Menu

Dagplejen som samarbejdspartner

Her finder du inspiration og ideer til at styrke glæden ved sprog og læsning i dagplejen. I samarbejde mellem bibliotek og dagpleje - og hver for sig.

Forløb til brug med dagplejen

Lad dig inspirere af andre bibliotekers forløb til dagplejen. Materialet kommer fra biblioteker over hele landet og er lige til at gå til.

Den magiske kuffert tager på tur
Gør som Viborg Bibliotekerne og skab magiske oplevelser for de yngste! Fyld den magiske kuffert med blandede pege- og billedbøger om farver, rasleæg, farvede sansetørklæder, en farverig faldskærm og et strutskørt til formidleren...

Sang og lege
Styrk sproget gennem sang, fortælling og leg! Frem med xylofon, tromme og tylskørt for nu skal der synges og leges og fortælles med børn i dagplejen! Det er Struer Bibliotek, der har udviklet forløbet.

Læs og leg-sprogposer
Læs og leg med de yngste! Her finder du Læs og leg-sprogposer udviklet af Vesthimmerlands Biblioteker med temaer som fx Min hverdag, Familien og Dyr og naturen.

Hectors dag i dagplejen
Det er Hvidovre Bibliotek, der har udviklet forløbet Hectors dag i dagplejen, som består af velkendte og hverdagsnære historier og billedkort til børn i dagplejen.

Farver i legestuen
En verden fuld af farver! Tag på et farverigt, fantastisk og finurligt besøg i dagplejen med et forløb bygget op om et farvetema. Forløbet er udviklet af Randers Bibliotek.

Bræg, brøl og badutspring!
Tag de yngste med på en sanselig oplevelsesrejse, hvor de møder fortællingen om De tre Bukke Bruse. Det velkendte eventyr bliver fortolket med teaterskærm, bjælder, horn og skind og er udviklet af Varde Bibliotek.

Sprogrygsække
Få inspiration at til at udvikle jeres egne Sprogrygsække til børn i dagplejen - fyldt med fælles læseoplevelser, billedbøger, spil og legetøj! Eller snup dem, du finder lige her - udviklet af Aalborg Bibliotekerne.

Odsherred Læser
Skab et tæt samarbejde mellem bibliotek og dagpleje med inspiration fra Odsherred Læser. Her bliver højtlæsning, bøgers tilgængelighed og leg med bøger til en del af hverdagen i dagplejen.

Sprogstunder
Inspiration til sprogaktiviteter for de mindste i børnebiblioteket

Fold bogen ud
Vi folder bøger fra LæseLeg ud på biblioteket

Inspiration til arbejdet med dagplejen

Her finder du blandt andet en række beskrivelser fra biblioteker, som har udviklet særlige tiltag målrettet dagplejen - store som små. Her er idéer til, hvordan du selv kan skabe og formidle aktiviteter, som kan bruges i din kommune i samarbejde med dagplejen. Idékataloget er blevet til som en del af projektet Dagplejernes Bibliotek, 2023.

Bogbus til betjening af dagplejere
Det mobile bibliotek er en måde at give et bibliotekstilbud til alle - også de dagplejere, som bor langt væk fra en biblioteksfilial. Der kan både være tale om en egentlig bus, eller det kan være en mindre bil pakket med materialer.

Bogdepoter til dagplejen
Depoterne er en variant af det mobile bibliotek. I modsætning til i bogbussen kan dagplejerne ikke selv vælge blandt forskellige materialer, men får udleveret et depotsæt, som er pakket på forhånd.

Film og aktiviteter for dagplejen
Filmvisning foregår typisk på biblioteket. Nogle steder danner biblioteket blot rammen for filmvisning. Andre steder sættes et egentligt tema, som afspejler sig i både filmvalg og og tilknyttet højtlæsning eller kreative aktiviteter.

Højtlæsning for dagplejen
Højtlæsning eller fortælling er biblioteksklassikere. Imidlertid findes aktiviteten i mange varianter – den kan kombineres i det uendelige med lege, sange, konkreter, udklædning, krea eller film.

Musik og sang som aktivitet med dagplejen
Under navne som Småbørnsswing, Baby Tju-Hej, Dagpleje Jam og Musikalsk Legestue tilbyder flere biblioteker musikalsk aktivitet for de yngste. Sangen kan stå alene eller kobles med musik, rytmik, bevægelse og fortælling afhængigt af de ressourcer, man har.

Fysisk rum til dagplejen - Sprograketten som eksempel
Når dagplejen besøger bibliotekerne, er børnene typisk i børnebiblioteket på lige vilkår med andre besøgende børn. Til visse typer af aktiviteter fungerer det dog bedst i et lidt afskærmet lokale uden forstyrrelser - især med sproglig udvikling for øje.

Samlet idékatalog med cases (PDF til print)

Viden om aspekter ved samarbejdet med dagplejen

Dagplejen som faggruppe
Hvad gør dagplejen til noget særligt?

Opmærksomhedspunkter
Få en række erfaringsbaserede råd, som kan lette samarbejdet med dagplejen

Tværprofessionelt samarbejde
Hvordan indgår vi i et tværprofessionelt samarbejde?

Lån på biblioteket

Vi giver jer noget at tale om! Dagplejen Den styrkede pædagogiske læreplan Barnet i centrum

Stærkt sprogarbejde Æstetisk praksis og børn Dialogisk læsning i teori og praksis Sprog i samspil

Tværprofessionelt samarbejde i teori og praksis Kommunikation og samarbejde Sanselige legeprojekter - med 0-2-årige Legekunst

Rim, rollinger og rutiner Ka' selv - ka' du?

På eReolen

Små børns hverdagsliv Mit sprog Æstetisk praksis og børn Ka' selv - ka' du?