Menu

Nyhedsbrev: Februar 2024

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Forælder Bibliotekar Fagperson

0-6 år 6-16 år

Dit spæde barn

Allerede i 20. graviditetsuge er et barns hørelse færdigudviklet. Gennem det første leveår bliver barnet mere og mere bevidst om at lytte og drejer efterhånden hovedet i lydens retning. Barnet begynder at koble kendte lyde med aktiviteter. For eksempel at lyden af en ske på en tallerken betyder mad.

Barnet begynder at kunne skelne lyde og ord fra hinanden, og fra omkring 1-årsalderen begynder det at kunne efterligne sproglyde.

Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at

  • gentage det lille barns lyde,
  • gøre opmærksom på lyde omkring barnet som for eksempel fuglesang, en dør der smækker, én der siger ”hej”,
  • lægge mærke til barnets reaktion på lyd og fortælle barnet, hvad det har hørt,
  • Sluk for fjernsyn, opvaskemaskine, emhætte og andre lydkilder - støj gør det sværere at lære sprog.

Dit lidt større barn

Så er det snart tid til vinterferie. Derfor får I her nogle forslag til, hvad I kan lave sammen og læse om. Det er både hyggeligt og kan give en masse nye ord til ordforrådet.

Billedbogsbingo

Har I god tid derhjemme, kan I læse en masse bøger og se, hvor mange felter I kan få udfyldt på billedbogsbingopladen, som I finder i linket her.

Her er udfordringer som at læse en billedbog udenfor, læse for en bamse, se en film på Børnebiffen.dk, læse i en hule eller mens det regner. Disse og mange andre små udfordringer er felter på pladen, som man kan tage op som familie.

Efter al sneen og regnen de seneste uger, har vi nedenfor samlet forskellige bøger om sne og vinter, som kan bruges til billedbogsbingoen. God fornøjelse.

Troldejagt

Skal I sammen ud at nyde naturen, kan I vælge at gøre det med en virtuel troldefortælling med Thomas Dambo.

Thomas Dambo er en kunstner, som laver kæmpetrolde i genbrugstræ. De bliver stillet ud i naturen til at finde, hvor man mindst venter det. Han har mere end 100 trolde rundtom i verden.

Til en del af troldene er der en virtuel fortælling med troldejagten. Det er en slags troldeskattejagt, hvor man til sidst møder en kæmpe trold.

Hvis I fx vil lede efter Stærke Storm i Silkeborg, kan du zoome ind på hjemmesiden trollmap.com og se, hvor I starter. Den fortæller dig, hvor mange kilometer og stop, der er på vejen hen til trolden. Ved hver post skal I finde en bronzeplade, indtaste nogle tal på kortet og den fører jer videre. Når I har fundet en post, kommer der også en lille fortælling om trolden, du er ved at finde. Disse fortællinger er også blevet samlet til en oplæsningsbog: Den kæmpestore troldefest.

Den kæmpestore troldefolkefest

Ny podcast - Bog rimer på sprog

Hvordan får du en skøn læseoplevelse med dit barn? Det giver Sprogsporet nogle bud på i tre små podcasts skabt i samarbejde med VIA UC. Bog rimer på sprog hentes på sprogsporet.dk, eller hvor du plejer at finde dine podcasts. De tre episoder handler om rim og remser, at fange barnets interesse og bøger til dig, der har udfordringer med at læse. Se mere her:

Podcast: Bog rimer på sprog
Podcastserie om små børns sprog og bøger

Læseforslag

For børn i alderen 0-3 år

Hovsa, Bobo Børste vil ikke ha' bukser på Anton om vinteren Find den! Sild og Fritte bygger en snemand

For børn i alderen 3-6 år

Hvad gemmer sig under sneen? Sne? Den megafrosne magiske skov Robbie Ræv og vennerne - klar til vinter Vintervenner