Menu

Nyhedsbrev: Maj 2024

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Forælder Bibliotekar Fagperson

Nye medlemmer af Sprog- og Læsesporets advisory board

Siden 2021 har Sprog- og Læsesporet haft fælles advisory board. Et rådgivende organ som skal sikre, at bibliotekerne hele tiden har føling med, hvor udviklingen bevæger sig hen på feltet sprog og læsning for børn og unge, så vi kan være på forkant og fortsat levere de rigtige tilbud til familier og institutioner.

Medlemmerne skiftes løbende, og dette forår har vi sagt farvel til Sarah Mygind efter en 2-årig indsats i boardet. På et møde i april tiltrådte Ayoe Quist Henkel, Lektor, Ph.d., forsker i børnelitteratur og litteraturpædagogik ved Forskningscenter for pædagogik og dannelse og læreruddannelsen i Silkeborg, VIA UC. Vi glæder os til at trække på Ayoes store viden om børns litteratur og medier.

Man kan se hele sammensætningen af boardet her: læsesporet.dk/om

Inspiration til original voksenformidling - Sæt kryds d. 27. august

Den 27. august åbnes dørene til det første årlige møde for litteraturarrangementer for voksne. Du får en unik chance for at prøve vidt forskellige litteraturarrangementsformater fra hele landet – vi har samlet det hele ét sted, så du blot skal møde op og lade dig inspirere af noget af det bedste og mest originale litteraturformidling, vi har. Det bliver en dag fyldt med inspiration og nye ideer til, hvordan vi kan gribe et litterært arrangement an.

Se mere om dagen, der finder sted i Spinderihallerne i Vejle, og tjek det foreløbige program på centralbibliotek.dk

Vi har brug for din hjælp!

Kender du et fedt litteraturarrangement, som du godt kunne tænke dig at vise dine kollegaer fra hele landet? Så skriv til bibahe@herning.dk, så vi kan få det med på workshoppen. Arrangementet skal gerne have en vinkel, som er lidt anderledes, end det, vi normalt gør. Det kunne være en bogcafé med et tvist, en højtlæsning på en original lokation, en litterær debat med bind for øjnene, et unikt forfatterarrangement – kun fantasien sætter grænser. Det kan fint foregå udenfor, så hjælper vi med at finde en god lokation i umiddelbar nærhed af Spinderihallerne.

Send os dit forslag senest den 15. juni. Vi vurderer løbende indkomende forslag.

Sprogsporet 0-6 år

Sorteringsmester

I forbindelse med UGE17 blev der lanceret en ny aktivitet udviklet af Frederikshavn Bibliotek: Sorteringsmester. Et arrangement af cirka en times varighed for børnehaver, hvor man læser sammen om betydningen af at holde skrald væk fra naturen og efterfølgende leger affaldssorteringen ind. Sorteringsmester-diplom og beskrivelse af aktiviteten kan nu tilgås året rundt.

Sorteringsmester
Bæredygtighed og affaldssortering er et samfundsanliggende. Vi skal alle sortere vores affald, og børn skal både lære, hvad affald gør ved naturen, og hvordan de kan være med til at affaldssortere – det kan forløbet Sorteringsmester bruges til.

Sprogfitness fredag d. 3. maj

Sprog- og Læsesporet ønsker en rigtig god Sprogfitness-dag 😊

Sprogfitness
Sprog er noget, vi leger! D. 3. maj 2024 går det løs til Sprogfitness igen!

Læsesporet 6-16 år

Orlaprisen 2024

Orla inviterer til online informationsmøde om Orlaprisen 2024. Her får I info om tidsplan, formidlingsmaterialer, aktivitetsidéer og andet, der gør jeres bibliotek køreklar til at give Orlaprisen gas! Der er selvfølgelig også mulighed for at stille spørgsmål.

Tilmelding er ikke nødvendigt, hop blot på mødet torsdag d. 16/5 kl. 9.00-9.30. Se mødelinket til Teams herunder.

Har du spørgsmål, så skriv til orla@mkb.aarhus.dk

Mødelink (Teams) finder du her: Click here to join the meeting

Du finder opdateret tidsplan og grafik til Orlaprisen 2024 lige her:

Orlaprisen
Børnenes helt egen bogpris!

Det starter med børnene

Husk afslutningskonference for projektet Det starter med børnene, der finder sted onsdag d. 29. maj i Vejle. Konferencen er for alle der er nysgerrige på børneinddragelse. Tilmeldingen foregår via dette link Det starter med børnene - afslutningskonference | Centralbibliotek.dk Bemærk tilmeldingsfristen er 14. maj.

Ifm. projektet Det starter med børnene udarbejdes et metodekit med konkrete værktøjer til at inddrage børn og metoder til at arbejde med organisationens mindset. Metodekittet gøres tilgængeligt på læsesporet.dk og vil blive lanceret på et morgenmøde d. 4. juni. Find morgenmødet og tilmeld dig via dette link

https://centralbibliotek.dk/aktiviteter/lancering-af-metodekit-til-inddragelse-af-boern-paa-mellemtrinnet

Bogklubber på biblioteket

Skal jeres bibliotek starte bogklubber for børn og unge op efter sommerferien? Så hop ind på læsesporets side om bogklubber, hvor du kan få inspiration til hvordan du kommer i gang, rekruttering og aktiviteter.

Bogklubber: samlet side om bogklubber
Kom godt fra start eller pust nyt liv i en eksisterede bogklub!

Læsesporet 16+

Kom udendørs med litteraturen som afsæt

I sommerhalvåret er litterære vandringer, gåture med oplæsning og andre former for udendørs litteraturformidling meget populære arrangementstyper. På Læsesporet kan du finde inspiration til, hvordan I kan arrangere jeres næste litteratur-tur i vores side om Litteraturen i Bevægelse.

Litteraturen i Bevægelse er et forløb, der fokuserer på vandringer, fællesskab, litteraturoplevelser og gode bibliotekstilbud og er henvendt til seniorer. På siden finder du også en inspirationsliste med lignende formidlingsformater fra hele landet.

Litteraturen i Bevægelse
Litterære vandringer for seniorer med fokus på bevægelse og relationsdannelse