerne både i stuen og køkkenet, hvor I også selv opholder jer. Så kan barnet se, hvordan du holder en bog og bladrer i den. Og I kan tale sammen om det, der sker på siderne.

Børnehavebarnet kan sagtens lære at genkende tegn – både tal, bogstaver og symboler.

Gør opmærksom på tegn, når I møder dem. Ikke bare i bøger, men også på skilte, mælkekartoner og i gadebilledet. Barnet skal forstå, at man kan bruge tegn til at kommunikere. Hvad betyder det, når man sætter en smiley i en sms? Eller når Mor lægger en seddel med et hjerte i madkassen?

En del af de tegn som omgiver os i dagligdagen er tal. Aarhus Kommune står bag en lille film om, hvordan man som forælder kan støtte sit barn i at være opmærksomhed på tal, former og andre matematiske begreber i hverdagen. Se filmen Matematisk opmærksomhed - en del af din og dit barns hverdag.

Cykelturen Trekant Vi er i den forkerte bog!

Brug din fantasi Bogstavtyven

"De tre alfabeter" - form, navn og lyd

Det er vigtigt for den senere læsning, at barnet efterhånden lærer at genkende bogstaver og forbinder dem med navn og lyd. For eksempel at tegnet B hedder "b" og angiver lyden [b̥]. Tal om hvad de forskellige tegn betyder og sæt lyd på. Det danske sprog har 40 vokallyde alene, så der er mange lyde at få styr på.

Når I læser bøger sammen, er det en god idé at pege på teksten, mens I læser. Det hjælper barnet til at forstå, at der er en sammenhæng. Tal om historien både undervejs og bagefter.

Lad også gerne barnet selv "legeskrive" små beskeder eller huskelister.

Børn lærer at læse og skrive i skolen. Men derhjemme kan I som forældre bakke op ved at gøre bøger og læsning til en hyggelig og naturlig del af jeres liv. Det gør du ved at have bøger i hjemmet, læse og skrive sammen.

Jeg er klar! Jeg kan også skrive!

På biblioteket kan du få hjælp til at låne bøger, som passer til barnets alder.

Andre skrifttegn

Hvis I derhjemme bruger andre sprog og skrifttegn end det latinske alfabet (ABC), så gør også dem synlige og tilgængelige i barnets hverdag. Fx med udsmykning, bøger eller andet, som barnet kan kigge på.

Hent mere inspiration på vores side her:

Modersmål / First language
Inspiration på flere sprog

Aktiviteter med tal og bogstaver

Brug kroppen til at lære tal og bogstaver

Det kan være godt at bruge hele kroppen, når man lærer nyt - også når det handler om sprog, sproglyde og skrifttegn. Bøgerne her handler om tal og bogstaver, men der er mere inspiration til at få hele kroppen med lige her: Krop og bevægelse
Krop og bevægelse derhjemme

Alfabet-atlet Tal-atlet

Med Lotte Sallings bog ALFABET-ATLET kan børnene lære alfabetet at kende med kroppen og lege bogstaverne ind med rim og motorik, både sammen og hver for sig. Der er et vers til både store og små bogstaver i hele alfabetet.

Lotte Salling har også udgivet bogen TAL-ATLET med forslag til øvelser, hvor man former tal og geometriske figurer med kroppen.

Vi har her fået lov at bringe de fine kropsbogstaver, tegnet af Dina Gellert. Lige til at printe og bruge som billedkort - for eksempel i en skumterning med billedlommer. Hent hele alfabetet her:

Alfabetkort

En ABC historie på 29 vers. ABC

Kender du Dina Gellerts billedbogs-ABC om den lille badeand, der stikker af fra Annas badekar og drager ud på eventyr? Til bogen medfølger en A-B-CD med musik af Sille Grønberg og Palle Windfeldt.

Nu kan I opleve musik og bog på en række små film. Klik ind og lær alfabetet med Sille & Palle – enten med bogen i hånden eller ved at nyde Gellerts farverige illustrationer i videoerne.

Ved at klikke på videoen accepterer du YouTubes vilkår for brug

Bag alfabetet

Måske har I prøvet at lave bogstaver af modellervoks eller trylledej. Men hvad med at bage en kage til hvert bogstav i alfabetet? Kokken Katrine Klinken og madskribent Gina Lorubbio har udgivet en Kage ABC med en kage til hvert bogstav.

Kage ABC

Find læsefidusen derhjemme

Dansklærerforeningen har denne side, hvor forældre til de yngste skolebørn kan finde Læsefidusens gode råd til, hvordan man kan arbejde med læsning og skrivning derhjemme.

Sammen om Skolestart
Ideer til dialog og samarbejde omkring skolestart.

Læs selv - med støtte

Når barnet selv skal til at læse, kan du støtte barnet ved at tale om bogen både før, under og efter læsning.

Før læsningen kan I tale om bogens forside. Hvad er titlen, og hvad forestiller illustrationen? Hvad mon bogen handler om?

Under læsningen kan du hjælpe, hvis barnet går i stå. Er der billeder på siden, som måske kan fortælle noget om ordene? Måske hjælper det at sige bogstavernes lyde eller dele ordene op i stavelser? Tal gerne om det, hvis historien minder barnet om noget, som I har oplevet.

Efter læsningen kan I tale om bogen sammen. Har I læst andre bøger om samme emne? Læs gerne bogen igen, og bring den på bane, hvis I oplever noget, der minder om. ”Åh ja, det var jo ligesom i bogen, du læste…”

På biblioteket kan du få hjælp til at finde de allerletteste bøger til at læse selv.

READ – Vejledninger og film på flere sprog

Der er mange flere tips at hente for dig, der gerne vil hjælpe dit barn til en god læsestart. Ved af følge linket nedenfor, finder du en række gode råd til at understøtte læsningen.

READ er målrettet de de 0-3 årige, de ældste børnehavebørn, samt elever i 0., 1. og 2. klasse.

Du kan finde film, vejledninger og andre materialer, der giver inspiration til læsningen målrettet de forskellige aldersgrupper.

Børn og Unge i Aarhus har gennemført forskningsprojektet READ i samarbejde med TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet og VIA University College.

Materialerne er tilgængelige på dansk, engelsk, arabisk, farsi, pashto, polsk, rumænsk, somalisk, tyrkisk og vietnamesisk.

Find READ-materialerne her.

Vælg først barnets klassetrin. Herefter kan du vælge sprog.

Inspiration til gode bøger at læse selv

Hos READ finder du også masser af inspiration til den første læsning.

Se mere om READ og den første læsning her.

Lån på biblioteket

Bøger med tal og bogstaver

Børn skal både lære at skelne og gengive bogstaver og tal. Der findes både klassiske og nye bøger med tal og bogstaver. Her ser du et udvalg:

Halfdans abc med musik cd. Halfdans abc ABC Alfreds autoalfabet

Min første talbog Hvor bor Kanin? Vitello

Bøger med billed-ord

Karla Kat skal i skole Karla Kat skal flytte Matilde Mus på ferie

Matilde Mus laver mad Pelle & Ronja - oprydningsfesten Pelle & Ronja - frø og sutterne

De 120 mest brugte ord

Hele herligheden

Logo for eReolen

ABC Sigurds ABC Sigurds lille skole Så er der serveret, hr. Struganoff

Tal & fingre Gæt et bogstav Alfabet-atlet Tal-atlet

Lili tæller til 10 Drengen der talte alting Vitello Hele herligheden