Menu

Nyhedsbrev: Juni 2024

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Forælder Bibliotekar Fagperson

Husk online morgenmøde om Read Hour 2024

Husk at komme til online morgenmøde torsdag d. 6. juni kl. 08.30 –09.50 om Read Hour 2024.

Mødet foregår online via Teams.

Tryk her for at læse mere og tilmeld jer mødet på centralbibliotek.dk

Sprogsporet 0-6 år

Billedbogsbingo

Mangler I noget til de små børn, mens de store har travlt med Sommerbogen? Så kan Billedbogsbingo være noget for jer.

Billedbogsbingo
Familierettet billedbogsbingoplade til de mindre børn

Tegn & Digt - nyt forløb på Sprogsporet

Vil I gerne tilbyde noget nyt til jeres dagtilbud efter sommerferien? Frederikshavns Biblioteker har gode erfaringer fra deres Poesidage med at invitere børnehaver og børnehaveklasser til digtoplæsning med efterfølgende tegneværksted. Forløbet giver børnene mulighed for at lytte og fortolke, øge deres sprogforståelse og få en oplevelse af, hvad poesi og fantasi kan sammen. Se mere om Tegn & Digt fra Frederikshavns Biblioteker her:

Tegn & Digt
Omsæt digte til egne billeder med børn fra dagtilbud eller børnehaveklasse

Læsesporet 6-16 år

Sommerferien begynder så småt at banke på, og vi har allerede kunnet fornemme dens snarlige ankommen i det gode majvejr. Sommerferie betyder frihed, afslapning, sjov og hygge og i den forbindelse også mulighed for fordybelse.

Sommerbogen 

De danske børnebiblioteker står igen bag den landsdækkende læsekampagne Sommerbogen for børn og unge mellem 6 og 15 år.

Gennem mere end 20 år har Sommerbogen været et fast element i sommerferien, på mange af landets børnebiblioteker, og haft til formål at sætte fut i børn og unges læseglæde!

Årets kampagne løber fra fredag 14.6.24 til lørdag den 24.8.24.

I kan finde de opdaterede materialer på siden her:

Sommerbogen
Læs og vind i børnenes sommerferie!

Har jeres bibliotek fået helt styr på Sommerbogen 2024, eller kunne I bruge et par last minute ideer til en sommerbog-udstilling eller til nogle anderledes bogpræmier. Så kan det stadig nås!

De bedste tips og tricks er samlet her på siden:

Få succes med Sommerbogen – tips og tricks til biblioteket
Læs om hvordan andre biblioteker har fået success med Sommerbogen.

Sommercamp 

Mangler du inspiration til aktiviteter, der har læseglæden i fokus, og som stadig kan nås at blive en del af dit biblioteks program for årets sommercamp?

D. 10. april var der online morgenmøde for alle biblioteker om Sommercamp. Her fortalte Ishøj bibliotek, Brøndby bibliotekerne og Vejle bibliotek, hvordan de afholdte sommercamp på deres biblioteker sidste år, samt hvad de har planlagt til dette års sommercamp.

Læs bibliotekernes erfaringer med at planlægge, afholde og evaluere Sommercamp og få inspiration til at skabe læsefællesskaber fyldt med fantastiske læseoplevelser, legende aktiviteter og sommerstemning. 

Sommercamp
Få inspiration til dit biblioteks sommercamp!

Ny rapport om børn og unges læsekultur

Bogpanelet under Kulturministeriet har udsendt rapporten “Børn og unges læsevaner – Kvalitativ undersøgelse af børn og unges læsning i en digitaliseret verden”. Rapporten undersøger børn og unges læsekultur ved at lade børnene og de unge komme til orde.

Rapporten viser bl.a., at det er forskellige kræfter, der driver børns læselyst i indskolingen, på mellemtrinnet og i udskoling, og at personlige præferencer og digitale fællesskaber har større indflydelse end lærerne og bibliotekarerne, hvad angår valg af læsestof, jo ældre børnene bliver.

willandagency.com/wp-content/uploads/2024/04/Born-og-unges-laesekultur-Bogpanelet-2024

Læs også litteraturreviewet ”Digitaliseringens betydning for børn og unges læsning” af Ph.d og faglig konsulent Henriette Romme Lund

Bogpanelet_Digitaliseringens_betydning-TG.pdf (kum.dk)

Læsesporet 6-16 & Læsesporet 16+

Demokratilæseforløb

Nyt forløb for udskoling og ungdomsuddannelser

Demokratilæseforløb er et undervisningsforløb rettet mod elever i udskolingen og på ungdomsuddannelserne og afholdes som udgangspunkt i samarbejde mellem et bibliotek og et uddannelsessted.

Med et demokratilæseforløb bliver læsning, fællesskab og det præstationsfrie rum sat på dagsorden. I en anderledes rammesætning, der tager afsæt i metoden guidet fælleslæsning, der er kendt for dets demokratiske læsnings- og samtaleform, skabes et præstationsfrit rum for en fælles oplevelse af en skønlitterær tekst.

Konceptet er udviklet i forbindelse med projektet Unge, demokrati og skønlitteratur, der afvikles i et samarbejde med Tænketanken Fremtidens biblioteker, Læseforening og en række partnerbiblioteker.

Demokratilæseforløb
Kan man gribe læsning i udskolingen og på ungdomsuddannelserne anderledes an? Kan man ovenikøbet koble den til det, der rører sig i og omkring eleverne? Det kan man med et demokratilæseforløb.

Læsesporet 16+

Årsmøde for litteraturarrangementer

Husk at tilmelde dig dagen d. 27. august i Spinderihallerne i Vejle.

Den 27. august åbnes dørene til det første årlige møde for litteraturarrangementer for voksne. Du får en unik chance for at prøve vidt forskellige litteraturarrangementsformater fra hele landet – vi har samlet det hele ét sted, så du blot skal møde op og lade dig inspirere af noget af det bedste og mest originale litteraturformidling, vi har. Det bliver en dag fyldt med inspiration og nye ideer til, hvordan vi kan gribe et litterært arrangement an.

Se mere og og tjek det foreløbige program på centralbibliotek.dk

Glæd dig til nye forløb, aktiviteter og koncepter for voksne i 2024

I Læsesporet 16+ gør vi plads til nye forløb, koncepter og aktiviteter til voksne på læsesporet.dk. Glæd jer bl.a. til RO(man)TID, Sprogtræning, Svøm-en-bog, nye materialer til aktiviteter og meget mere!

Sprog- og Læsesporet ønsker jer alle en dejlig sommer!